Hvilket kjøkken skal du velge?

Den morsomste delen av oppussing er kanskje det å velge selve designet og utseendet på rommet du pusser opp. Når du skal bygge eller renovere et kjøkken, står du overfor mange ulike valg når det gjelder materialer, farger og dekor. Vi forteller deg litt mer om valgmulighetene dine, og hva det er lurt å tenke på i planleggingsfasen.

Sist oppdatert: 24. apr 14:04

Romløsning, plass og tilpasning

Det første steget for å finne ut hvordan kjøkkenet ditt skal se ut, er å få en god forståelse av plassen du har tilgjengelig. Hvor stort er kjøkkenet, og hva kan du eventuelt endre i planløsningen for å få en bedre plassutnyttelse?

Det er ofte lurt å prøve å forestille seg arbeidsflyten på kjøkkenet, og hvor du skal utføre de ulike arbeidsprosessene når du lager mat eller vasker opp. Som regel er det viktigste å passe på at du får nok benkeplass på de riktige stedene, samt nok oppbevaringsplass.

De fleste kjøkkenleverandører tilbyr ulike løsninger for å tegne opp og visualisere romløsninger med kjøkkeninventar. Dette er det lurt å benytte seg av, slik at du kan se for deg hvordan kjøkkenet vil fungere med ulike typer interiør og hvitevarer.

Planlegger du nytt kjøkken?

PROSJEKT+ setter deg i kontakt med dyktige håndverkere.

Innredning og interiør

Kjøkken uten skap og hyller

Om du har et stort kjøkken og er opptatt av å minimere mengden kjøkkenutstyr og dekketøy, kan du kanskje ofre oppbevaringsplass for å få en mer ryddig estetikk. Det er for eksempel mulig å la være å ha skap over kjøkkenbenken, og kun benytte skuffer og skap i selve benken. Da får du en ryddig vegg, som vil få rommet til virke mer luftig og ryddig. Du kan benytte den ledige plassen til eksperimentere med farger eller ulike materialer, eller kanskje henge opp noe du synes er pent.

Kjøkkenskap og hylleløsninger

Om du har et lite kjøkken og må prioritere plass til oppbevaring, er det fortsatt lurt å tenke på hvordan du kan holde det ryddig og oversiktlig. Enkle og nøytrale skap glir mer sømløst inn i rommet, og om du velger inventar uten synlige knotter eller håndtak får du et enkelt og rent uttrykk.

Husk at skap med innfelt glass kan virke mer rotete siden du kan se det som oppbevares inni. Skap med innfelt glass vil også samle mer støv ved listene, og kan noen ganger lettere få synlige flekker. Skapdører med glass er likevel klassiske og pene å se på, og kan passe godt inn på et mer tradisjonelt kjøkken.

Åpne hylleløsninger kan se pent ut om du vil vise fram dekketøy eller annet kjøkkenutstyr. Husk at åpne hyller også blir mer støvete, og at det som står der må vaskes hyppigere. Det kan også se mer rotete ut enn lukkede skap.

Kjøkkenbenk og kjøkkenøy

Om du har lite plass til kjøkkenbenk langs veggene kan det være et alternativ å sette inn en kjøkkenøy. Om du ikke kan ha en fastmontert øy fordi det ikke er nok plass, finnes det løsninger for mobile kjøkkenøyer som du kan flytte dit du vil i kjøkkenet.

Når du bestemmer deg for hvor kjøkkenbenk, vask og komfyr skal plasseres, så er det lurt å tenke på hvor du vil trenge mest plass. Tenk på at det skal være plass til oppvasken ved siden av vasken, og at du vil trenge plass til kjeler, mat og andre ting ved siden av komfyren.

Du bør også se for deg hvor du vil bli stående å forberede maten, og hvor mye plass du vil trenge. Det bør være plass til en ordentlig skjærefjøl, og eventuelt til kjøkkenutstyr. Plassér den delen av kjøkkenbenken du forbereder maten på nærmest kjøleskapet, så slipper du å bære matvarer fram og tilbake når du arbeider.

Skapplass over kjøkkenbenken er viktig hvis du prioriterer oppbevaringsplass på kjøkkenet. Om du velger ensfargede og minimalistiske fronter vil det gi inntrykk av et mer ryddig kjøkken.
Skapplass over kjøkkenbenken er viktig hvis du prioriterer oppbevaringsplass på kjøkkenet. Om du velger ensfargede og minimalistiske fronter vil det gi inntrykk av et mer ryddig kjøkken.

Design, farger, materialer og interiør

Når du velger inventar, interiør, hvitevarer og dekor, finnes det mange forskjellige muligheter både i farger, tekstur, materialer og funksjon. Tenk på hva du både synes er pent og hva som vil fungere i hverdagen.

Hvilket design og uttrykk skal kjøkkenet ha?

Selve uttrykket på kjøkkenet vil avhenge av fargene og inventaret. Du kan velge moderne og minimalistiske løsninger, eller klassisk og tradisjonelt interiør. Tenk gjerne på hvordan resten av boligen ser ut, og hva som passer til den.

Velg et kjøkken som passer til boligen din

Har du et gammelt og historisk hus kan det være smart å bygge et kjøkken med mer tradisjonelt utseende – samtidig som du integrerer moderne utstyr og hvitevarer. Har du en ny og moderne leilighet er det fint å tenke på hvordan kjøkkenet skal passe sammen med resten av rommene, både i farger og valg av materialer.

Tenk på hvilke byggematerialer som er brukt i boligen, og hva som dermed er naturlig å bruke på kjøkkenet. Er boligen et klassisk hus i tre med mye panel og parkett, kan det være fint å bruke de samme materialene også på det nye kjøkkenet. Bor du i blokk som er bygd med betong eller teglstein, kan det være fint å implementere disse elementene i kjøkkenet for å få et helhetlig uttrykk.

Om kjøkkenet ditt skal være i åpen løsning med stuen, bør du velge inventar som passer til møblene dine. Kjøkkenet blir desto finere om det matcher både spisestue og stue, både i innredning og materialvalg.

Når du velger inventar, interiør, hvitevarer og dekor, finnes det mange forskjellige muligheter både i farger, tekstur, materialer og funksjon.

Det er mange ting å huske på i planleggingsfasen.

Les våre tips her

Når du velger farger til kjøkkenet, er det flere ting du bør ta i betraktning. Hva passer til rommets størrelse og belysning, og hva synes du selv er pent?
Når du velger farger til kjøkkenet, er det flere ting du bør ta i betraktning. Hva passer til rommets størrelse og belysning, og hva synes du selv er pent?

Velg riktige farger for kjøkkenet ditt

Farger har mye å si for trivsel. Du bør derfor tenke nøye gjennom fargevalget for vegger og interiør på kjøkkenet. Siden kjøkkenet er en plass for sosiale samlinger og matlaging, kan du godt bruke mer energiske farger og mer iøynefallende dekor.

Velg noe du synes både er fint å se på, og som også vil være pent i mange år framover. Tenk også på hvor mye naturlig lysinnslipp du har på kjøkkenet gjennom vinduene dine, og hvordan belysningen skal være. Er kjøkkenet trangt, lite og har få vinduer, bør du være forsiktig med altfor mørke farger. Er kjøkkenet veldig stort, kan derimot mørke og lune farger gjøre rommet koseligere.

Les også vår sjekkliste for kjøkkenprosjekter!

Trykk her

Valg av materialer: En viktig del av kjøkkenet

Når du har valgt ut ulike alternativer for farger til kjøkkenet, er det neste steget å tenke på hvilke materialer som vil passe til fargepaletten din. Når det gjelder materialer er kanskje valg av benkeplate den viktigste avgjørelsen du må ta.

Benkeplaten skal tåle mange påkjenninger og daglig slitasje. Den er også en av de mest synlige delene av inventaret på kjøkkenet. Om du besøker en kjøkkenleverandør for å se på de ulike alternativene de har av inventar, bør du prøve å kjenne på de ulike materialene. Se på hvordan lyset reflekteres i dem, og om du liker teksturen og temperaturen. Det er stor forskjell på funksjonene og utseendet til de ulike materialene.

Benkeplate: Hvilken skal du velge?

 • Laminat
  Benkeplater i laminat er et rimeligere alternativ, og du kan få dem i mange ulike uttrykk. De kan se ut som andre materialer, som for eksempel stein eller tre. Laminat er et rimelig alternativ, men er ikke like motstandsdyktige som benkeplater i robuste naturmaterialer. Når laminatplaten først har fått skader, er det ikke mange måter å reparere den på. Hvis du likevel vet at du eller andre som skal bruke benkeplaten ikke blir å sette av tid til vedlikeholde den, kan laminat være et godt alternativ til naturmaterialer som krever mer tilsyn.
 • Marmor
  Marmor er et naturmateriale, og har spesielle egenskaper som er gunstige under matlaging. Marmoren er kjølig og ikke-klebende, og egner seg derfor godt som underlag for baking. Marmor tåler også høye temperaturer, men unngå likevel å sette varme kjeler rett på benkeplaten. Marmoren kan miste glans om den blir utsatt for altfor høy temperatur. Marmoren er også enkel å rengjøre, og du kan få marmor i mange ulike fargevarianter.

 • Tre
  En benkeplate i tre er et vakkert og kvalitetsbevisst valg, men den vil kreve jevnlig vedlikehold. Avhengig av tresort vil benkeplaten ha forskjellig grad av motstandsdyktighet. Du må være forberedt på at benken må oljes med jevne mellomrom, og at den uansett vil få bruksmerker over tid. Bruksmerker på en benkeplate i tre gir en sjarmerende patina, så lenge du husker å vedlikeholde den samtidig så den ikke får ugjenopprettelige skader. En benkeplate i tre vil vare i mange år, og kan slipes ned og behandles flere ganger.

 • Keramikk
  Benkeplater i keramikk er svært robuste, og tåler store påkjenninger. Du kan få keramiske benkeplater i mange ulike farger og uttrykk, og de passer derfor inn på de fleste kjøkken – uansett stil. Keramikk tåler høy varme, og er enkelt å holde rent.

Naturmaterialer på kjøkkenet er både tidløst og motstandsdyktig for slitasje. Marmor er både vakkert å se på, og har også gunstige egenskaper som egner seg på kjøkkenet.
Naturmaterialer på kjøkkenet er både tidløst og motstandsdyktig for slitasje. Marmor er både vakkert å se på, og har også gunstige egenskaper som egner seg på kjøkkenet.
Lurer du på hva et kjøkken egentlig koster?

Les mer her

Hvitevarer: Velg moderne løsninger

Når du totalrenoverer et kjøkken, er selvfølgelig en av de viktigste forbedringene å investere i nye, moderne hvitevarer. Moderne kjøleskap, komfyr og oppvaskmaskin er mer effektivt, både når det kommer til funksjon og til energibruk.

Et nytt kjøleskap kan spare deg utgifter fordi de holder jevn temperatur på en mer effektiv måte, og vil dermed kunne holde matvarer ferske lengre. I tillegg vil de være energieffektive når det gjelder strømforbruk.

Moderne koketopper, for eksempel induksjonsovner, er tryggere og mer energieffektive enn eldre koketopper. En induksjonsovn vil automatisk registrere om du bruker den eller ikke, og vil slå seg selv av om du fjerner kjeler eller panner. De varmes raskere opp, og gir en mer effektiv matlaging.

Les også:

Smarte løsninger for badet

Kjøkkenet er ikke bare en arbeidssone, men også en sosial møteplass hvor familie og venner kan samles for å spise sammen.

Riktig belysning for kjøkkenet

Ny belysning til kjøkkenet bør alltid settes opp og monteres av en elektriker. Dersom du samtidig skal ha lagt nye ledninger og montere nye stikkontakter, er det viktig at en fagperson utfører jobben. Dette er for å ivareta sikkerheten din, og garantien på arbeidet i tilfelle uhell.

Godt arbeidslys er viktig på kjøkkenet

Når du velger belysning til kjøkkenet, er det lurt å ha i bakhodet hva kjøkkenet skal brukes til. Det er en arbeidsplass hvor du antakelig skal bruke mye tid på å tilberede og lage mat, og godt arbeidslys er derfor viktig.

Lysene bør plasseres slik at du ser godt når du både står ved kokeplatene, og ved kjøkkenbenken. Alle flater hvor du skal arbeide må lyses godt nok opp til at du kan utføre det nødvendige arbeidet der.

Belysning som passer til et sosialt kjøkken

Kjøkkenet er ikke bare en arbeidssone, men også en sosial møteplass hvor familie og venner kan samles for å spise sammen.

Kanskje har du en spiseplass på selve kjøkkenet, enten i form av et spisebord eller en kjøkkenøy? Da er det fint om belysningen også passer til en mer avslappet stemning, med dimming og varmere glød. Dette passer fint til middagsselskaper, eller til andre sosiale aktiviteter.

Det finnes mange ulike alternativer, både som spotter, taklamper, lysekroner og smarte LED-lys som kan styres via wifi.

Lytt til fagfolk

Snakk gjerne med den utførende bedriften din og elektrikeren om hva de anbefaler for lyssettingen. De har lang erfaring i montering av lys for kjøkken, og vil kunne hjelpe deg med å velge både riktig produkt og riktig plassering for lyssettingen på kjøkkenet ditt.

Velg flinke fagfolk til ditt kjøkkenprosjekt

PROSJEKT+ formidler håndverksbedrifter som er kvalitetssikret og godkjente. Ved å benytte oss til ditt neste store bygge- eller renoveringsprosjekt, behøver du ikke å ta stilling til om håndverksbedriften har riktig kompetanse, erfaring og god økonomi. Vi kan garantere for bedriftens seriøsitet.

Start ditt prosjekt hos PROSJEKT+!

Kom i gang i dag

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023