Fasade forsidebilde, hus med liggende kledning i gylden trefarge og moderne vinduer

Renovere fasaden, bytte kledning eller sette inn nye vinduer?

Et stort renoverings- eller oppussingsprosjekt er ofte omfattende, og krever både forarbeid og tålmodighet. Heldigvis er det mye som kan være morsomt med oppussing, spesielt når du får friheten til å velge nye løsninger, materialer og uttrykk som du liker.

Fasadeendring er nettopp et slikt prosjekt: Det kan innebære mye arbeid og store kostnader, men du kan også skreddersy uttrykket på boligen din. Ikke minst er det en investering i huset, som øker verdien på boligen og sikrer deg mot skader fra råte og fukt.

Om du også etterisolerer og forbedrer husets el-anlegg, kan du spare store summer på sikt med mer energismarte løsninger og mindre varmetap.

Renovere hele fasaden, bytte kledning eller skifte ut vinduer: Du har mange valg når det gjelder fasadeendring!

Du har flere valg når du skal endre eller forbedre fasaden på boligen din. Skal du kun vedlikeholde det du har, pusse opp eller gjøre en totalrenovering?

Prosjektets kostnader, tidsbruk og fleksibilitet vil bli påvirket av hva du velger. Tenk nøye gjennom hva som passer best for dine konkrete planer, og forholdene du bygger under.

Det går an å gjøre enkle, individuelle grep – men du kan også slå sammen flere tiltak og renovere hele fasaden samtidig.

Ofte er det lurt å slå sammen flere renoverings- eller oppussingstiltak, og spare penger på å få det utført samtidig.

Trenger du både ny kledning, moderne vinduer og etterisolering? Gjør alt samtidig, og få en bolig som er mer energieffektiv.

Dette øker verdien på huset, og sparer deg kostnader på sikt.

Fasadeendring tar litt tid å få utført, og du må ta hensyn til at det kan ta en liten stund før boligen er helt ferdig.

Om prosjektet ikke er søknadspliktig kan det være ferdig på kanskje en måned, men om du må søke må du også beregne behandlingstiden hos kommunen.

I tillegg til å planlegge tidsbruken i prosjektet, må du beregne når fasadeendringen skal utføres med tanke på sesongen.

Bytte av kledning, vedlikehold av fasade eller etterisolering bør gjøres når det er varmt ute og ikke for fuktig.

Husk å tenke nøye gjennom hvilken kledning du vil ha, og ta hensyn til klimaet der du bor. Kledningen og resten av fasaden skal tåle norske værforhold og vare i mange år.

Snakk med fagfolk om hva du ønsker for fasaden på din bolig, så er du sikker på at du får løsninger som er riktige både for huset og for deg!

Les vår veileder for hvordan du setter i gang med oppussing eller renovering av fasaden, steg for steg.

Forbedring og vedlikehold av boligens fasade er en nyttig investering, enten du vil øke verdien på huset ditt eller gjøre det penere å se på. Les vår veileder for hvordan du starter prosjektet, og får et bra resultat med nye fasadeelementer.

Sjekk hva det koster å renovere fasaden

Gå gjennom disse fire enkle stegene for å finne ut hvor mye det koster å renovere fasaden

Sjekk hva det koster å renovere fasadenTilbake

Sjekk hva det koster å renovere fasaden


Tilbake

Lurer du på hva det koster å bytte kledning, sette inn nye vinduer eller male fasaden?

Kostnadene for å renovere eller pusse opp en fasade kan variere mye, og prisen på det ferdige prosjektet avhenger av materialer, omfang og valg underveis. Vi har skrevet en egen artikkel om kostnadene du kan forvente deg, basert på estimerte priser og tidligere utførte prosjekter.

Ønsker du å komme i kontakt med flinke fagfolk?

PROSJEKT+ sørger for kvalitet og trygg gjennomføring når du bytter kledning, vinduer eller endrer fasaden.

Registrer ditt prosjekt her

Vil du vite mer om hva ditt ansvar som huseier er i byggeprosjekter?

Vi har skrevet en artikkel om dine plikter som eier når du renoverer boligens fasade og kledning.

Vanlige spørsmål når du renoverer fasaden eller skifter kledning

Vi i PROSJEKT+ har behandlet mange prosjekter som involverer fasadeendringer. Vi vet hva som er de vanligste spørsmålene. Hos oss kan du også få hjelp og råd hos fagfolk og eksperter, slik at du føler deg trygg gjennom hele fasadeprosjektet.

Hvor lang tid det vil ta å renovere eller pusse opp fasaden må beregnes med utgangspunkt i omfanget på prosjektet ditt. Hvor mye forarbeid og planlegging som kreves vil påvirke tidsbruken, i tillegg til selve utførelsen av arbeidet. Å bytte vinduer eller ytterdør går relativt fort, men om du skal etterisolere og legge ny kledning vil det ta lengre tid. En totalrenovering av fasaden vil kunne ta omtrent en måneds tid, uten forsinkelser eller uforutsette endringer.

Fasadeendringer er kun søknadspliktig dersom du endrer uttrykket på boligen betraktelig. Dette betyr at om utseendet på huset vil skille seg markant ut fra resten av nabolaget, så må du søke. Om du bygger en ekstra etasje eller utvider boligens areal samtidig, er det også søknadspliktig. Du må bestandig undersøke reglene for søknadsplikt før du begynner et bygge- eller renoveringsprosjekt.

Om fasadeprosjektet er søknadspliktig, må du også varsle naboene dine. Om prosjektet ikke er det, behøver du heller ikke sende ut nabovarsel. Det kan likevel være en fin gest å varsle naboene dine, uansett om du er pliktig til det eller ikke.

Det er vanlig å drenere rundt boligen, utbedre innkjørsel og hage, eller bygge et tilbygg eller påbygg samtidig som du endrer fasaden. Det er også lurt å etterisolere når du river kledningen, eller bytte vinduer og dører. Om elektrisiteten kommer inn gjennom ytterveggen din, kan det hende det er lurt å også forbedre strøminntaket og el-anlegget.

Bygning med skråtak og ubehandlet, stående kledning i mørk, grå trefarge

Les vår sjekkliste for hva du må huske på når du renoverer fasaden, bytter kledning eller skifter ut vinduer.


Fem tips til deg som skal i gang med et byggeprosjekt

Vår prosjektkoordinator, og tidligere snekker, Håkon Myklebostad Lo, gir deg som skal gå i gang med et stort bygg- eller oppussingsprosjekt fem nyttige tips på veien.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjektPROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring

PROSJEKT+ setter deg som skal gjennomføre et stort byggeprosjekt i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, arkitekter og prosjektledere. Vi kvalitetssikrer alle bedriftene som er med på tjenesten, og følger og støtter deg før og underveis i prosjektet.

PROSJEKT+ er en enkel og bekymringsløs tjeneste for oppstart og gjennomføring av store byggeprosjekter. Vi håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Les mer om PROSJEKT+

PROSJEKT+ kvalitetssikrer bedrifter

Hos PROSJEKT+ setter vi kvalitet og trygg gjennomføring i førersetet. Vi stiller derfor strenge krav til våre bedrifter. Vi kontrollerer økonomi, evalueringer og sertifiseringer.