Forsidebilde pusse opp kjeller, hender som holder blyant over byggeskisser

Prosjektstyring, planlegging og organisering

For de fleste er det å sette i gang et stort bygge- eller oppussingsprosjekt ukjent territorium. Om du skal du pusse opp badet, bygge om kjelleren eller kanskje totalrenovere hele boligen din, så er det mye å huske på.

På denne siden har vi samlet god informasjon og nyttige råd om alt du bør vite om prosjektstyring. Alt fra tips til planleggingsprosessen og søknadsplikt, til sjekkliste for å forberede deg til befaring og informasjon om de ulike rollene i en byggesak.

Det er mye å tenke på før du setter i gang med et bygge- eller oppussingsprosjekt

Et stort oppussingsprosjekt er ikke noe vi gjør på impuls. Det er en stor investering, og det er også risiko tilknyttet et sånt prosjekt. For å sikre at prosjektet blir vellykket krever det at du har tenkt nøye gjennom behovene og ønskene dine, og at du planlegger og styrer prosjektet på en effektiv måte. Uansett om du skal pusse opp ett enkelt rom, eller totalrenovere hele boligen, er det visse grep du kan ta for å sikre at prosjektet blir vellykket.

Planleggingsfasen er utrolig viktig, men blir litt for ofte glemt. Du er kanskje så ivrig på å komme i gang, at du glemmer å gjøre et grundig planleggingsarbeid. Det kan fort føre til fordyrende forsinkelser, at ting blir glemt og i verste fall at regler ikke overholdes. Under finner du en egen artikkel med nyttige råd om planlegging. Oppsummert er det likevel tre ting vi mener er det viktigste du må tenke på når du planlegger ditt prosjekt:

  1. Budsjett
  2. Smarte, praktiske løsninger
  3. En god fremdriftsplan

Under planleggingen må du finne ut om prosjektet ditt er søknadspliktig, og i så fall hva som må inkluderes i byggesøknaden din. Vi anbefaler at du setter deg inn i hvilke ulike roller som inngår i et byggeprosjekt, og at du alltid rådfører deg med fagfolk når du skal i gang med et stort prosjekt. Det er ulike regler for hvilke prosjekter som er søknadspliktige og ikke. Generelt vil større prosjekter som enten påvirker utseendet eller bruken av boligen din betydelig kreve søknad.

Vi anbefaler også alltid å forhøre seg med fagfolk, og eventuelt kommunen, dersom du skal gjøre endringer med våtrom, WC eller kjøkken. Dette er rommene som det stilles størst krav til i bygningsforskriftene, og det er derfor også i slike prosjekter at det i flest tilfeller utløses søknadsplikt.

Bruk sjekklisten vår til å forberede deg til befaringer med bedriftene, og følg stegene i planleggingsartikkelen. Da er du godt rustet for et vellykket prosjekt!

Her finner du 10 råd i en steg for steg beskrivelse av planleggingsprosessen

Et stort prosjekt i boligen din er spennende, men ofte ganske komplekst. Det lønner seg å ha god kontroll fra starten av. I denne artikkelen gir vi deg nyttige tips og råd til hvordan du får til en best mulig planlegging av prosjektet ditt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjektNærbilde av hånd som noterer på et kontrollskjema

Forbered deg på å møte bedriftene på befaring med denne sjekklisten

Lurer du på hva ansvaret ditt er, og hvilke andre roller som er inkludert i et byggeprosjekt?

Her kan du lære mer om de ulike rollene som inngår i et byggeprosjekt, hvem som gjør hva, og hvilket ansvar de har.

Husk å skrive kontrakt med håndverkeren!

De fleste konflikter mellom forbrukere og håndverkere starter med uenigheter om kvaliteten på arbeidet som er utført, prisen eller forsinkelser. Bruk derfor god tid på å spesifisere arbeidet som skal gjøres, og hva som er ditt ønsket sluttresultat. Inkluder prisene dere har blitt enig om, og ikke minst hvordan og når du skal betale.

Les vår artikkel om hvordan du skriver en god kontrakt med håndverksbedriften, og alt du bør inkludere i kontrakten.

Sjekk om ditt prosjekt er søknadspliktig

Er du usikker på om prosjektet du skal i gang med er søknadspliktig? Og hva skjer egentlig i en søknadsprosess? Her finner du svarene du trenger før du setter i gang.

Oda brukte PROSJEKT+ til å pusse opp badet - se hvordan det gikk i denne videoen!

Se hvordan det gikk da Oda brukte PROSJEKT+ til å finne gode bedrifter som kunne hjelpe henne med å pusse opp badet.

Oda pusser opp badet med PROSJEKT+

 

Den verdifulle dokumentasjonen

Et bygg- eller oppussingsprosjekt kommer også med en hel del dokumentasjon. Noe av det skal du bare oppbevare, mens noe skal fortelle deg hvordan du skal vedlikeholde installasjonene og materialene i boligen din. Visste du forresten at boligens dokumentasjon skal overføres til ny eier ved et salg?

Alt du må vite til sluttbefaringen

Mange glemmer å huske på at de må avholde sluttbefaring med håndverkerne når prosjektet er ferdig. Bruk denne sjekklisten til å se alt du må sjekke før du avslutter prosjektet.

PROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring

PROSJEKT+ setter deg som skal gjennomføre et stort byggeprosjekt i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, arkitekter og prosjektledere. Vi kvalitetssikrer alle bedriftene som er med på tjenesten, og følger og støtter deg før og underveis i prosjektet.

PROSJEKT+ er en enkel og bekymringsløs tjeneste for oppstart og gjennomføring av store byggeprosjekter. Vi håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Les mer om PROSJEKT+

Fem tips til deg som skal i gang med et byggeprosjekt

Vår prosjektkoordinator, og tidligere snekker, Håkon Myklebostad Lo, gir deg som skal gå i gang med et stort bygg- eller oppussingsprosjekt fem nyttige tips på veien.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjektPROSJEKT+ kvalitetssikrer bedrifter

Hos PROSJEKT+ setter vi kvalitet og trygg gjennomføring i førersetet. Vi stiller derfor strenge krav til våre bedrifter. Vi kontrollerer økonomi, evalueringer og sertifiseringer.

Leter du etter gode, trygge og solide håndverkere?

PROSJEKT+ hjelper deg i gang, og er en faglig støttespiller for deg.

Start ditt prosjekt