Hva koster det å pusse opp loft?

Hva det koster å pusse opp loft avhenger av flere faktorer – blant annet loftets størrelse, prosjektets kompleksitet og valg av materialer. Vi har laget en oversikt over typiske prisdrivere og hva du kan spare penger på, slik at du kan danne deg et godt bilde av totalsummen for prosjektet.

Sist oppdatert: 24. apr 13:58

Hva trekker prisen opp når du pusser opp loftet?

Prosjektets typiske prisdrivere er hovedsakelig knyttet til kompleksitet, og er derfor vanskelige å påvirke. Det som må gjøres, må gjøres – og håndverkerne er nødt til å følge en rekke lover og regler.

Du kan likevel gjøre noen smarte valg underveis, som kan spare deg uforutsette kostnader eller unødvendige utgifter.

Totalsummen på loftsprosjektet vil i stor grad påvirkes av disse syv tingene:

1. Omfanget av takheving

Takheving er relativt omfattende arbeid og vil naturlig nok være med på å dra opp prisen på loftrenoveringen. Først og fremst trenger du en arkitekt til å tegne og planlegge, og så trenger du flinke fagfolk til å utføre arbeidet.

Hvor mye du ønsker å heve taket, spiller også inn. Jo flere centimeter du hever taket, desto mer komplisert og kostbart blir det. Dette gjelder spesielt hvis du hever det så mye at du også blir nødt til å gjøre inngrep i den bærende konstruksjonen.

Selv om mye kan påvirke den endelige prisen, vil et generelt takløft med nøkkelferdig innredning ligge på rundt 20 000–25 000 kroner per kvadratmeter.

Her kan du lese mer om å renovere og legge nytt tak.

2. Nye vinduer til loftet

For å få loftetasjen godkjent som boligrom er det krav til både dagslys, utsyn og ventilasjon. Er det ikke vinduer på loftet fra før av, må du både kjøpe og montere helt nye – og det vil naturlig nok dra opp prisen.

Nye vinduer kan koste alt fra kr 2 000 til kr 20 000.

3. Bad og kjøkken i loftsetasjen

Skal loftet gjøres om til en leilighet, må du ha bad og kjøkken – som jo er de dyreste rommene i boligen. Heldigvis finnes det mange gode og rimelige løsninger.

Hvis vi tar utgangspunkt i at du må bygge nytt bad på omtrent fem kvadratmeter, og i tillegg må utføre membran- og rørarbeid, elektrisk arbeid, male og kjøpe helt ny baderomsinnredning, kommer du fort opp i 250 000 kr.

Kjøkken kan fås dyrt og billig, men dersom du går for en smart IKEA-løsning, kan prisen komme på rundt 70 000 kr, inkludert montering, installasjon av rør og elektrisk arbeid.

Bruk vår kalkulator for å sjekke hva det koster å pusse opp loftet

4. Isolering av loftet

Det finnes flere ulike muligheter for deg som må isolere, for eksempel rull og plate fra Glava eller Rockwoll. I tillegg er det mange som velger blåseisolasjon, som ligger på rundt 1 500 kr/kvm.

Isolasjon av loftet vil være besparende på sikt, siden det minsker varmeutslipp og gjør huset mer energieffektivt.

5. Ny trapp til loftsetasjen

Ny trapp kan koste alt fra 10 000 kroner til flere hundre tusen, avhengig av hvilket treslag og hvilken overflatebehandling du velger.

Her har du mulighet til å gå for rimeligere løsninger for å spare inn penger, eller bruke mer eksklusive materialer.

6. Størrelsen på loftet

Det er kanskje opplagt, men størrelsen på loftet spiller en stor rolle for hvor dyrt prosjektet blir. Jo flere kvadratmeter som skal renoveres, desto dyrere blir helheten av loftsprosjektet – naturlig nok!

Det er likevel lurt å utnytte all plassen du har til rådighet når du først starter et slikt prosjekt. Det er dyrere å utvide senere, og faktorer som lave takhimlinger gjør det desto viktige å finne gode løsninger for å utnytte gulvareal.

7. Oppussing i bygård eller enebolig

Bor du i en bygård og loftet eies av sameiet, er du nødt til å kjøpe ut de andre beboerne.

Å renovere loftet i en enebolig er derfor mindre komplisert ettersom du ikke må ta hensyn til andre enn deg selv.

Skal du pusse opp loft? Les vår veileder!

Trykk her

Prisen på å pusse opp loftet varierer med prosjektets kompleksitet og omfang, i tillegg til valg av standard.
Prisen på å pusse opp loftet varierer med prosjektets kompleksitet og omfang, i tillegg til valg av standard.
Pusse opp loft? Kom i gang med denne sjekklisten

Trykk her for å lese mer

Hvordan spare penger under loftsoppussing

Selv om det er vanskelig å påvirke prosjektets kompleksitet, er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å påvirke totalsummen likevel.

Her er fem tips for å spare kostnader:

1. Planlegg godt

Jo mer du har tenkt over i forkant, desto mindre trenger du hjelp til av arkitekter og håndverkere. Legg en godt gjennomtenkt plan for hva du ønsker av loftet, hva prosjektet skal omfatte, samt hva du ønsker av materialer og løsninger.

Her kan du lese våre beste tips til planleggingsfasen av et prosjekt.

2. Sett opp et budsjett

Med et budsjett får du god oversikt over utgiftene, og jo mer detaljert det er, desto større sannsynlighet for at du holder deg innenfor de rammene du har – og kanskje til og med får spart noen kroner.

3. Få tilbud fra flere ulike entreprenører

Med tilbud fra ulike håndverkerfirmaer har du et godt utgangspunkt for å velge en som leverer både kvalitet og konkurransedyktige priser.

Vi i PROSJEKT+ hjelper deg med å innhente tilbud fra tre kvalitetssikrede bedrifter, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre.

Få tilbud på å pusse opp loftet

Vi setter deg i kontakt med tre kvalitetssikrede håndverksbedrifter

4. Velg rimelige materialer

Når det gjelder valg av materialer, har du et ganske stort spillerom. Laminat er blant annet billigere enn parkett, og skal du ha nytt kjøkken, kan du fint velge en rimelig IKEA-løsning.

Gjør research og se etter gode kampanjer, men ikke glem at det lønner seg å tenke langsiktig og velge slitesterke materialer. Husk også at de fleste håndverkere har gode avtaler og tilgang på rabatter og spesialpriser.

5. Velg fornuftig oppvarming

Har du behov for oppvarming, kan du velge mellom vannbåren varme, varmekabler eller varmematter. Vannbåren varme er dyrest (men lønner seg dersom du har dette i resten av huset), mens varmematter er det rimeligste alternativet.

Sjekkliste til deg som skal pusse opp loftet

Les mer her

Et innredet loft kan være en stor investering, men det hever også verdien på boligen din.
Et innredet loft kan være en stor investering, men det hever også verdien på boligen din.

Lønner det seg å pusse opp loftet?

Ved å renovere loftet øker du boligarealet – og det øker boligverdien. I tillegg kan de ekstra kvadratmeterne gjøre boligen din interessant for en ny gruppe kjøpere. Har du gjort om loftet til en leilighet, kan du også leie den ut, noe som gir gode, skattefrie ekstrainntekter.

Om det lønner seg å renovere loftet er også avhengig av hvor mye glede du og eventuelt familien din får av den. Ekstra plass kan være utrolig verdifullt og kan brukes til TV-stue for barna, gjesterom, kontor, treningsrom – eller alt kombinert!

Om du lurer på om det lønner seg å pusse opp loftet før salg anbefaler vi at du rådfører deg med en eiendomsmegler på forhånd. På Meglersiden får du hjelp til å velge riktig eiendomsmegler for deg.

Akkurat som ved valg av håndverker, er det smart å innhente flere tilbud når du skal selge bolig. Meglersiden hjelper deg å velge riktig megler for deg og din bolig.

Prisen for å pusse opp loft varierer med hvor komplisert prosjektet er. Rådfør deg med fagfolk for å sikre best mulig resultat innenfor ditt budsjett!

PROSJEKT+ hjelper deg med oppussing av loftet

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å påvirke prisen på prosjektet og redusere totalprisen, er å velge en kvalitetssikret entreprenør! At ting gjøres grundig og korrekt fra starten av, kan spare deg for store, fremtidige kostnader.

Vi i PROSJEKT+ håndplukker kvalitetssikrede bedrifter for prosjektet ditt. Avtal befaring med bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Registrer prosjektet ditt her

– og lykke til med oppussingen!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023