Pusse opp kjøkkenet: Hvordan gjør du det?
Et nytt kjøkken kan både innebære et stort bygge- eller renoveringsprosjekt, eller en mindre oppussingsjobb. Uansett hva du planlegger for ditt nye kjøkkenprosjekt, har vi samlet gode tips og råd for hvordan du kan gjennomføre oppussingen her. Les om planlegging, pris, og tidsramme, samt inspirasjon til design og innredning.
Sist oppdatert: 24. apr 14:18
Hvordan pusser du opp eller renoverer kjøkkenet?
Oppussing, renovering eller bygging kan mange ganger oppleves som store og omfangsrike prosjekter. Selv om det er mye arbeid når du skal pusse opp kjøkkenet, er det mange positive ting som gjør det store prosjektet vel verdt strevet:
Du får sjansen til å legge til rette for et praktisk kjøkken med god arbeidsflyt, du kan velge design og farger som du liker – og du kan utnytte plass og planløsning på en bedre måte.
Det første steget mot et nytt kjøkken er å bestemme seg for hva du vil ha gjort – og dermed hvor omfangsrikt prosjektet skal være.
Klar for å bygge nytt kjøkken?
Vi setter deg i kontakt med dyktige håndverkere.
Velg ditt prosjekt: Totalrenovering eller oppussing av kjøkkenet?
Det finnes ulike typer prosjekter å velge mellom når du skal fornye kjøkkenet ditt. Disse kan deles opp i to hovedkategorier: Oppussing av kjøkkenet, eller totalrenovering av kjøkkenet.
1. Oppussing av kjøkken
En overflateoppussing av kjøkkenet innebærer ikke like mye arbeid som en totalrenovering, og vil også være rimeligere. En slik oppussing kan variere i omfang, og du setter selv grensen for hvor mye og hva du vil gjøre.
En enkel overflateoppussing kan blant annet innebære oppussing av overflater som vegger eller skap, nye håndtak eller knotter, nye hvitevarer, sliping, oljing eller annet vedlikehold av benkeplater og andre lignende tiltak.
Slike grep kan gjøre mye med helhetsinntrykket på kjøkkenet, samtidig som det ikke trenger å være for vanskelig for å gjøre selv.
Det er viktig huske på at mer komplekst oppussingsarbeid og renovering bør gjøres av fagfolk. Mange ganger er det også mer lønnsomt på sikt å gjøre mer enn kun overflateoppussing, da en renovering faktisk også vil forbedre standarden på kjøkkenet.
Overflatebehandlinger endrer ikke tilstandsgraden på kjøkkenet, og vil kun være en estetisk oppgradering. Om du i stedet velger en totalrenovering, vil det øke verdien på boligen og forlenge levetiden på kjøkkenet ditt.
2. Totalrenovering av kjøkken
Med totalrenovering mener vi her at du enten river et eksisterende kjøkken og bygger et nytt, eller bygger et helt nytt kjøkken i en ny bolig eller annen boenhet.
En totalrenovering betyr at du gjør større inngrep enn ved kun en oppussing, og det vil som regel innebære:
- Montering av ny kjøkkeninnredning
- Legge nytt gulv
- Flislegging ved kjøkkenbenk og på vegg
- Maling av vegger og tak
- Nytt røropplegg
- Nye elektriske komponenter
- Nye hvitevarer
- Montering av ny belysning
Om du skal gjøre en renovering av et eksisterende kjøkken, står du selvfølgelig fritt til å velge hvilke av disse tiltakene du ønsker å gjøre. Ofte kan du beholde det gamle gulvet, eller lamper og annen belysning hvis du ønsker det.
Unntaket er om disse blir skadet når du river det eksisterende kjøkkenet, eller eventuelle bærevegger.
Det er lurt å tenke gjennom hva som er smart å skifte ut, og hva som trenger en oppgradering. Om kjøkkenet er gammelt nok til å trenge ny innredning, er det stor sjanse for at belysning, hvitevarer og kjøkkenets overflater også trenger vedlikehold eller utskiftning.
Du kan spare mye penger på sikt ved å skifte ut alt samtidig, når du først har hentet inn fagfolk som kan gjøre all jobben på én gang. Ikke minst får kjøkkenet ditt en mer helhetlig planløsning og et sømløst uttrykk, når alle delene passer sammen og er installert samtidig.
3. Flytte kjøkkenet, eller bygge på samme sted?
I tillegg til å velge mellom en overflateoppussing eller en totalrenovering, er det et tredje viktig valg: Skal du flytte på kjøkkenet eller ikke? Dersom du bygger et kjøkken i et rom som ikke er benyttet som kjøkken tidligere, må du påregne ekstra arbeid.
Dette betyr:
- Røropplegg for vann og avløp må flyttes til det nye rommet
- Rommet må godkjennes for varig opphold, dersom det ikke er det fra før av
- Ny strømledninger må trekkes til rommet, dersom de ikke er der fra før
- Du må ha skikkelige ventilasjonsmuligheter i det rommet kjøkkenet skal flyttes til
Flytting av kjøkken betyr både større kostnader, og en lengre tidsramme på selve prosjektet. Noen ganger kan det være lurt å involvere en arkitekt i starten av prosjektet, slik at du får tegnet opp løsninger som er både effektive med tanke på plassutnyttelse, og praktiske når det kommer til arbeidsflyt og innredning.
Husk på at om du bor i blokk, bygård eller annet sameie, så må du snakke med styret om du skal koble deg på en ny ventilasjonskanal i det nye kjøkkenet.
Og om du skal rive en bærevegg når du flytter kjøkkenet, må du involvere fagfolk som kan vurdere om det er gjennomførbart. De kan også hjelpe deg med å sende søknad til kommunen for å få tillatelse til å rive.
Det er lurt å velge en totalentreprenør som kan gjøre alt for deg, og som henter inn andre samarbeidspartnere og leverandører de allerede har samarbeidet med og har kjennskap til.
La fagfolk gjøre jobben
Hva kan du gjøre selv, og hva kan du ikke gjøre selv?
Du kan gjøre nesten alle oppussings- og renoveringsprosjekter selv, dersom du har den rette fagkunnskapen. Unntaket er elektrisk arbeid og rørlegging, som må utføres av sertifiserte bedrifter.
Du står fritt til å være prosjektleder selv, samt ta deg av riving og avfallshåndtering. Du kan montere kjøkkeninnredning, og gjøre tømrerarbeid hvis du vet hvordan det skal gjøres.
Dersom du kun pusser opp overflater og gjør enkle inngrep, er det mye du kan gjøre på egenhånd. Dersom du skal totalrenovere og gjøre større endringer, er det derimot viktig at du involverer fagfolk.
Overfladiske oppussingsprosjekter som innebærer først og fremst å male, beise, pusse eller lakkere kan du også gjøre selv, så lenge du har det rette utstyret.
Benytt fagfolk til ditt kjøkkenprosjekt
Vi anbefaler likevel alltid å hente inn fagpersoner til å gjøre oppussing, renovering og bygging i boligen din. Et nytt kjøkken er et rom med mange ulike komponenter som skal fungere sammen, og eventuelle feil eller skader kan ende opp med å bli kostbare på sikt.
Om du velger å være prosjektleder og styre arbeidet selv, er det også et stort ansvar og mye arbeid. Du må beregne at du har nok tid til kommunikasjon og gjennomføring, helt fra starten til slutten av prosjektet.
Det lureste er å velge en totalentreprenør som kan gjøre alt for deg, og som henter inn samarbeidspartnere og leverandører de allerede har samarbeidet med og har kjennskap til.
Dette sparer deg for tid, og ofte også penger. En utførende bedrift har ofte bransjeavtaler som gjør totalprisen på underleverandører og materialer rimeligere, og de vet hvem de skal kontakte.
Noen bedrifter vil heller ikke påta seg ansvar for garantien på et utført arbeid eller prosjekt, dersom de ikke har gjort alt selv. Om du har gjort halve jobben før de blir involvert, er det ikke sikkert de kan si med trygghet at alt er utført forskriftsmessig og etter gjeldende regler.
Bruk sertifiserte elektrikere og rørleggere
Når du skal ha lagt inn elektriske komponenter og vann og avløp, er det spesielt viktig at du ikke gjør jobben selv. Om noe går galt med elektriske løsninger, eller med vann og avløp, vil du ikke få noe dekket av forsikringen dersom det ikke er utført av sertifiserte fagfolk.
I verste fall kan du ende opp med store skader som må utbedres, eller løsninger som kan være direkte helsefarlige for deg eller andre som skal bruke kjøkkenet. Bruk derfor alltid dyktige fagfolk, slik at strøm og vann er koblet opp riktig!
Les vår sjekkliste for kjøkkenprosjekter først!
Oppdater det elektriske
Når du skal ha et nytt kjøkken i boligen, er det ofte et godt tidspunkt å også oppdatere det elektriske. Et nytt kjøkken bør for eksempel ha nye stikkontakter og lyspunkter, og ledninger må legges på nytt.
Når du legger inn nye elektriske komponenter som strømkilder og belysning, er det enklere å få løsninger som passer til kjøkkenets planløsning med strømledninger som kan legges skjult i den nye innredningen.
Tenk gjerne gjennom hvor du vil ha stikkontakter på kjøkkenbenken, og hvor mange. Det er alltid smart å ha mange nok strømkilder til elektriske apparater, og de bør være plassert på rett plass slik at det er enkelt å arbeide med dem.
Når elektrikeren jobber med de elektriske komponentene til kjøkkenet ditt, kan du også få utbedret andre ting i boligen samtidig. Snakk med elektrikeren om andre forbedringer som kan være lurt å gjøre samtidig, og hva som er en god løsning for deg og din bolig.
Kanskje trenger du flere stikkontakter også i stua, eller hjelp med montering av belysning i andre deler av boligen? Elektrikeren kan også bytte ut sikringsskap, eller sjekke varmekabler og belysning på baderom samtidig.

Vann og avløp på kjøkkenet
Dersom du skal flytte kjøkkenet til et nytt rom eller bygge det opp fra grunnen av i et nybygg, må du beregne at det skal legges opp nytt røropplegg for vann og avløp.
Om kjøkkenet flyttes, er det alltid enklere om du da flytter det til en vegg som ligger tett inn til baderommet. Da har du eksisterende rør i nærheten, og det er enklere å strekke det nye røropplegget fra rørene på badet.
Om du er nødt til å flytte kjøkkenet langt og rommet ikke er i nærheten av bad eller andre eksisterende røropplegg, går det an å installere en pumpeløsning for avløpet. Dette er mer kostbart, og pumpen vil kreve årlig vedlikehold.
Alt av arbeid på vann og avløp i boligen må utføres av en rørlegger. Dette er for å sikre at arbeidet er forsvarlig utført. Dersom du får feil eller skader på rør og avløpssystemer, kan du ende opp med veldig dyre reparasjoner.
I verste fall kan slike vannskader forplante seg til andre rom, eller andre leiligheter om du bor i blokk eller bygård. Om arbeidet ikke er utført av en sertifisert rørleggerbedrift, vil du ikke kunne få erstatning for skadene fra forsikringsselskapet ditt.
Les vår veileder for oppussing av bad her!
Hvor lang tid tar det å renovere eller pusse opp kjøkkenet?
Hvor lang tid det tar å pusse opp kjøkkenet avhenger i stor grad av hvor mye som skal gjøres. Om kjøkkenet ikke skal flyttes, vil selve installasjonen og monteringen av det nye kjøkkenet kunne ta omtrent en ukes tid.
Om det skal gjøres større arbeid med nye elektriske komponenter og arbeid med vann og avløp, vil det kanskje øke tidsrammen med noen dager eller en uke.
Dersom kjøkkenet skal flyttes til en annen plass i boligen, må du påregne en måneds tid med arbeid. Dette vil inkludere riving og forarbeid, flytting av rør og avløp, opplegg av det elektriske, installasjon og montering.
Leveringstid og behandling av søknad
Det som ofte tar mest tid i et kjøkkenprosjekt, er selve leveringstiden på kjøkkeninnredningen – og eventuelt behandlingstiden på søknaden for byggetillatelse hos kommunen.
Les mer om byggetillatelse og søknad her.
Basert på sesong og etterspørsel, kan det være lang leveringstid hos ulike leverandører av kjøkkeninnredning. Om du benytter en erfaren totalentreprenør for utførelsen av prosjektet, vil de hjelpe deg med å få bestilt det som trengs så tidlig som mulig.
De kan hjelpe deg med å velge ut et kjøkken som passer både planløsningen og behovene dine, og sørger for å få det bestilt i god tid. Da går arbeidet mer sømløst, og du trenger ikke vente i lang tid på at kjøkkenet skal bli levert.
Når er et kjøkken søknadspliktig?
Et kjøkkenprosjekt er først og fremst kun søknadspliktig dersom du skal ha en åpen kjøkkenløsning, og må rive en bærevegg.
Da må du ha hjelp fra en statiker eller byggmester til å vurdere om det er mulig å gjennomføre, godkjenning fra et eventuelt borettslag eller sameie – og til sist godkjenning fra kommunen. Behandlingstiden på søknaden tar som regel omtrent tre uker.
Om det nye kjøkkenet skal ha ny ventilator, må du først kontakte styret i borettslaget eller sameiet ditt dersom du bor i blokk, bygård eller leilighet.
Noen ganger kan ny vifte og ventilasjon være søknadspliktig hos borettslaget eller sameiet, andre ganger er det ikke lov å gjøre endringer på i det hele tatt. Dette er fordi ventilasjon med avtrekk kan bli et problem dersom det ikke er et skikkelig system for å få luften ut av boligen.
Husk å undersøke dette før du begynner å planlegge et nytt kjøkken som skal flyttes til et rom uten ventilasjonskanal. Om du ikke kan installere en ventilator med avtrekk, er alternativet en ventilator som resirkulerer luften i boligen.
Dette er er det vi kaller en vifte med kullfilter eller plasmafilter. Snakk med en fagperson om hva som er riktig for ditt kjøkken, dersom du er i tvil.
Benytt en totalentreprenør når du pusser opp kjøkkenet
Benytter du en totalentreprenør som hjelper deg med alle stegene av denne prosessen, kan de også sørge for at du søker om godkjenning i tide til oppstart av prosjektet. De vil også hjelpe deg med å passe på at en eventuell søknad inneholder alt den trenger.
Dersom du bestemmer deg for å bestille kjøkkeninnredning og -inventar på egenhånd, eller tar deg av søknadsprosessen alene, er det vanskeligere å koordinere med en utførende bedrift eller andre fagfolk du trenger for jobben.
En totalentreprenør med underleverandører eller egne fagfolk som gjør alt, sørger for en enklere gjennomføring. De sørger for at det første som blir gjort er å sende søknad, og de bestiller nødvendige materialer før de går i gang med forarbeidet til prosjektet.
Tidslinje for kjøkkenprosjektet ditt
Vi har sammenfattet en tidslinje for oppussing av kjøkken i syv punkter:
1. Planlegg det nye kjøkkenet ditt
Den første delen av prosjektet går til planlegging og forberedelse. Her bør du tenke ut hva du konkret ønsker deg, og lage en prosjektbeskrivelse.
Den vil gjøre det enklere for deg å forklare hva du ønsker deg til bedriften som skal utføre jobben, en eventuell kjøkkenleverandør og andre fagfolk som skal involveres.
Tenk gjennom hvilke materialer, farger og hvordan selve planløsningen helst skal være. Tenk også på om det er andre ting som bør gjøres samtidig som du pusser opp kjøkkenet.
Skal du oppgradere belysningen i rommet, legge nytt gulv, pusse opp badet eller lage en åpen kjøkkenløsningen mot stua samtidig? Det lønner seg alltid å gjøre så mye som mulig samtidig, og få det utført av den samme bedriften.
Et totalt tilbud på flere tiltak fra samme entreprenør, sparer deg både tid og penger på sikt.
2. Søknad og byggetillatelse for kjøkkenet
Trenger du byggetillatelse for det nye kjøkkenet ditt? Som regel er et kjøkken kun søknadspliktig dersom du planlegger å rive en bærevegg. Da må du få utredning av en fagperson, godkjenning fra et eventuelt borettslag eller sameie, i tillegg til godkjenning hos kommunen.
Om du skal flytte kjøkkenet og bor i blokk eller bygård, må du også undersøke reglene for å flytte avtrekksvifte for kjøkkenet. Dersom du bygger et helt nytt kjøkken i et tilbygg som er over 15 kvadratmeter og ikke regulert for denne type bruk, er det også søknadspliktig.
3. Budsjett og finansiering
Før du går i gang med hvilket som helst bygge- eller oppussingsprosjekt, er det viktig å ha avklart hvordan det skal finansieres. Snakk med banken din om et passende type lån for prosjektet, eller bruk oppsparte midler.
Husk å planlegge godt, og beregn en buffer for uventede utgifter som kan oppstå underveis. Om du involverer en arkitekt i prosjektet ditt, bør du ha budsjettet og finansieringen ferdig før du kontakter arkitekten.
Arkitekten vil tegne løsninger og foreslå betingelser i arbeidskontrakten som passer til den økonomiske rammen du har satt for prosjektet.
4. Hent inn tilbud på ditt nye kjøkken
Når planleggingen og finansieringen er på plass, er det på tide å hente inn tilbud på prosjektet du vil ha utført. Det er alltid lurt å hente inn flere tilbud, og snakke med ulike håndverkere før du bestemmer deg.
Om du benytter PROSJEKT+ og registrerer kjøkkenprosjektet ditt hos oss, setter vi deg i kontakt med kvalitetssikre bedrifter. Basert på prosjektets omfang og dine ønsker, velger vi ut bedrifter som har den rette kompetansen og erfaringen, slik at du selv slipper å lete etter den rette håndverkerbedriften til ditt spesifikke prosjekt.
5. Befaring fra ulike bedrifter
Når du har mottatt tilbud og opprettet en dialog med dine utvalgte bedrifter, er det på tide å gjennomføre en befaring. Bruk prosjektbeskrivelsen din, og gi bedriften en innføring i hva du ønsker deg for det nye kjøkkenet ditt.
Husk å stille spørsmål, slik at du får svar på alt du lurer på om gjennomføringen av prosjektet. Når du velger hvilken bedrift du vil benytte etter befaringen, er det lurt å ta stilling til både prisen de gir deg og hvordan de vil utføre prosjektet.
Ikke glem å også velge håndverkere som du går godt overens med! Det å ha en god dialog og å være på bølgelengde er viktig når du skal samarbeide om et stort bygge- eller oppussingsprosjekt.
Trykk her
6. Utførelse av kjøkkenprosjektet
Når du har gjennomført befaring og avgjort hvilken bedrift du vil velge, må du skrive en kontrakt med bedriften du har valgt. Etter dette kan håndverkerne sette i gang med selve utførelsen av prosjektet.
Bedriften du velger vil hjelpe deg med å sette i gang, og kan ta seg av både søknader, bestilling av inventar og materialer, samt riving og forberedelser. Dette avhenger av hva du har avtalt at bedriften skal gjøre.
7. Sluttbefaring og dokumentasjon
Når arbeidet er ferdig utført og kjøkkenet ditt er klart, er det på tide med sluttbefaring. På sluttbefaringen skal du og en representant fra den utførende bedriften inspisere kjøkkenet, og se på det som er blitt gjort.
Du skal til slutt godkjenne arbeidet, eller eventuelt lage en avtale for utbedring av feil eller mangler som dere oppdager. Når kjøkkenet er helt ferdig, skal du motta sluttdokumentasjon som bekrefter arbeidet som er gjort.
Hva må du egentlig gjøre på en sluttbefaring? Les sjekklisten vår for sluttbefaringer her.
Prisen for å pusse opp kjøkkenet
Hva det koster å pusse opp kjøkkenet varierer utifra hvor stort og komplekst prosjektet er, og hva slags materialer du velger. Normal oppussing av kjøkkenet koster som regel et sted mellom 150 000 og 300 000.
Dersom du har planer om å kun gjøre en overfladisk oppussing med nye fronter, et malingsstrøk og pussing av gulv eller liknende kan prisen bli vesentlig lavere. I motsetning vil en totalrenovering der du også flytter vann- og avløpsrør og strømtilkobling bli dyrere.
Det er også fint å skille mellom kostnaden på selve arbeidet som skal utføres, og kostnaden for å kjøpe kjøkkenet fra en kjøkkenleverandør. Det er i kjøpet av selve kjøkkenet at du som forbruker kan styre kostnaden mest.
De rimeligste forhandlerne kan levere et normalt kjøkken til mellom 60 000 og 90 000 inkludert hvitevarer. De dyreste kjøkkenleverandørene kan levere kjøkken opp til 400 000. Her er det altså deg selv som avgjør hvor mye du ønsker å legge i det nye kjøkkenet ditt.
Trykk her
Det er ofte lurt å tenke på helheten av boligen når du skal velge uttrykket og designet på kjøkkenet.
Nytt kjøkken: Mange muligheter innen design og løsninger
Et nytt kjøkken kan bygges eller pusses opp på like mange måter som det finnes ulike mennesker! Du står i stor grad fritt til å velge design, farger og innredningsløsninger basert på hva du selv foretrekker.
Du kan gå for trendfarger og materialer, eller klassiske og tradisjonelle løsninger.
Tenk helhetlig og langsiktig
Det er ofte lurt å tenke på helheten av boligen når du skal velge uttrykket og designet på kjøkkenet, spesielt hvis kjøkkenet er stort og i åpen løsning med stuen. Tenk på hva som vil passe med resten av boligens farger og materialer, og møblene dine.
Og ikke minst, vil kjøkkenet være like pent om fem eller ti år? Hvis du gjør en større renovering er det fint om designet og utseendet på inventaret er så tidløst som mulig, slik at du ikke går lei kjøkkenet ditt kort tid etter at du har investert i det.
Om du kun gjør enkle overfladiske grep med maling eller dekor, kan du heller slå deg litt mer løs når det kommer til kreative løsninger og farger. Ofte er det ikke så vanskelig å male over på nytt når du går lei igjen!
Snakk med fagfolk om smarte kjøkkenvalg
Ikke glem å snakke med håndverkerne og eventuelt kjøkkenleverandøren som du kjøper inventar fra. Spør dem om råd, og hva de anbefaler. Ofte kan fagfolk gi deg nyttige tips basert på erfaringene de har med installasjon av andre kjøkken, og hva andre kunder har valgt og opplevd.
Kanskje er det noen materialer som krever mye vedlikehold, eller noen typer inventar som krever mye rengjøring på grunn av skinnende overflater?
Tenk på hva slags behov du har, hvor mye arbeid du er villig til å gjøre for kjøkkenet ditt, og ikke minst hva kjøkkenet skal gjøre for deg, før du velger innredning og design.
Les mer om innredning og materialer til kjøkkenet her

PROSJEKT+ formidler håndverkere til ditt kjøkkenprosjekt
Alle våre bedrifter er sertifiserte og kvalitetssjekket. Når du registrerer prosjektet ditt hos oss, sender vi deg ulike bedrifter som kan utføre oppdraget.
Bedriftene er nøye utvalgt, basert på kompetanse og hva ditt prosjekt innebærer. Velg det tilbudet og den bedriften du liker best, og få oppfølging av oss underveis.
Planlegger du et større renoveringsprosjekt av kjøkkenet ditt?
Kom i gang med ditt nye kjøkken i dag!
Registrer prosjektet ditt