Hvit vaskemaskin med grønnplante på en krakk ved siden av.

Pusse opp vaskerom

Det er mye å sette seg inn i og planlegge dersom du skal pusse opp eller bygge nytt vaskerom.

Her har vi samlet nyttig informasjon om hvordan du bør gå fram når du bygger vaskerom.

Les om hva det vil koste, hva det er viktig å huske på under planleggingen og vår nyttige sjekkliste – da blir gjennomføringen av prosjektet så enkelt som mulig!

Det er mye å tenke på før du setter i gang med å bygge nytt vaskerom. Her finner du informasjonen du trenger!

Et eget vaskerom kan gjøre flere praktiske oppgaver i boligen enklere. Du kan organisere og rydde i klesvask, samt lage gode løsninger for oppbevaring og arbeidsoppgaver som ikke kan utføres andre steder i huset. Et vaskerom er derfor en nyttig investering i boligen, og kan gjøre hverdagen mye enklere.

Om du ønsker å få full uttelling for investeringen din når du bygger eller pusser opp vaskerommet, bør du planlegge prosjektet i forkant. Avdekk hva slags behov du har og hva slags funksjon rommet skal fylle.

Det er selvfølgelig vanlig å ha en vaskemaskin og kanskje en tørketrommel på vaskerommet, men det er flere ting som det kan være lurt å flytte til vaskerommet dersom det er mulig.

En utslagsvask med god plass til en vaskebøtte eller et skikkelig skapsystem for sortering av klesvask kan også være fint å ha på vaskerommet. Hyller for langtidslagring kan også være lurt, eller kanskje til og med et ekstra kjøle- eller fryseskap?

Et vaskerom er et våtrom, og må følge de samme tekniske kravene som et baderom. Det kan derfor være et dyrt rom å pusse opp, renovere eller bygge helt nytt. Om du investerer i gode tekniske installasjoner og benytter fagfolk, kan du likevel ende opp med en lønnsom investering.

Da vil du ha et brukbart vaskerom i mange år. Om du skal pusse opp kjøkkenet eller baderommet også, kan du spare penger på å utføre disse prosjektene samtidig. Da kan du bruke de samme håndverkerne, og få lagt opp både vann, avløp og elektrisitet i samme prosjektperiode.

Det kan ta en stund å bygge eller renovere et vaskerom. Du må regne med at det kan ta alt fra omtrent tre uker til åtte uker, avhengig av hvor mye som må gjøres.

Overfladiske endringer og enkle forbedringer tar naturligvis kortere tid, men om du må ha nye rør, nytt inventar eller nye overflater vil prosjektet ta lengre tid. Husk også på at om prosjektet er søknadspliktig, vil det ta lengre tid på grunn av saksbehandlingstiden.

Hva innebærer det å bygge et vaskerom? Her kan du lese vår veileder med tips og råd til hele prosessen

Totalrenovering eller bygging av et vaskerom kan være et komplekst prosjekt. Det er lurt å sette seg inn i prosessen før du skal sette i gang med å finne håndverkere til å utføre prosjektet. Her forteller vi deg hvordan prosjektet foregår, fra start til slutt.

Ønsker du å komme i kontakt med kvalitetssikrede og dyktige håndverkere?

PROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring.

Registrer prosjekt

Hva det koster det å pusse opp eller bygge et vaskerom?

Prisen på et nytt vaskerom avhenger av hvor komplekst prosjektet er, og selve størrelsen på rommet. Kostnadene til prosjektet vil også variere basert på hvilke valg du tar når det gjelder standarden på inventaret og materialene som benyttes. Vi har samlet en oversikt over estimerte priser på oppussing, renovering eller bygging av vaskerom. Her kan du lese om hvilke utgifter du må regne med, hva som kan presse opp prisen på prosjektet og om det lønner seg å bygge nytt vaskerom.

Vanlige spørsmål om oppussing og bygging av vaskerom

PROSJEKT+ har hjulpet mange kunder med å finne fagfolk til å pusse opp eller bygge nytt vaskerom. Under finner du de vanligste spørsmålene om det å renovere eller bygge vaskerom i boligen. Hos oss er det fagfolk, tidligere håndverkere, som kan besvare spørsmålene dine om store oppussingsprosjekter.

I følge TEK17 defineres et vaskerom som et våtrom, og for at vaskerommet skal følge kravene fra TEK17 er det lurt å forholde seg til Våtromsnormen. Da bli vaskerommet forsvarlig bygget i henhold til bruken av rommet.

Et vaskerom vil variere i pris basert på om du bygger et nytt rom fra bunnen av, eller om du renoverer et eksisterende vaskerom. På samme måte som et baderom vil prisdriverne for et vaskerom være tekniske installasjoner og røropplegg. Samlet pris for en totalrenovering av et vaskerom vil kunne ligge på omtrent 170 000 kr. Om du velger rimeligere materialer og inventar, kan prisen bli liggende på 100 000 kr. Om du velger mer kostbare løsninger kan prisen fort stige til 200 000 kr. Alt avhenger av hvor mye som må gjøres, størrelsen på rommet og hvilke valg du tar underveis.

For å få ned kostnadene på et nytt vaskerom er det flere ting du kan gjøre. Det er for eksempel mulig å montere plater i stedet for fliser på veggene. Vinylbelegg på gulv er også en rimeligere løsning enn for eksempel fliser. Det finnes et stort utvalg av materialer og innredning for våtrom, i forskjellige prisklasser. Om du velger rimeligere alternativer kan du spare mye penger.

Størrelsen på vaskerommet bør passe til det du skal bruke rommet til. Jo flere hvitevarer og annet inventar du trenger, desto mer plass må du ha. Om du har mulighet til å lage et stort vaskerom, kan du flytte oppbevaring og arbeidsoppgaver fra andre deler av huset til det nye vaskerommet. Det kan for eksempel være nyttig å legge til rette for langtidslagring, sortering av skittentøy og en utslagsvask for grovarbeid på vaskerommet.

Ta hensyn til hvor mye plass du har, og tenk på at det skal være naturlig flyt og plass til arbeidet som skal utføres. Planlegg slik at du kan oppbevare ting i høyden langs veggene, slik at du sparer gulvplass. Ta utgangspunkt i at vaskemaskin og vask plasseres nært hverandre, slik at du slipper å montere flere røropplegg. Husk at en utslagsvask brukes annerledes enn en vanlig vask: Det er smart å velge en stor vask hvor du har plass til å fylle for eksempel en vaskebøtte under kranen.

Det er alltid viktig å skrive kontrakt når du skal pusse opp eller bygge nytt. Da er det viktig at begge parter undertegner kontrakten før arbeidet med vaskerommet starter. Med en signert og detaljert kontrakt er begge parter sikret hvis eventuelle tvister oppstår.

Vaskerom med lyse grønne vegger, hvit vaskemaskin og kurvflettet skittentøyskurv.

Forbered deg til byggeprosjektet med våre ti spørsmål

Her er en sjekkliste med viktige spørsmål du bør ta stilling til før du starter vaskeromsprosjektet.

Fem tips til deg som skal i gang med et byggeprosjekt

Vår prosjektkoordinator, og tidligere snekker, Håkon Myklebostad Lo, gir deg som skal gå i gang med et stort bygge- eller oppussingsprosjekt fem nyttige tips på veien.

Fem tips til oppussingsprosjekter

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekterPROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring

PROSJEKT+ setter deg som skal gjennomføre et stort byggeprosjekt i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, arkitekter og prosjektledere. Vi kvalitetssikrer alle bedriftene som er med på tjenesten, og følger og støtter deg før og underveis i prosjektet.

PROSJEKT+ er en enkel og bekymringsløs tjeneste for oppstart og gjennomføring av store byggeprosjekter. Vi håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Les mer om PROSJEKT+

PROSJEKT+ kvalitetssikrer bedrifter

Hos PROSJEKT+ setter vi kvalitet og trygg gjennomføring i førersetet. Vi stiller derfor strenge krav til våre bedrifter. Vi kontrollerer økonomi, evalueringer og sertifiseringer.