Hva koster et tilbygg eller et påbygg?

Det er ikke bare forskjell på påbygg og tilbygg rent byggemessig, det er også forskjell på prosjektene når det gjelder kostnader. Begge deler er som regel store og kostbare prosjekter, hvor flere ulike faktorer spiller inn når det kommer til pris. Her får du en oversikt over ulike prisdrivere som kan påvirke prosjektet ditt, og hvilken snittpris du kan regne med å måtte betale.

Sist oppdatert: 26. apr 11:55

Omfang, planlegging og materialer avgjør prisen

Som med alle andre byggeprosjekter er det flere ulike faktorer som spiller inn når det gjelder prisen på et tilbygg eller et påbygg.

Alt fra størrelsen på prosjektet, antallet arbeidstimer, materialvalg og løsninger påvirker totalkostnaden.

Ønsker du spesialtilpassede løsninger eller flytting av vinduer og lignende tiltak vil dette naturligvis også påvirke på sluttsummen.

Siden tilbygg og påbygg er store og omfattende prosjekter, må du regne med at det vil være behov for å hente inn ressurser fra flere ulike fagfelt.

Påbygg og tilbygg – to ulike byggeprosjekter

Les mer her

Søknadsprosessen øker totalkostnaden

Både tilbygg og påbygg er prosjekter som forutsetter kostnader knyttet til søknadsprosess før selve byggestarten. Som regel kan byggefirmaet ta på seg jobben som ansvarlig søker i denne delen av prosjektet.

Prosjektering og arkitekttegninger påvirker totalprisen

Det er også viktig med ordentlige, detaljerte arkitekttegninger før du starter. Arbeidstimene til arkitekten vil påvirke totalkostnaden av prosjektet, men dette er også kostnader du ofte sparer på i det lengre løp.

Detaljerte tegninger gjør nemlig gjennomføringen av prosjektet mer sømløst, og kvalitetssikrer alle ledd i prosessen.

En feil enkelte gjør er å kun ta utgangspunkt i skisser, og ikke ordentlige tegninger.

Byggefirmaet kan da ende opp med å bomme grovt på prisen på prosjektet, som igjen kan medføre uventede og ganske sure kostnader.

Bruk vår kalkulator for å beregne prisen

Sjekk hva det koster å bygge påbygg eller tilbygg

Hva koster et tilbygg?

For å bygge tilbygg kan du anslå en pris på mellom 15 000–20 000 kr per kvadratmeter. Prisen vil variere basert på ulike faktorer, blant annet størrelsen på prosjektet og materialvalg. Det er likevel vanskelig å komme under 300 000 kr i totalpris på et slikt byggeprosjekt.

Prisen avhenger av antall timer, materialer og omfang

Som med de fleste byggeprosjekter vil prisen variere mye basert på hvilke valg du tar. Skal du bare bygge på inngangspartiet eller ønsker du å utvide stuen? Store prosjekter krever naturlig nok flere arbeidstimer og materialer. Skal det være baderom i tilbygget ditt er dette dyrere enn for eksempel soverom, da det må legges opp nye rør og nytt avløp.

Nye regler for tilbygg

Merk deg at det fra 1. mai 2021 er nye regler for tilbygg. Prosjekter på inntil 15 kvadratmeter kan nå bygges uten å søke tillatelse hos kommunen. Det blir dermed enklere og billigere å starte med små byggeprosjekter, siden du slipper kostnader og gebyr i forbindelse med søknadsprosessen.

Skal du i gang med et tilbygg kan du spare på å velge Leca-grunnmur i stedet for støpt ringmur.

Kostnader i forbindelse med tilbygg

  • Arkitekttegninger av prosjektet
  • Arbeid med søknad om byggetillatelse (gjelder for alle prosjekter over 15 kvm)
  • Grunnarbeid: Graving i forbindelse med utbygging og støping av ny grunnmur
  • Elektrikerarbeid
  • Rørleggerarbeid ved bygging av bad eller rom hvor det skal legges rør og avløp
  • Avfallskostnader: Fjerning av søppel og farlig avfall

Ønsker du å utvide boligen din?

Registrer prosjektet ditt hos PROSJEKT+

Gravearbeid og støping av ny grunnmur er kostnader du må regne med når du skal i gang med tilbygg.
Gravearbeid og støping av ny grunnmur er kostnader du må regne med når du skal i gang med tilbygg.
Store byggeprosjekter krever engasjement fra deg som byggherre

Les vår sjekkliste før du går i gang

Hva koster et påbygg?

Kostnadsmessig er påbygg et dyrere prosjekt enn tilbygg. Dette er fordi du som regel må rive eksisterende tak før du kan bygge på en ny etasje.

Det blir med andre ord to store jobber som må gjøres, hvor også arbeidstimer og valg av materialer er med på å øke prisen på prosjektet.

Når du skal bygge påbygg kan du anslå en snittpris på 25 000–35 000 kr per kvadratmeter. Det vil være store variasjoner basert på størrelsen på prosjektet og materialvalg.

Kostnader i forbindelse med påbygg

  • Arkitekttegninger av prosjektet
  • Arbeid med søknad om byggetillatelse
  • Elektrikerarbeid
  • Rørleggerarbeid ved bygging av bad eller rom hvor det skal legges rør og avløp
  • Riving av eksisterende tak og bygging av nytt
  • Avfallskostnader: Fjerning av søppel og farlig avfall
  • Materialer som fliser, varmekabler, parkett, kjøkkenløsninger og lignende

Fliser og kjøkkenfronter kommer i mange ulike prisklasser og er en av utgiftspostene du kan spare mange penger på.
Fliser og kjøkkenfronter kommer i mange ulike prisklasser og er en av utgiftspostene du kan spare mange penger på.

Stort prosjekt på gang?

La oss hjelpe deg med solide fagfolk

Unngå dyre overraskelser

Som i de fleste andre byggeprosjekter kan det skje ting underveis, og det kan dukke opp kostnader som du kanskje ikke hadde forutsett på forhånd.

For å unngå dyre og ubehagelige overraskelser er det derfor viktig at kostnaden og prisen for ulike deler av arbeidet allerede er konkretisert og avtalt mellom deg og entreprenøren før prosjektstart.

Kontrakten skal inneholde avtalte kostnader

I alle byggeprosjekter kan det oppstå situasjoner som gjør at ting tar lengre tid enn først antatt, eller koster mer enn du forventer. Uten en solid kontrakt kan prosjektet ditt plutselig bli mye dyrere enn du hadde budsjettert for. Kontrakten bør inneholde definerte kostnader på prosjektet før du starter.

I tillegg bør den inneholde et spesifikt tilbud på alt som skal gjøres og en definert timepris på alle tillegg. Er ikke prosjektet ferdig til avtalt tid er det vanlig at bedriften betaler en viss promille per dag frem til prosjektet står klart.

Det kan også være en god idé å ha tegnet en forsikring før byggeprosjektet settes i gang. Da har du en ekstra trygghet dersom noe skulle gå galt underveis.

Avtal avfallshåndtering

I store byggeprosjekter dannes det en god del avfall. Dette kan være alt fra planker og annet materiale, til jord og stein etter graving og grunnarbeid.

Å få dette fjernet kan ende opp med å bli en stor kostnad i tillegg til det allerede i igangsatte byggeprosjektet. Sørg derfor for å ha kontraktsfestet hvem som er ansvarlig for kostnader i forbindelse med avfallshåndteringen.

Usikker på hvilken dokumentasjon som kreves?

Her finner du nyttig informasjon til ditt byggeprosjekt!

Hvordan redusere kostnadene på tilbygg og påbygg?

Både tilbygg og påbygg er kostbare prosjekter som du må være forberedt på å legge en del penger i. Men det er fullt mulig å kutte kostnadene ved å gjøre et godt forarbeid.

Skaff deg oversikt over behov og budsjett

Lag en oversikt over budsjettet du har og hva du ønsker av løsninger og materialer. Spør også deg selv: Er ønskene mine realistiske i forhold til det budsjettet jeg har?

Dette kan også et dyktig byggefirma eller en arkitekt hjelpe deg med å konkretisere og finne ut av.

Lag en god oppdragsbeskrivelse

Det kan også være lurt å lage en god oppdragsbeskrivelse av byggeprosjektet ditt. Det gjør det lettere for håndverker å gi et realistisk pristilbud på den jobben du ønsker utført.

Det er også enklere å estimere tidsbruk dersom oppdraget er tydelig beskrevet i forkant.

Velge rimelige løsninger, eller ikke?

Det er store prisforskjeller på materialer som fliser, parkett, vinduer, varmekabler og kjøkken, så her vil det være mulig å spare inn noe dersom du ønsker det.

Håndverkere får ofte gode rabatter hos ulike leverandører, så forhør deg med dem når du skal velge innredning og inventar. Det kan også være viktig å huske på at prosjektet ditt skal innfri en viss standard, og at enkle og billige løsninger derfor ikke alltid er veien å gå.

Her vil en kyndig håndverker kunne gi deg god veiledning og hjelpe deg med å ta gode valg slik at du får de rimeligste alternativene som fortsatt oppfyller riktige kvalitetskrav.

Overlat innkjøp til fagpersoner

Det kan også være lurt å overlate jobben med selve innkjøpet av materialer og inventar til håndverkeren. De tar som regel ekstra betalt for dette, men det vil uansett lønne seg for deg økonomisk siden håndverkere og entreprenører kan kjøpe materialer rimeligere enn en privatperson kan.

Håndverkerbedrifter og entreprenører vil også noen ganger stille krav om å få lov å velge tekniske komponenter og materialer selv.

Dette er fordi de står ansvarlige for garantien og kvaliteten på det utførte arbeidet, og må vite med sikkerhet at materialene de benytter er av god nok kvalitet.

Alle byggeprosjekter krever forarbeid, planlegging og engasjement

Les mer om prosjektstyring, planlegging og organisering

Det er stor prisforskjell på fliser og ulike typer baderomsinnredning.
Det er stor prisforskjell på fliser og ulike typer baderomsinnredning.

PROSJEKT+ hjelper deg med tilbygg og påbygg

PROSJEKT+ kvalitetssikrer håndverkere som utfører store prosjekter.

Registrer byggeprosjektet ditt i dag, så setter vi deg i kontakt med kvalifiserte bedrifter som passer til ditt nye prosjekt for tilbygg og påbygg.

Start prosjektet ditt nå!

PROSJEKT+ hjelper deg med tilbygg og påbygg

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023