Sjekkliste: Pusse opp kjøkken

Har du planer om å bygge nytt kjøkken? Det er mange ting det er lurt å ha tenkt gjennom først! Vi gir deg en enkel sjekkliste med ting du bør planlegge og forberede, slik at du kan gjennomføre kjøkkenprosjektet ditt på best mulig måte.

Sist oppdatert: 24. apr 14:32

1. Planlegging, prosjektbeskrivelse og forberedelser

Noe av det viktigste i alle renoverings- og oppussingsprosjekter, er planleggingsfasen. Mye av planleggingen er du nødt til å gjøre selv, men du kan også involvere fagfolk ganske tidlig i prosessen dersom du trenger råd og veiledning.

Prosjektbeskrivelse

En detaljert prosjektbeskrivelse er nyttig både for deg selv og for fagpersonene som skal jobbe på prosjektet ditt. Under utarbeidelsen av prosjektbeskrivelsen får du et klarere bilde av hva du ønsker deg, og hva prosjektet faktisk vil innebære. Du må ta konkrete valg og planlegge hvordan du vil at kjøkkenet skal se ut.

Prosjektbeskrivelsen kan du også bruke om igjen når du registrerer prosjektet ditt og henter inn håndverkere. Du kan også hente den frem på befaringen når bedriftene skal se nærmere på boligen og det som skal utføres.

Usikker på hvordan du skal planlegge prosjektet ditt?

Les våre 10 råd for planleggingsfasen her

Arkitekt

I planleggingsfasen må du ta stilling til om du skal involvere en arkitekt eller ikke. Ved store prosjekter vil enkelte entreprenører kreve at du har involvert en arkitekt før du hyrer dem inn på prosjektet.

Et kjøkken trenger ikke arkitekttegninger, men om du skal sette inn et kjøkken i et nybygg, endre bærende konstruksjoner eller gjøre mange prosjekter samtidig – så kan det være lurt å snakke med en arkitekt først. Arkitekten kan hjelpe deg med å finne løsninger som utnytter plassen på best mulig måte, og som vil vare i mange år framover.

Les mer om det å benytte arkitekt her.

Søknadsplikt for kjøkken

Et kjøkken trenger som regel ikke byggetillatelse, og du trenger dermed ikke tenke på søknadsplikt. Unntaket for dette er først og fremst dersom du gjør en større renovering som også innebærer å fjerne bærevegger i huset eller leiligheten. Da må inngrepet godkjennes av en statiker eller byggmester, du må søke om lov hos sameie eller borettslag – og til sist må du få godkjenning også hos kommunen.

Om du er i tvil om ditt prosjekt er underlagt søknadsplikt, er det alltid lurt å undersøke det på forhånd. Du kan også snakke med en fagperson, eller en av våre prosjektkoordinatorer her i PROSJEKT+.

Vil du vite mer om søknadsplikt?

Trykk her

2. Sikre finansiering og lag et budsjett

Alle oppussings- og renoveringsprosjekter behøver finansiering og et detaljert budsjett. Snakk med banken din om hvilket lån som passer for kjøkkenprosjektet ditt, og budsjetter de ulike kostnadene slik at du har oversikt.

Om du har planlagt økonomien godt fra starten, kan du spare mange utgifter underveis og slipper overraskelser. Husk å planlegge slik at du også har en buffer, i tilfelle det dukker opp uventede økonomiske utgifter du ikke har planlagt for.

Hvor mye koster et nytt kjøkken?

Les mer her!

3. Hent inn og sammenlign tilbud

Det er viktig å hente inn flere tilbud, og sammenligne ulike bedrifter når du skal utføre et oppussings-, bygge- eller renoveringsprosjekt. Bruk prosjektbeskrivelsen din, og kontakt relevante bedrifter. Hør hva de foreslår, og les tilbudene deres før du tar en avgjørelse.

Om du registrerer prosjektet ditt hos PROSJEKT+ hjelper vi deg med å finne bedrifter som er relevante for ditt kjøkkenprosjekt, og som har kompetanse og tidligere erfaring med lignende jobber. Da slipper du å lete etter bedrift på egenhånd, og trenger kun å ta stilling til hvilket tilbud du liker best.

4. Befaring med aktuelle bedrifter

Når du har mottatt aktuelle tilbud, bør du invitere bedriftene på befaring til boligen din. Da kan de se utgangspunktet for prosjektet med egne øyne, og gi deg konkrete estimater og innspill på hvordan prosjektet kan utføres. Etter en befaring vil bedriften kunne gi deg et mer konkret tall på hvor mye prosjektet vil koste.

Husk å velge en bedrift du liker og en håndverker du går godt overens med, ikke bare det tilbudet med rimeligst pris. Det er viktig å ha god kjemi og en hyggelig dialog når du skal samarbeide med håndverkere på et prosjekt!

Les også vår sjekkliste for befaringer.

Still forberedt før du inviterer håndverkere hjem!

5. Kontrakt og forsikring

Når du har bestemt deg for hvilken bedrift som skal utføre prosjektet ditt, må du skrive kontrakt med dem. Kontrakten skal dekke alt som skal utføres, og må signeres av begge parter. Husk at tilleggsarbeid som oppstår underveis også skal føyes på kontrakten.

Seriøse håndverksbedrifter har forsikringer som skal dekke arbeidet. Om du er i tvil, bør du alltid spørre dem om dette er på plass før dere går i gang med prosjektet. Det kan også være lurt å snakke med ditt eget forsikringsselskap, slik at du har oversikt over hva din egen forsikring dekker.

Trykk her for å se Forbrukerrådets maler for håndverkerkontrakter.

6. Klargjøring av bolig

Før håndverkerne kan sette i gang med kjøkkenprosjektet ditt, må du klargjøre boligen. Om du skal rive et eksisterende kjøkken og bygge nytt, betyr det at rommet må tømmes helt og ryddes.

Dersom skap og skuffer ikke er tomme når håndverkerne skal sette i gang med å arbeide, vil det oppstå forsinkelser. Husk å avtale med håndverkerne om klargjøringen. Dersom du bestemmer deg for å rive selv og fjerne avfallet fra inventar og materialer, må du snakke med utførende bedrift om dette først.

Noen ganger foretrekker bedrifter å gjøre alt selv, og vil ikke ta ansvar for et eventuelt forarbeid du har gjort alene. Det kan oppstå skader eller feil når du gjør ting på egenhånd, og håndverksbedrifter kan ikke ta ansvar for at du har utført alt riktig. Som oftest er det smart å la bedriften gjøre alt – både riving, avfallshåndtering og montering.

Det er viktig at du har en god kommunikasjon med bedriften mens de arbeider, slik at du kan svare på eventuelle spørsmål som kan oppstå underveis.

7. God kommunikasjon og dialog

Husk å være tilgjengelig gjennom hele prosjektet, og oppretthold en god dialog underveis. Det er viktig at du har en god kommunikasjon med bedriften mens de arbeider, slik at du kan svare på eventuelle spørsmål som kan oppstå underveis.

Om du ikke er tilgjengelig, kan det hende arbeidet blir forsinket fordi bedriften ikke kan fortsette før de har fått tillatelse til å utføre noe.

8. Sluttbefaring, bilder og inspeksjon

Det er lurt å ta bilder underveis i prosjektet, og dokumentere det som er blitt gjort. Det er nemlig fint å ha bilder å henvende seg til dersom det blir spørsmål om det som blitt utført i ettertid, eller hvis du vil gjøre flere endringer i framtiden.

Når prosjektet er ferdig utført og håndverkerne er ferdig med å montere kjøkkenet ditt, er det på tide å gjennomføre en sluttbefaring. Da skal du og en representant fra bedriften gå gjennom det som blitt gjort, og inspisere resultatet. Om noe fortsatt må utbedres eller endres, blir dere enige om dette da. Etter sluttbefaringen er over og resultatet er godkjent, skal du motta dokumentasjon på arbeidet som er gjort. Det er også vanlig at den utførende bedriften legger inn sluttdokumentasjonen på arbeidet i boligmappa.

Planlegger du nytt kjøkken? Bruk PROSJEKT+!

Om du skal totalrenovere eller bygge et nytt kjøkken, kan PROSJEKT+ sette deg i kontakt med dyktige håndverksbedrifter.

Vi formidler håndverkere til større byggeprosjekter. Motta tre uforpliktende tilbud, og velg det du liker best.

Kom i gang i dag!

Registrer kjøkkenprosjektet ditt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023