Derfor bør du bli en mesterbedrift
Jobber du som håndverker og ønsker å bli mer spesialisert innenfor fagfeltet ditt? Kanskje vurderer du å starte opp egen bedrift, og lurer på hvordan du raskt kan skape tillit hos nye kunder? Da kan det være lurt å bli mesterbedrift. Vi har snakket med daglig leder i Mesterbrevnemnda, Heidi Tveide, som har ansvar for forvaltning og utvikling av mesterbrev i Norge. Hun har gode tips hvis du vil ta mesterbrev, og forteller hvorfor dette lønner seg.
Sist oppdatert: 1. sep 2022 08:49
Hva er en mesterbedrift?
En mesterbedrift er en håndverksbedrift hvor minimum en av de faglige lederne har mesterbrev i faget de utøver og har knyttet dette til bedriften. En mester er en fagekspert innenfor feltet sitt, som i tillegg har kompetanse innenfor bedrift- og fagledelse gjennom mesterutdanningen. Heidi Tveide fra Mesterbrevnemnda forklarer det slik:
Å være mesterbedrift betyr også at du er en seriøs aktør som satser på kompetanse og jobber for et seriøst arbeidsliv.
Heidi Tveide
Daglig leder i Mesterbrevnemda
70 ulike fag for mesterutdanning
Det finnes rundt 70 ulike fag innenfor 7 ulike faggrupper du kan bli mester i. Disse omfatter byggfag, restaurant- og matfag, bilfag, verkstedhåndverksfag, estetiske fag, grafiske fag og møbel- og trefag.
Du kan se en full oversikt over alle mesterne i Norge hos mesterbrev.no her.
Vinn prosjekter med et profesjonelt og forståelig tilbudsdokument
Hvorfor bør du bli en mesterbedrift?
– En person med mesterkvalifikasjon er meget etterspurt på arbeidsmarkedet, og er i praksis garantert jobb, forteller Tveide.
Som mesterbedrift skiller du deg nemlig ut blant andre håndverksbedrifter. Mestermerket er et kvalitetsstempel for bedriften, og gir trygghet til kunden.
Det er et tegn på seriøsitet og god faglig kompetanse. Når en håndverker har mesterbrev, kan kunden kan forvente et godt og profesjonelt samarbeid.
80% av forbrukere føler seg tryggere ved å bruke en mesterbedrift
– Vi gjennomførte en Norstat-undersøkelse i mai 2022. Den viser at 82 % av forbrukere føler seg tryggere når de kjøper håndverkstjenester fra en mester eller mesterbedrift. Ser du på aldersgruppene fra 40 år og oppover er tallet så høyt som 89%. Det er derfor viktig at bedriftene synliggjør at de har mesterkompetanse i bedriften, understreker Tveide.
Mesterutdanningen gir innføring i både fag og bedriftsledelse
En mester skal ha god oversikt over faget sitt. Som mester får du også kompetanse innen etablering og drift av et firma. Dette vil gjøre bedriften din til en solid og trygg arbeidsplass.
– Å satse på kompetanse er smart, og med nye krav til dokumentasjon av utført arbeid i og på boliger blir det enda viktigere å kunne dokumentere at arbeidet er utført av bedrifter med riktig kompetanse, sier Tveide.
Mesterbrev for deg med egen bedrift
Om du allerede har egen håndverksbedrift, eller vurderer å starte opp for deg selv, er altså mesterbrev spesielt lurt. Det gjør deg mer attraktiv for kunder, og det kan ofte være mestermerket som tipper vektskåla i din favør når kunden skal velge firma.
God kundeoppfølging: Slik vinner du prosjekter
Stor etterspørsel etter mesterkvalifikasjonen
– Kompetansebarometeret fra NHO 2022 viser at det er meget stor etterspørsel etter nettopp mesterkvalifikasjonen blant medlemsbedriftene. 73 % av bedriftene hadde et udekket behov for yrkesfaglig kompetanse, og av disse trengte hele 6 av 10 bedrifter ansatte med mesterkompetanse, forteller Tveide.
Hvordan tar du mesterbrev?
For å kunne ta mesterbrev må du ha et fag- eller svennebrev innenfor det aktuelle faget, i tillegg til minimum ett års praksis etter fullført fag- eller svennebrev.
Selve utdanningen går over 1 ½ til 2 år, og er lagt opp til å kunne gjennomføres i kombinasjon med en fulltidsjobb.
Disse skolene tilbyr mesterbrevutdanning
Det finnes fire skoler i landet som tilbyr mesterbrevutdanning, hvor du kan velge mellom nettbasert eller fysisk undervisning, eller en kombinasjon.
Disse skolene har utdanning lagt opp etter Mesterbrevnemndas studieplaner og er kvalitetssikret av Nemna. Gå inn på siden deres for å se hvilke fag de tilbyr utdanning i:
Utdanningsløpet for mesterutdanning
Mesterutdanningen består av tre fagområder: Bedriftsledelse, faglig ledelse og faglig fordypning. De fleste utdanningsløpene har lagt opp til ett år bedriftsledelse og ett år med faglig ledelse og fordypning.
– Med mesterutdanningen skaffer du deg en lederutdanning i faget, noe som gjør deg godt forberedt til å etablere og drive din egen bedrift. Det gjør det også enklere å gå inn i en karriere som leder i en større bedrift, forteller Tveide.
Du får derfor både god kompetanse innenfor ledelse og mulighet til å fordype deg i fagfeltet ditt. Når du har fullført utdanningen tar du en avsluttende eksamen. Resultatet på denne og fag- eller svennebrevet ditt sender du inn til Mesterbrevnemnda når du skal søke om mesterbrevet.
Støtteordning for utdanning til mesterbrev
Mesterbrevet er en kvalifikasjon som varer livet ut, og er en svært verdifull investering både for deg og bedriften din. Utdanningen er ikke støttet av Lånekassen, men Fellesforbundet LO har en støtteordning for etterutdanning som medlemmer kan søke om.
Mesterbrev basert på realkompetanse
Det er også mulig å søke om mesterbrev basert på realkompetanse. Dette er en lang og tidkrevende prosess, men det gjør det mulig å bli mester uten å ta utdanningen. Du må oppfylle en del krav for å kunne søke på dette grunnlaget.
- Du må ha fag– eller svennebrev i faget du ønsker å bli mester i.
- Du må ha minimum 6 års erfaring i faget, eller minst to år etter bestått fag– eller svenneprøve.
- Du må ha minimum 6 års erfaring i løpet av de siste 10 årene som næringsdriver eller leder i faget, med faglig eller forretningsmessig ansvar. Som hovedregel betyr dette at du eier og drifter egen bedrift, eller er øverste leder med fullt ansvar for bedriften.
- Du må ha oppnådd læringsutbytte slik det er beskrevet i læreplanen.
Du kan lese mer om krav og tips til søknad om mesterbrev basert på realkompetanse her.
Prosjekt+ søker dyktige samarbeidsbedrifter
Vi er alltid på utkikk etter flinke fagfolk vi kan samarbeide med.
Er du på utkikk etter en enkel løsning for å motta jobber kan PROSJEKT+ være tjenesten for deg. Vi følger opp både deg og kunden underveis i prosjektene, og gjør det enklere å gjennomføre bygging, renovering og oppussing sømløst og enkelt.