Alt du må vite om nybygg
Planlegger du å bygge din helt egen bolig? Da går du en spennende og utfordrende tid i møte. Det er mange prosesser du skal holde styr på når du bygger nytt, men samtidig har du en spennende mulighet til å skape den perfekte boligen for deg og dine!
Sist oppdatert: 24. apr 13:37
Med et nybygg kan du skape drømmehjemmet ditt
Selv om det er mye jobb, så er å bygge nytt fortsatt en perfekt mulighet til å bygge et hjem som er skreddersydd deg og dine behov. Når det kommer til innredning og inventar bader du bokstavelig talt i muligheter, og det finnes både rimelige og eksklusive utvalg både innen kjøkken- og baderomsmøbler, i tillegg til gulv, vegger og tak – for å nevne noe!
Gjør deg gjerne opp noen tanker om hvilken stil du ønsker, og undersøk hva prisen på de ulike løsningene du ønsker er. Da unngår du å få budsjettsprekk, eller at du ikke får det du ønsker fordi prisen er for høy.
God planlegging er alfa og omega når du bygger nytt
Å bygge et helt nytt bygg åpner opp en hel verden av muligheter. For at drømmen skal bli en virkelighet, er det imidlertid viktig å gjøre seg noen tanker om hva som er viktig for deg og hvordan du ønsker å bruke det nye hjemmet ditt.
Når du skal i gang med et stort byggeprosjekt er det derfor utrolig viktig å planlegge godt. Da sparer du deg selv for både frustrasjoner og eventuelle uforutsette kostnader i løpet av prosjektet, samtidig som det blir enklere for arkitekten å lage tegninger basert på dine ønsker og for entreprenøren å komme med nøyaktige tilbud og prisoverslag. Det vil også være enklere å lage et realistisk estimat av tidsbruk og løpende kostnader gjennom hele prosessen.
PROSJEKT+ bidrar gjennom hele byggeprosessen!
Vi hjelper deg med å ta gode valg når du bygger nytt
Planlegg for fremtiden: Har du nok plass?
De fleste som bygger en ny bolig har planer om å etablere seg og skape et liv i det nye hjemmet. Når du da bygger nytt kan det være lurt å tenke framover og legge til rette for eventuelle utvidelser eller andre konstruksjoner som du kunne tenkt deg i fremtiden.
Om du ser for deg at det kunne vært greit med et ekstra rom eller en utleiedel, bør du planlegge hvor disse skal være. Det beste er selvfølgelig å bygge alt samtidig, men det er også mulig å utvide med et et tilbygg eller påbygg senere.
Det viktigste er at du tenker gjennom hva som passer økonomien og budsjettet ditt best her og nå, og legger til rette for å utføre prosjektet på en god måte uansett når du bestemmer deg for å utføre det.
De fleste plasserer utleiedeler eller hybler på loftet, i kjelleren eller i en utvidet garasje.
Start med finansieringsbeviset
Å bygge ny bolig er et omfattende prosjekt som involverer mange ulike prosesser og håndverkere. Det absolutt første du bør gjøre når du skal bygge nytt er derfor å sørge for at du har finansieringen i orden, enten ved å ta et boliglån eller ved hjelp av oppsparte midler.
Når du vet hvor mange penger du har til rådighet er det mye enklere å legge realistiske planer og mål for byggeprosjektet, og du ser hvilke muligheter du har når det kommer til ulike løsninger både når det kommer til selve bygget og løsningene du skal ha inne.
Sett gjerne opp et budsjett med punkter for de ulike utgiftene. Da får du en omtrentlig oversikt over hva du må ut med for å få boligen slik du ønsker. Kanskje du må velge noen andre materialer enn du først hadde planlagt for å få budsjettet til å gå opp. Med et budsjett er det også enklere å holde oversikt i løpet av prosjektet.
Her finner du en oversikt over kostnader du må regne med når du skal bygge nytt.
Arkitekt som ressurs gjennom hele prosjektet
Mange tenker at det er kostbart å hente inn arkitekt tidlig i prosjektet, men når du ser på det store bildet vil en arkitekt spare deg for både tid, penger og eventuelle misforståelser. Arkitekten er en verdifull ressurs gjennom alle prosessene, fra planleggingsfasen til ferdig bolig.
Arkitekten har erfaring med alle søknadsprosessene du skal gjennom når du skal bygge ny bolig. Med en arkitekt med på laget slipper du flere runder med søknader til kommunen, dersom du mangler viktig informasjon eller dokumentasjon. Dette vil spare deg for både tid og penger.
Les mer om hva du kan forvente å betale her.
Hvis du ønsker å bygge en bolig av en viss størrelse, med originale løsninger eller et funkishus, er det spesielt viktig å benytte seg av en arkitekt. Da er det mange faglige og tekniske faktorer du må ta hensyn til, som er viktig for i det hele tatt å kunne få godkjent søknaden. Med en arkitekt på laget får du detaljerte tegninger og planer, som gjør det enklere for entreprenøren å bygge akkurat det du ønsker.
En annen viktig faktor er at entreprenøren krever arbeidstegninger når de skal lage et tilbud. Ved å hente inn en arkitekt tidlig i prosjektet vil du få gode og detaljerte tegninger for bygget, som gjør det enkelt for entreprenøren å lage et tilbud og etterhvert gjennomføre planene.
Når du har en detaljert plan for bygget er det også enklere for de ulike bedriftene å gi et nøyaktig tilbud for prosjektet. Da vil de ulike tilbudene også variere mindre, fordi nybygget ditt er nøyaktig beskrevet i planer og tegninger.
Les vår veileder om å bruke arkitekt
Store prosjekter trenger en prosjektleder
Når du skal bygge nytt er det mange ulike prosesser og prosjekter som skal gjennomføres før bygget står klart til bruk. Noen av oppgavene kan du gjøre selv, men vi anbefaler på det sterkeste å ansette en prosjektleder med erfaring fra lignende oppdrag.
Prosjektlederen skal holde oversikt over alt som skal utføres, håndtere oppgaver som oppstår underveis i prosjektet og sørge for god fremdrift gjennom hele byggeprosessen.
Med en god prosjektleder skal du være trygg på at prosjektet utføres i tråd med planer og tegninger, og at bygget er oppført etter gjeldende lover og regler.
Her finner du en oversikt over de ulike rollene i et byggeprosjekt
Innhenting av tilbud fra entreprenører
Når du har fått grønt lys fra kommunen, er neste steg å få entreprenører på befaring av tomta for å innhente tilbud. Her kan vi i PROSJEKT+ bidra og hjelpe deg med å velge det tilbudet som er mest hensiktsmessig for deg og ditt prosjekt.
Når du har valgt en entreprenør skal informasjon om hvem som er utførende bedrift sendes til kommunen. Hvis de godkjenner planene får du en igangsettelsestillatelse og kan begynne med byggearbeidet.
Husk å registrere prosjektet ditt med en gang du har fått rammetillatelse, så hjelper vi deg gjennom hele prosjektet. Vi sammenligner tilbud sammen med kundene våre, og hjelper deg med å utforme kontrakten.

PROSJEKT+ som sparringspartner
PROSJEKT+ er ikke bare et mellomledd mellom deg og utøvende entreprenør. Vi fungerer også som rådgiver gjennom hele prosjektet, og kan hjelpe deg med utforming av kontrakt, valg av tilbud og oppfølging gjennom prosjektet.
Vi stiller strenge krav til bedriftene vi samarbeider med. Les mer om kvalitetssikring og sertifisering av bedrifter her.
Våre rådgivere har erfaring som utøvende håndverkere, er en sparringspartner og et bindeledd mellom deg og entreprenøren.
Når du bruker PROSJEKT+ for å finne entreprenører til ditt prosjekt, vil våre rådgivere være tilgjengelig som ressurs gjennom hele byggeprosessen og kan også svare deg på eventuelle spørsmål som dukker opp i løpet av prosjektet.
Når du inngår et samarbeid med PROSJEKT+ skriver vi en kontrakt med deg, og gjør vårt beste for at det blir et vellykket prosjekt.
Har du planer om å bygge nytt, men vet ikke helt hvor du skal begynne?
Vi hjelper deg gjerne!
Flere søknadsprosesser for bolig
Du skal som regel sende en søknad til kommunen når du skal bygge nytt, og søknaden skal være godkjent før du begynner med selve byggeprosjektet. I noen tilfeller vil nye bygg og konstruksjoner ikke være søknadspliktig, med da er det noen spesifikke krav som må oppfylles.
Hvis du ikke skal bygge bolig, men en frittstående bod, garasje eller andre typer uthus er disse unntatt søknadsplikt dersom de har et bruttoareal under 50 kvm, ligger minimum en meter fra nabogrensen og det ikke skal bo folk i bygget.
Her får du en oversikt over når du må søke om byggetillatelse.
Når du skal bygge bolig må du gjennom to søknadsprosesser. Den ene er for å få en rammetillatelse, og den andre er søknad om byggetillatelse for å få igangsettelse fra kommunen.
Det første du trenger er rammetillatelse
Før du kan begynne med prosjekteringen av et nybygg må det foreligge en rammetillatelse. I rammetillatelsen gjøres det en avklaring på forhold som ikke trenger å være klargjort i igangsettingstillatelsen.
Den viser hva du har lov til å bygge med tanke på størrelse, plassering, utseende, høyde og lignende. I søknaden skal også forholdet til naboer og omgivelser vurderes, slik at du unngår flere runder med eventuelle klager senere i prosjektet.
Når rammetillatelsen foreligger må du utføre en før-prosjektering. Da tegner den prosjekterende, ofte totalentreprenør eller arkitekt, en detaljert tegning av bygget innenfor de rammene som er gitt i rammetillatelsen. Denne tegningen danner også grunnlaget for innhenting av pris for bygget.
Husk at rammetillatelsen ikke varer evig. Tillatelsen faller bort etter tre år dersom byggearbeidet ikke er påbegynt.
Skriv søknad om byggetillatelse for nybygg
Byggesøknaden skal alltid ha en ansvarlig søker. Dette ansvaret er det ofte entreprenøren du har valgt som tar. Arkitekten kan også være ansvarlig søker. Både entreprenører og arkitekter har erfaring med slike prosesser, og kan hjelpe til med alle relevante søknader for ditt prosjekt. Du kan lese mer om byggesaksbestemmelsene og hvem som kan stille som ansvarlig søker på nettsidene til Lovdata.
Mange ulike prosesser når du bygger ny bolig
Selv om du er godt forberedt og har planlagt nøye før du starter, er det fortsatt mye som kan påvirke både budsjett og tidsestimatet for prosjektet. Det er mange ulike håndverkere som skal inn og utføre ulikt arbeid, og disse må ofte utføres i en gitt rekkefølge.
Før du begynner å bygge må du utføre grunnarbeid, og du kan for eksempel ikke legge fliser på badet eller montere kjøkkenet før både rør og strøm er på plass.
Det kan virke overveldende, men det er også derfor det er lurt å la en totalentreprenør, prosjektleder eller arkitekt ta seg av dette arbeidet. Da kan de holde kontakten med alle underleverandører, og sørge for at alle prosessene i byggeprosjektet utføres når de skal – og rapporterer tilbake til deg slik at du har oversikt over fremdriften i byggeprosjektet.
Husk sluttbefaringen for din nye bolig
Når alle arbeid er utført og nybygget står klart skal det utføres en sluttbefaring sammen med totalentreprenøren. Her kan du også hente inn en ekstern fagperson dersom du ønsker det.
I en sluttbefaring skal du og den som er ansvarlig for prosjektet ta en gjennomgang av arbeidet som er utført. Dette skal også dokumenteres.
Bygg nytt med PROSJEKT+
Vi hjelper deg med nybygget ditt, uansett hvilket hus du ønsker deg. Gjennom oss settes du i kontakt med dyktige entreprenører og håndverkere, og kan velge den bedriften du selv foretrekker.
PROSJEKT+ hjelper deg med å realisere boligdrømmen!
Start byggeprosjektet hos oss