Innredning og smarte løsninger: Inspirasjon til badet ditt

Dersom du skal pusse opp badet og ønsker et best mulig resultat, anbefaler vi å bruke god tid på finne løsninger som vil passe perfekt til dine behov. Baderomsleverandører har mange forskjellig løsninger, og kan levere stort sett alt det du måtte ønske for å få ditt drømmebad. Husk at du både må tenke på hva som ser bra ut, men også hva som gjør at du får utnyttet rommet på mest praktiske måte.

Sist oppdatert: 24. apr 14:06

Stil og uttrykk på badet: Tenk langsiktig

Baderommet er ofte et av rommene du tilbringer mye tid alene i, og det er et rom mange forbinder med ro og velvære. Det er derfor viktig at du legger tid og innsats i det estetiske, slik at badet passer dine ønsker.

Trender for baderommet endrer seg stadig, og det er lett å la seg rive med og velge farger og materialer basert på dagens trend. Husk at baderommet er det dyreste rommet i boligen å pusse opp, og det er derfor lurt å finne et uttrykk som du kommer til å være fornøyd med i flere år fremover.

De mest tidløse valgene innebærer nøytrale farger og former på fliser og møbler. Det er likevel noen måter du kan sette litt mer preg på rommet, uten å potensielt påføre deg dyre kostnader om du senere ønsker et annet uttrykk.

For eksempel kan du ha et servantmøbel i en kontrastfarge, og deretter bruke denne fargen på tilbehør som håndklær, såpedispensere, tannglass eller liknende. Dersom du velger å bruke våtromsplater med våtromsmaling er det enklere å endre farger på rommet oftere.

Skal du pusse opp badet?

Les vår steg for steg beskrivelse her

Velg smarte løsninger for oppbevaring på badet

De fleste husholdninger har behov for god oppbevaring på badet. Det er derfor viktig å tenke gjennom hvordan du skal bruke badet når du velger hvilke møbler du skal sette inn på badet. Du trenger ofte mer oppbevaringsplass enn du tror!

Oppbevaring kan komme i mange former på baderommet. Du kan velge tradisjonelle servantskap, smale høyskap som utnytter høyden, lagring bak speilet eller smarte nisjer i dusjen. Husk at det er lurt å utnytte høyden i rommet dersom badet er lite, slik at du frigjør plass på gulvet.

Åpne hylleløsninger er pene å se på, men kan samle mer støv. I tillegg vil alt som oppbevares i åpne hyller være mer utsatt for fukt, og kan over tid ta skade av dette hvis de ikke er motstandsdyktige nok. Åpne hyller er likevel er et svært pent valg for oppbevaring, og det kan se veldig fint ut om du vil vise fram spesifikt baderomstilbehør.

Knagger, dorullholder og annet veggmontert interiør som kan limes på fliser skader ikke membranen, og er derfor et smart valg for å ivareta en god tilstand på badet.

Les også:

Smarte løsninger for vaskerommet

Velg en stil du kommer til å være fornøyd med i mange år fremover.
Velg en stil du kommer til å være fornøyd med i mange år fremover.

Viktigheten av riktig belysning på badet

Det er også viktig å tenke over bruken av rommet når det kommer til baderomsbelysning og naturlig lysinnslipp. Ved å plassere og montere lamper og speil på en god måte vil badet nemlig føles mer romslig.

Det finnes mange ulike måter å montere belysning på badet.

Ulike typer belysning til badet

En av de vanligste valgene er innfelte downlights i taket, med dimmerbryter. Da kan du enkelt justere stemningen gjennom intensiteten i lyset, og du legger til rette for både estetisk og funksjonell baderomsbelysning.

Det er også mulig å montere vegglamper som kan komplimentere andre deler av innredningen. Måten vegglampene lyser opp området rundt kan ha mye å si for farger og materialer i innredningen.

Speil og belysning på badet

Store speil, eller flere små speil, gir også en følelse av større rom og mer plass på badet. Belysningen rundt speilet skal helst gi en naturlig fargegjengivelse, slik at speilbildet viser korrekte farger i makeup og klær.

De fleste ønsker godt med lys særlig rundt i speilet. Da kan det være lurt å montere downlights som lyser direkte ned på speilet og området rundt, eller montere vegglamper slik at speilet er lyses opp på en god måte.

Om du har et speil som er kombinert med skap, er det ofte mulig å montere en lampe på selve skapet. Du kan også få lys montert inni enkelte skap, slik at det er enkelt å se alt som er plassert på innsiden.

Velg riktig dusj eller badekar for badet ditt

Valg av dusj og dusjbatteri har stor betydning både for bruk og det estetiske uttrykket. Dersom du ønsker å ha et dusjhjørne er det viktig å tenke på rommets størrelse. Standard størrelse på et dusjhjørne er 90x90 cm.

Sørg for riktig fall i sluket

Entreprenøren må også sørge for tilstrekkelig fall i gulvet slik at vannet renner raskt unna. Dette kan dobbeltsjekkes med “klinkekuletesten”, hvor du kan få en klinkekule til å trille over badegulvet for å sjekke at fallet er riktig mot sluket.

Det er vanskeligere å lage godt fall med store fliser, og er derfor anbefalt å benytte enten mindre fliser eller mosaikkfliser i en dusjsone. Det er lurt å høre med rørleggeren om hvilket type sluk som er mest fornuftig for ditt bad, tatt i betraktning hvilke fliser du ønsker å benytte på gulvet.

Gjør badet mer attraktivt med et badekar

For litt større bad kan du også vurdere å sette inn et badekar. I mange tilfeller vil dette kreve et såkalt støttesluk som leder fra avløpet til badekaret og ned til hovedsluket, som ofte er i tilknytning til dusjen.

Badekar kan være populært ved salg av boligen, men husk på at et badekar som tar opp for mye gulvplass også kan avskrekke noen. Vær derfor sikker på at du har tilstrekkelig med plass før du setter inn et badekar. Husk på at badekar kan fås i ulike størrelser – velg det som passer badet ditt best.

Dusjkabinett: Et rimelig og trygt valg

Dersom du ønsker en rimeligere løsning som er mer sikker mot vannskader og lekkasjer, er et dusjkabinett den beste løsningen. Et dusjkabinett kan virke som det tar opp mer plass, siden det står på gulvet og ikke er montert direkte i veggen.

Et baderom kan få økt levetid og mindre behov for vedlikehold dersom du velger dusjkabinett fremfor dusj direkte på flis. Fliser og fuger vil fortere slites ut når de blir utsatt for vann og fukt over lang tid. Et dusjkabinett vil spare gulvoverflaten på badet ditt for disse påkjenningene.

Lurer du på hva det koster å pusse opp badet?

Les mer her!

Fire ting du bør tenke på når du innreder badet

Det kan være vanskelig å vite hvilke valg du skal ta for å få en baderomsinnredning du blir fornøyd med. Her er noen råd for best mulig resultat:

1. Fargevalg

Ved å velge lyse farger på baderommet fremstår rommet større. Dette gjelder både farge på gulv og vegger, samt på innredningen.

Dersom badet er lite og høyt under taket kan bruk av mørkere maling i taket skape en illusjon av et senket tak, og dermed vegger som flyttes lengre ut. Rommet vil da fremstå større enn det det egentlig er.

2. Vegghengt innredning

Ved å etterlate mye av gulvet fritt gir det et inntrykk av mer luft i rommet. Det er også fornuftig å benytte plassen på veggene til for eksempel høyskap og andre smarte oppbevaringsmøbler dersom du har lite gulvplass. Badet blir også enklere å rengjøre når du frigjør gulvplass, og det sliter mindre på inventaret.

3. Multifunksjonelle løsninger

Det er lurt å innrede baderommet med smarte løsninger. For eksempel kan et hjørne bli brukt til å montere et praktisk hjørneskap, eller hjørnevask. Dette kan gjøre at du får mer veggplass til overs, noe som fører til at rommet ser større ut.

Videre kan foldbare dusjdører eller dusjvegger være plassbesparende om du har et lite bad. Det gir også mer fleksibilitet ved rengjøring, eller annen bruk av rommet.

Et funksjonelt servantskap er viktig for mange. De aller fleste oppbevarer ting på badet som de ikke ønsker skal stå synlig fremme til enhver tid. Skuffer vil gi deg bedre oversikt enn hyller i et skap, og kan gjøre det enklere å holde det ryddig.

Mange ønsker å bruke speilskap for å få ekstra lagring på badet, og det er veldig praktisk til de hverdagsproduktene du ønsker å ha i nærheten. Det finnes både veggmonterte speil som står litt ut fra veggen, og innfelte skap som går i ett med veggen.

Du kan diskutere med din entreprenør hva som vil gi et best resultat på badet ditt. Et speilskap som går i flukt med veggen ser bra ut, men kan også kreve mye plass fra resten av rommet dersom veggen må trekkes ut for å få plass. Innfelte speilskap bidrar også til økte kostnader.

4. God bruk av veggplass

Særlig på små bad er det en fordel med vegghengt toalett, da dette gir mer gulvplass og en romsligere følelse. Vanntanken skjules bak flisveggen inne i sisternen, og kan i mange tilfeller gi rom til en liten, praktisk, hylle over toalettet.

Den skjulte vanntanken gjør at toalettsetet er plassert 30 cm nærmere veggen. Det er også enkelt å tilpasse høyden på et vegghengt toalett.

Veggen over toalettet eller badekaret blir ofte stående ubrukt. Her kan du enkelt henge opp åpne hyller, håndklevarmer eller et ekstra speil som skaper større romfølelse. Husk at lukkede hyller på veggen krever mer plass, og skaper et tyngre uttrykk.

Forbered deg til baderomsoppussing med disse ni spørsmålene

Se vår sjekkliste her!

Planter kan gjøre en stor forskjell for innredningen på badet: De forbedrer luftkvaliteten, ser pene ut og mange av dem trives i det fuktige miljøet på baderommet.
Planter kan gjøre en stor forskjell for innredningen på badet: De forbedrer luftkvaliteten, ser pene ut og mange av dem trives i det fuktige miljøet på baderommet.

Planter på badet

Er du glad i å ha det grønt og pent rundt deg? Planter og vekster kan også være en viktig del av innredningen på badet, og kan forbedre trivselen i rommet. Om du vet at du vil ha planter til badet ditt, kan det være lurt å tenke gjennom hvor de skal plasseres når du innreder.

Om du har naturlig lysinnslipp gjennom et vindu, er det smart å plassere plantene i nærheten. Om du ikke har et vindu på badet, er det fortsatt mulig å ha planter på baderommet.

Noen planter trenger nesten ikke lys i det hele tatt, og trives dessuten svært godt i den fuktige luften på badet. Du kan også bruke vekstlys, slik at plantene får nok lys. Undersøk alltid plantenes kvaliteter og behov på forhånd, så slipper du å bli skuffet hvis de visner.

Om du har muligheten kan det også være smart å henge plantene opp i taket eller fra veggen. Da sparer du plass, og kan få en vakker effekt av hengende planter.

Lese mer om innredning i boligen?

Se vår artikkel om innredning av kjøkken

La oss hjelpe deg med ditt nye bad

PROSJEKT+ formidler dyktige og trygge håndverkere til baderomsprosjekter. Få tilbud på jobben, og velg det du liker best. Vi følger opp prosjektet ditt, og hjelper deg hele veien!

PROSJEKT+ finner kvalitetssikrede håndverkere til ditt prosjekt

Kom i gang i dag!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023