Mikrosement på bad: Hva er det og hva koster det?

Mikrosement har blitt veldig populært de siste årene. Det kan brukes både på gamle og nye bad, gir et røft nordisk uttrykk. Ofte er det også et mer prisgunstig alternativ enn andre typer overflater til baderommet. Men hva er egentlig mikrosement, hva koster det og hva er fordelene ved å bruke det?

Mikrosement på bad: Hva er det og hva koster det?
Inspirasjon

Hva er mikrosement?

Mikrosement er i utgangspunktet en sementpuss. Mikrosement fremstilles ved å blande sementpulver, vann og tilsette fargestoff. Mikrosement kalles også mikrobetong, og kan brukes på mange overflater. Det er særlig populært å bruke mikrosement på bad, enten ved totalrenovering av bad eller ved overflateoppussing av et eksisterende bad.

Mikrosement har blitt veldig populært blant annet fordi du kan skape mange ulike uttrykk med materialet . Du kan velge mellom tusenvis av farger, og de fleste leverandører kan blande den fargen du selv ønsker. Om du i tillegg kombinerer mikrosement med andre materialer som for eksempel treverk kan du få et veldig stilig og unikt uttrykk!




Mikrosement på bad

Det vanligste bruksområdet til mikrosement er på badet. Enten legges det over eksisterende fliser, eller direkte på membran i forbindelse med en totalrenovering.


Mikrosement kan brukes på mange ulike overflater

Mikrosement kan legges på alle stabile overflater, og det fester seg godt. Derfor kan du bruke mikrosement både på gulv, vegger, tak og til og med på baderomsmøbler om du ønsker.

Mikrosement kan uten problem legges i dusjsonen, så lenge det ligger et godkjent lag med membran under som sikrer at dusjsonen blir vanntett.


Forsegling og lakk gjør mikrosementen vanntett

Dersom du ønsker kan du også “fylle porene” til mikrosement med en forsegler og deretter lakke overflaten. Da blir overflaten av mikrosementen mer vanntett.

Når mikrosement er lagt på riktig måte oppfyller det våtromskravene i henhold til byggteknisk forskrift for våtrom. Du kan derfor stole på at et bad med mikrosement på overflatene vil være akkurat like bra som et bad med tradisjonelle fliser.


Overflateoppussing og mikrosement

Mange velger å bruke mikrosement i forbindelse med en overflateoppussing på badet. Mikrosementen legges da på eksisterende fliser, mens andre tekniske installasjoner som sluk, rør og varmekabler beholdes.

Ved å gjøre det på denne måten kan du utsette behovet for totalrenovering med et par år, men husk på: Det vil ikke erstatte verdien av et totalrenovert bad.



Nærbilde av vegg med

Med mikrosement kan du få et moderne bad, med ekte SPA-følelse.

Foto: Zenzorama


Hva koster mikrosement på bad

Pris for mikrosement ligger som regel på 2 400–3 100 kr per kvadratmeter på et bad av normal størrelse. Kvadratmeterprisen synker som regel ettersom størrelsen på badet øker. Dette er gjennomsnittlig pris for å få arbeidet utført av fagfolk.


Badets planløsning og utforming påvirker prisen

Prisen varierer med kvaliteten på mikrosementen, og hvor komplekst det er å legge den. Dersom badet er kvadratisk med slette vegger og gulv går det forholdsvis raskt, og vil koste mindre. Dersom det er flere vinkler i rommet, og for eksempel et eller flere vinduer, vil prisen bli høyere.


Mikrosement på gulv kan være rimeligere enn på vegger

Pris per kvadratmeter for mikrosement på gulv er ofte lavere enn for vegger. Det skyldes at gulv som regel er en jevn overflate, mens vegger kan ha flere utspring og vinkler.

Mikrosement er blant annet populært fordi det ofte er et mer prisgunstig alternativ enn for eksempel fliser. Likevel finnes det store prisvariasjoner blant typer og leverandører av mikrosement.


Kvalitet og tidsbruk bestemmer prisen

Prisforskjellene handler ofte om kvaliteten og hvor enkelt produktet er å legge. Et produkt som er lett å jobbe med er ofte noe dyrere.

En mikrosement som er enkel å legge vil ofte ta kortere tid, og dermed kan prisforskjellen tas igjen i redusert tidsbruk for håndverkeren. flatene vil være akkurat like bra som et bad med tradisjonelle fliser.




Fordelene med mikrosement på bad

Mikrosement er veldig lett å vedlikeholde, og svært robust. Du får en overflate uten skjøter og fuger, og du bruker bare vanlig rengjøringsmidler til å vaske over vegger og gulv.

Når mikrosementet er fullt herdet blir den også slitesterk. Det betyr at du slipper stygge riper og skår, slik du fort kan få med fliser.


Mikrosement gir større fleksibilitet

Et bad laget med mikrosement gir deg større fleksibilitet til å endre farger og stil på et senere tidspunkt, fordi du kan legge nye lag mikrosement i andre farger oppå overflaten.

Når mikrosement brukes på nye bad, eller ved totalrenoveringer, er det vanlig å legge mikrosement direkte på membran. Dette gir en jevn og fin overflate.


Unngå glatte og utrygge overflater med mikrosement

I tillegg kan mikrosement på gulvet, når det er lagt riktig, gjøres mindre glatt enn tradisjonelle flisgulv. Det kan være praktisk på et rom som badet hvor vi ofte har vann på gulvet, og risikoen for å skli og skade seg er høy.


Mikrosement kan legges i tynne lag på andre overflater

Når håndverkeren legger mikrosement så legges det i veldig tynne lag. Det betyr at mikrosement bygger lite, kun 1–3 millimeter, i høyden. Derfor har du mulighet til å legge det oppå andre eksisterende overflater, for eksempel fliser, og det er ikke behov for å fore ut dører og vinduer. Siden laget blir såpass tynt beholder du også effekten av varmekabler på badet.



Lys mikrosement på et nyoppusset bad med dusj, toalett og servant

Mikrosement gir badet ditt et røft og moderne utrykk


Dette må du huske på når du bruker mikrosement på badet

Mange tror at mikrosement er fullstendig vanntett. Det finnes det foreløpig ikke sterke nok forskningsresultater til å bevise. Derfor er du fortsatt avhengig av et lag med godkjent membran i bunn om du skal være sikker på at det ikke oppstår lekkasjer og vannskader under overflaten.


Mikrosement må legges på tette og tørre overflater

Mikrosement kan kun legges på overflater som er fullstendig tette for luft og fukt. Om du mistenker at det er fukt i underlaget, eller at flisene du skal legge mikrosement på ikke har god nok kontakt med underlaget, bør du undersøke det godt før det legges mikrosement.


Det er noen overflater du ikke kan legge mikrosement over, og det skyldes at mikrosementen ikke er motstandsdyktig for UV-stråler. Derfor kan du for eksempel ikke legge mikrosement på gulv som har vinyl eller linoleum på overflaten.


Hvordan finne håndverkere som er gode på mikrosement?

Mikrosement er et fint materiale som bygges opp lagvis, hvor hvert lag er veldig tynt. Det skal som regel legges mellom 8 og 12 lag, og hvert lag må tørke helt før det neste legges.


Om du ønsker et pent resultatet er det lite rom for slurv i arbeidet. Vi anbefaler derfor å bruke håndverkere som har erfaring med mikrosement, og som kjenner produktet som skal brukes godt.




Publisert 28. sep. 2023, 10:39

Oppdatert 09. jan. 2024, 11:01