Innvendig oppussing

Sjekkliste: Pusse opp badet

Sjekkliste: Pusse opp badet

Skal du pusse opp eller renovere badet ditt? Her er en sjekkliste med ni viktige spørsmål du må ta stilling til før du går i gang med baderomsprosjektet.

Kom i gang baderomsoppussingen!

Ni spørsmål du må stille deg selv før du pusser opp badet


Uansett om du planlegger å pusse opp et eksisterende bad, totalrenovere eller bygge et helt nytt baderom, må du forholde deg mange av de samme tingene. Denne sjekklisten består av ni spørsmål du bør stille deg selv før du setter i gang, i tillegg til noen gode råd for å sikre en trygg gjennomføring.




1. Hvor gammelt er badet?


Jo eldre badet ditt er, desto større er sannsynligheten for at badet har oppgraderingsbehov. Bedriften som påtar seg baderomsprosjektet ditt overtar også garantiansvaret for baderommet.


Det betyr at for at de skal ha kontroll på bakenforliggende konstruksjon, så må de i de fleste tilfeller rive vegger inn til stenderverk og gulv ned til grunnen. Grunnen til dette er at selv om et bad kan se fint ut på overflaten, kan konstruksjonen i realiteten være dårlig.


Har du derimot et nyere bad, men er misfornøyd med farge og stil? Da kan for eksempel mikrosement være et godt alternativ i stedet for å totalrenovere hele baderommet.




2. Hvor stort er badet?


Størrelsen på badet vil påvirke prisen på jobben. Bedrifter som kommer på befaring vil gjøre nøyaktige målinger, men det kan likevel være greit å ha en formening om badets størrelse før du legger ut prosjektet på Mittanbud eller Mittanbud XL.


Det gjør det enklere for både oss og bedriften å få et konkret bilde av størrelsen på jobben som skal utføres.





3. Hvilke overflater ønsker du deg?


Det finnes mange ulike løsninger og materialer som kan brukes på et baderom. Både vi og bedriftene gir deg gjerne råd og tips om hva som egner seg best for prosjektet ditt. Det kan likevel være lurt å sette seg litt inn i de ulike materialene, samt fordelene og ulempene ved å benytte de ulike alternativene på forhånd.




Her er eksempler på ulike materialer du kan bruke:


Til vegg:

  • Våtromsplater
  • Våtromsmaling
  • Våtromstapet
  • Fliser
  • Mikrosement

Til gulv:

  • Vinyl
  • Fliser
  • Mikrosement


4. Hvilke behov skal badet dekke?


Mulighetene for ulike funksjoner og løsninger på badet er mange. Behovene for for ulike typer innredning, hvitevarer og materialer vil variere fra husholdning til husholdning, samt hvilken fase du er i livet.


Hvordan badet skal se ut og hva du skal ha på badet er derfor noe du bør tenke på helt fra starten av prosjektet, dersom du vil ha noe som skal fungere optimalt.


Still deg selv spørsmål og avdekk hva du behøver: Har jeg plass til badekar? Ønsker jeg i hele tatt badekar? Enkel- eller dobbeltservant? Downlights eller lamper? Skal jeg ha oppbevaring på badet eller i et annet rom? Speilskap eller bare speil? Dusj på fliser, eller et dusjkabinett?


Husk at et bad har en levetid på 20–30 år. Derfor bør du lage et bad som kan dekke fremtidige behov også. Tenk nøye over hva du ønsker deg, og ha en god dialog med håndverkeren underveis. Erfaring og innspill fra fagfolk kan være svært nyttig!



Bad med grå mursteinsvegg, åpen hylleløsning for servantskap, åpen hylle og skittenstøyskurs ved siden av.

Et nytt og flott bad kan heve verdien på hele boligen din.


5. Har du et realistisk budsjett?


Prisen for å renovere et bad varierer basert på størrelsen og kompleksiteten til prosjektet, men vil som regel befinne seg et sted mellom 200 000 og 350 000 kr.


Denne prisen inkluderer tariffavtalt lønn til ansatte, moms, skatter og avgifter, og materiell. Innredning kommer gjerne i tillegg.


Før du starter med baderomsprosjektet anbefaler vi alltid at du lager et budsjett. På denne måten vil du enklere kunne følge kostnadene underveis, og ha kontroll på det økonomiske.






6. Er prosjektet søknadspliktig?


Vanligvis er ikke rehabilitering av bad et søknadspliktig tiltak. Men det finnes noen unntak. Skal det gjøres inngrep i bærende konstruksjoner eller bryting av brannskille, for eksempel ved skifte av sluk i blokk eller om du skal flytte en vegg, er arbeidet søknadspliktig.


Les mer: Når trenger du byggetillatelse, og hvordan skal du søke?



7. Hva skal du gjøre mens badet pusses opp?


Et baderomsprosjekt tar gjerne 4–6 uker fra oppstart til ferdigstillelse. Noen ganger kan det også ta lenger tid enn dette. dersom det oppstår uventede forsinkelser eller endringer i prosjektet underveis. Under oppussingen vil badet ikke kunne benyttes.


Bor du i en bolig med flere bad, vil det som regel være mulig å gjenopprette vanntilførselen til resten av boligen slik at du kan benytte deg av toalett og dusj. Bor du derimot i en bolig med bare ett toalett, bør du tidlig planlegge for andre alternativer.


Det er også verdt å tenke over at totalrenovering av et bad medfører mye støy og støv. Seriøse bedrifter er flinke til å dekke til for å unngå mest mulig spredning av støv, men noe støv må du regne med i resten av boligen.


Når det gjelder støy anbefaler vi at du avtaler med utførende bedrift i hvilke tidsrom det skal arbeides i. Da kan du planlegge på forhånd slik at du slipper for mye støy når du eventuelt er hjemme.

Det er veldig mange ting å tenke på når du skal pusse opp badet. Vi anbefaler å benytte en totalleverandør, slik at du kun trenger å forholde deg til en prosjektleder.

8. Må du sende nabovarsel?


Bor du i leilighet så er det vanlig at borettslaget har pålagt beboere om å varsle ved forestående sjenerende arbeid.



Nabovarsler plasseres gjerne i trappeoppgangen og bør inneholde:


  • Navn på hvem som pusser opp
  • Dato for oppstart og for forventet ferdigstilling
  • Tidsrom det skal arbeides i, og særlig når støyende arbeid skal utføres
  • Kontaktinformasjon til utførende bedrift
  • En liten beklagelse for eventuell sjenanse kan være en fin gest



9. Har du forhørt deg med håndverkeren om materialer?


Håndverkere har god kunnskap om hvilke materialer som trengs, hvor mye det er behov for og hvilke leverandører som har de beste prisene.


De har også ofte tilgang på gode rabatter hos ulike leverandører gjennom bransjeavtaler og samarbeidspartnere. Du kan derfor spare både tid og penger ved å overlate innkjøp til dem.




Noen gode råd på veien når du skal inngå en kontrakt:


  • Alt arbeid som skal utføres må spesifiseres og beskrives i kontrakten.
  • Dersom du ønsker at badet blir bygget ihht. Byggebransjens våtromsnorm (BVN) bør dette spesifiseres i kontrakten.
  • Inkluder en tidsplan og hvilke tiltak som skal tas ved eventuelle forsinkelser (for eksempel når det skal varsles om forsinkelse, og dagsmulkt).
  • Inkluder en plan for fakturering.
  • Dersom dere avtaler tilleggsarbeid underveis, sørg for å legge det til som et tilleggsdel i kontrakten.
  • Ikke glem å signere kontrakten.




Fire råd for trygg gjennomføring av ditt prosjekt




1. Sammenlign tilbud fra håndverkere


Lag en god oppdragsbeskrivelse, og sørg for at alle bedriftene du har på befaring får den samme informasjonen.


Det gjør det enklere for bedriften å lage et tilbud, og du vil få mer sammenlignbare tilbud i retur. Velg det firmaet som passer deg og prosjektet best.




2. Inngå kontrakt


Sammen med oppdragsbeskrivelsen vil kontrakten være viktig for å kunne dokumentere de rettighetene og pliktene du og håndverkerne har overfor hverandre.


Sørg for at kontrakten inneholder pris, betalingsbetingelser og datoer for oppstart, fremdrift og ferdigstillelse.


Dersom det er behov for å gjøre arbeid ut over det som er inkludert i oppdragsbeskrivelsen, må dette avtales særskilt. Sørg for at du får pris på tilleggsarbeidet skriftlig.




3. Sørg for god kommunikasjon med håndverkerne


God kommunikasjon er en forutsetning for et vellykket og effektivt oppussingsprosjekt. Besøk byggeplassen ofte og sett opp faste møtepunkter god tid i forveien.


Da vet du at arbeidet går fremover, samtidig som dere kan oppklare eventuelle spørsmål og unngå misforståelser underveis.




4. Sørg for en grundig sluttbefaring


Når det er tid for sluttbefaring må du sørge for å gå gjennom alle arbeidsoppgaver, og kontrollere at alt er korrekt og ordentlig utført.


Opprett en overtakelsesprotokoll som signeres, hvor mindre avvik og eventuelt tid for oppretting avtales. Når alt er godkjent, er det viktig at du får følgende dokumenter tilsendt: Ferdigdokumentasjon, FDV-dokumentasjon og samsvarserklæring (for el-arbeid).




Publisert 25. okt. 2023, 08:22

Oppdatert 22. mars 2024, 11:27