Sjekkliste: Skal du bygge hybel eller utleiedel?

Å leie ut deler av boligen din kan være en kjærkommen ekstrainntekt, men hva bør du egentlig vite om dersom du skal bygge hybel eller utleiedel? Denne sjekklisten forteller deg hva kreves av deg for å få til et vellykket prosjekt.

Sist oppdatert: 24. apr 14:33

1. Lag en prosjektplan før start

Å bygge hybel og utleiedel er begge store prosjekter. Det er derfor en god idé å planlegge prosjektet ditt før du går i gang. Hvilket budsjett har du å forholde deg til? Må du søke om tillatelse fra kommunen?

En god prosjektplan hjelper deg med å holde oversikt over konkrete mål og tidsfrister, og bør inneholde en liste over planlagte ressurser, kostnader og aktiviteter i forbindelse med prosjektet ditt.

Les mer om hvordan du planlegger et stort oppussings- eller byggeprosjekt

Trykk her

2. Hent inn flere tilbud

Det er alltid gunstig å snakke med flere bedrifter når du skal i gang med et stort prosjekt. Du skal finne den håndverkeren som du får best kontakt med, som forstår prosjektet ditt best og som kan gi deg en pris du er fornøyd med.

Registrerer du prosjektet ditt hos PROSJEKT+ sørger våre rådgivere for å sette deg i kontakt med kvalifiserte bedrifter som passer til akkurat ditt prosjekt. Når bedriftene har vært på befaring velger du selv hvilket firma du ønsker å bruke til å bygge hybel eller utleiedel for deg.

Sørg for å ha en klar og tydelig plan, gjerne med plantegninger, klart før du inviterer på befaring. Slik blir det enklere for håndverker å gi deg et mest mulig korrekt tilbud på prosjektet.

Planlegger du å bygge utleiedel eller hybel?

Vi hjelper deg med ditt prosjekt

Ha tegninger av prosjektet ditt klart. Da gjør du det enklere for håndverkerne å gi realistiske og detaljerte tilbud.
Ha tegninger av prosjektet ditt klart. Da gjør du det enklere for håndverkerne å gi realistiske og detaljerte tilbud.

3. Sørg for at rommene er godkjent for varig opphold

For å kunne leie ut deler av boligen din, er det noen viktige faktorer som er nødt til å være på plass, og en del tekniske krav som rommene må oppfylle. Du må nemlig være sikker på at delen du ønsker å leie ut er godkjent for varig opphold.

Dette gjelder for både hybel og utleiedel. Dersom rommene du leier ut ikke er godkjent for varig opphold bryter du Plan- og Bygningsloven.

Du søker til din kommune om bruksendring av et eller flere rom i boligen din. Dersom du trenger hjelp med søknaden kan det være en idé å få hjelp av en arkitekt.

For at kommunen skal godkjenne utleiedelen for bruk til varig opphold, må det finnes rømningsveier i tilfelle brann, slik som store nok vinduer med godt utsyn, samt dører.

Det stilles også krav til lys og ventilasjon, og i tillegg til å fungere som rømningsvei vil vinduer også kunne godkjennes som tilstrekkelig ventilasjon, og dermed tilfredsstille kravene til varig opphold.

Hvis disse kravene ikke er oppfylt og godkjent, kan kommunen nekte deg å bruke boenheten, og du kan i verste fall ende opp med kostbare bøter.

Alt du må vite når du skal bygge hybel eller utleiedel

Les mer her!

4. Tenk gjennom hvordan størrelsen på prosjektet påvirker prisen

Antall kvadratmeter på utleiedelen eller hybelen er en viktig prisdriver for prosjektet ditt. Skal du ha eget kjøkken og bad? Skal det være eget soverom eller en åpen løsning?

Alt dette lønner det seg å ha en klar formening om før du går i gang, da disse faktorene spiller inn på hvor dyrt prosjektet ditt kommer til på bli.

Tenk også på at du kan ta mer i husleie dersom utleiedelen er utstyrt med kjøkken og bad, enn om leietaker må dele med andre. Sånn sett kan du fort tjene inn de ekstra pengene du la i et større antall kvadratmeter.

Hva koster det å bygge hybel eller utleiedel?

Les vår oversikt her

For at hybelen eller utleiedelen skal kunne leies ut, må den være godkjent for varig opphold og ha vinduer med mulighet for rømningsvei.
For at hybelen eller utleiedelen skal kunne leies ut, må den være godkjent for varig opphold og ha vinduer med mulighet for rømningsvei.

5. Sett deg inn i reglene for å bygge hybel eller utleiedel

Å leie ut deler av boligen din kan gi deg både ekstrainntekter og skattefordeler, men dersom du slurver med regelverket kan du ende opp med å stå økonomisk ansvarlig, ikke bare til kommunen, men også til leietaker.

Som med alle andre byggeprosjekter er det også her viktig å sette seg godt inn i gjeldende regelverk. Husk at du må søke om bruksendring til kommunen dersom byggeprosjektet ditt medfører bruksendring av et eller flere rom i boligen.

Dette gjelder både om du bygger en hybel eller en selvstendig boenhet som er godkjent som utleiedel. Hybelen eller utleiedelen skal, som nevnt tidligere, også være godkjent for bruk til varig opphold.

Det vil si at det skal finnes vinduer og rømningsveier i boenheten.

Bruk PROSJEKT+ når du bygger hybel eller utleiedel

PROSJEKT+ setter deg i kontakt med dyktige håndverksbedrifter, som har kompetanse som passer til ditt spesifikke prosjekt.

Motta uforpliktende tilbud på byggingen av din nye hybel eller utleiedel, og velg det du liker best.

Vi formidler kvalitetssikrede håndverkere!

La oss hjelpe deg å bygge hybel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023