Bygge på eller utvide boligen?

Det finnes mange muligheter og løsninger når det kommer til påbygg og tilbygg. Begge deler er en form for utvidelse av boligen din, men det er likevel to ganske ulike prosjekter.

Både påbygg og tilbygg er store og omfattende byggeprosjekt, som bør være både nøye gjennomtenkt og godt planlagt før start. Men det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte. Her har vi samlet alt du trenger å vite om ditt neste byggeprosjekt, enten du skal utvide eller bygge på huset.

Utvide eller bygge på boligen din? Påbygg og tilbygg er store prosjekter som krever planlegging

Tilbygg og påbygg er store og kostbare prosjekter, og omfattende byggeprosjekter som dette krever grundig forarbeid og planlegging.

Et av de første punktene på prosjektplanen er å sørge for at finansieringen er på plass, enten i form av lån eller oppsparte midler.

Sett opp et budsjett, punkt for punkt, hvor du lager deg en oversikt over hvilke utgiftsposter du vil få.

På den måten kan du danne deg et bilde av om prosjektet ditt faktisk er realistisk og gjennomførbart.

Det er også lurt å bruke tid i forkant på å utarbeide en god oppdragsbeskrivelse av byggeprosjektet ditt.

Det gjør det lettere for håndverkere å gi et realistisk pristilbud på den jobben du ønsker utført.

Bygging av påbygg og tilbygg koster tid og penger.

Viktige prisdrivere for begge er blant annet selve størrelsen på prosjektet, hvor mange fagpersoner som må involveres, estimert tidsbruk og standarden på materialer og løsninger.

Skal du bygge baderom eller kjøkken i tilbygget eller påbygget, er det greit å være klar over at det er store prisforskjeller på innredning.

Du kan dermed velge mellom budsjettvennlig og mer eksklusivt inventar.

Tidsperspektivet på slike byggeprosjekter varierer veldig, og avhenger av størrelsen på prosjektet og kompleksiteten i utførelsen.

Både påbygg og tilbygg er store prosjekter kan ofte ta mellom 6–12 måneder før bygget er ordentlig beboelig.

Husk også at arbeidet med søknad, arkitekttegninger og befaring vil ta tid, i tillegg til selve byggingen.

Les vår veileder for påbygg og tilbygg

Noen ganger trenger du mer plass, og bestemmer deg for å utvide boligen. Da kan du bygge enten et tilbygg eller et påbygg på huset. Her forklarer vi deg forskjellen mellom prosjektene, og hvordan de kan utføres.

Sjekk hva det koster å bygge tilbygg eller påbygg

Gå gjennom disse fire enkle stegene for å finne ut hvor mye det koster å bygge tilbygg eller påbygg

Hva vil tilbygget eller påbygget koste?

Det er ikke bare forskjell på påbygg og tilbygg rent byggemessig, prosjektene varierer også i pris. Som med alle andre byggeprosjekter er det flere ulike faktorer som spiller inn på totalkostnaden: Alt fra størrelse på prosjektet og tiden som brukes, til materialvalg og løsninger som ønskes.

Kom i kontakt med dyktige fagfolk!

PROSJEKT+ sørger for kvalitet og trygg gjennomføring i byggeprosjektet ditt

Registrer prosjektet her

Sjekkliste: Dette er dine oppgaver som byggherre

Store prosjekter som tilbygg og påbygg krever både engasjement og involvering av deg som byggherre. Les vår sjekkliste for å sikre et vellykket byggeprosjekt.

Tilbygg under 15 kvadratmeter er fritatt for søknadsplikt

Visste du at det fra 1. mai 2021 ble søknadsfritt å bygge tilbygg under 15 kvadratmeter, også de som er ment for varig opphold?

Vanlige spørsmål om påbygg og tilbygg

Vi i PROSJEKT+ har hjulpet mange å komme i gang med store byggeprosjekter. Her får du råd og hjelp av fagfolk og tidligere håndverkere, som har svarene på det du måtte lure på om ditt prosjekt. Her har vi samlet de vanligste spørsmålene om tilbygg og påbygg.

Hvor lang tid tar det å bygge tilbygg eller påbygg?
Er påbygg og tilbygg søknadspliktig?
Må jeg sende ut nabovarsel før jeg bygger påbygg eller tilbygg?
Hvor mye vil et tilbygg eller påbygg koste?

Fem tips til deg som skal i gang med et byggeprosjekt

Vår prosjektkoordinator og tidligere snekker, Håkon Myklebostad Lo, gir deg som skal gå i gang med et stort bygge- eller oppussingsprosjekt fem nyttige tips på veien.

 

PROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring

PROSJEKT+ setter deg som skal gjennomføre et stort byggeprosjekt i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, arkitekter og prosjektledere. Vi kvalitetssikrer alle bedriftene som er med på tjenesten, og følger og støtter deg før og underveis i prosjektet.

PROSJEKT+ er en enkel og bekymringsløs tjeneste for oppstart og gjennomføring av store byggeprosjekter. Vi håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Les mer om PROSJEKT+

PROSJEKT+ kvalitetssikrer bedrifter

Hos PROSJEKT+ setter vi kvalitet og trygg gjennomføring i førersetet. Vi stiller derfor strenge krav til våre bedrifter. Vi kontrollerer økonomi, evalueringer og sertifiseringer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023