Hvordan skal fasaden på huset ditt se ut?

Et stort renoverings- eller oppussingsprosjekt kan noen ganger virke overveldende, og mye arbeid å sette i gang med. Heldigvis er det mye som kan være morsomt med oppussing, blant annet friheten til å velge nye farger, materialer og spesialløsninger til boligen. En totalrenovering av fasaden kan være spennende nettopp på grunn av dette. Kanskje kan du endelig få et hus med det utvendige designet og uttrykket du har ønsket deg?

Sist oppdatert: 24. apr 14:05

Tenk nytt, eller oppdater den gamle fasaden

Hvis du har bestemt deg for å bytte kledning eller renovere annen type fasade på boligen, står du ofte fritt til å gå helt nye veier i fargevalg og materialer. Samtidig er det lurt å også gjøre tilleggsarbeider samtidig, som er lettere å få utført når kledningen er revet vekk.

Nye vinduer og dører – en smart investering

Når du renoverer fasaden er det også et perfekt tidspunkt for å sette inn nye vinduer, eller kanskje en ny ytterdør i en flott farge. Slike forbedringer er gode investeringer i boligen, som vil spare deg kostnader på sikt. Med moderne vinduer og dører får du bedre isolasjon, og mindre varmetap.

I tillegg kan du velge ganske fritt hvordan dører og vinduer skal se ut, så lenge det ikke skaper komplikasjoner i monteringen, eller bryter for mye med helheten av fasadeuttrykket. Da kan det hende du må søke om lov til å gjøre endringene.

Få bedre brannsikkerhet og penere fasade med nytt el-anlegg

Når den gamle kledningen er tatt vekk, er det også et bra tidspunkt å legge opp strøm og el-anlegg på nytt. Dersom boligen din er gammel, kan dette være et bra grep både estetisk men ikke minst av sikkerhetsmessige grunner. Du kan få lagt inntakssikringer og ledninger skjult gjennom veggen og i bakken, slik at du ikke trenger å ha synlige strømkabler inn til huset. Dette gjør det også enklere å få gode løsninger utebelysning på ytterveggen, som glir sømløst sammen med resten av boligens profil.

Eldre boliger som har inntak til strøm gjennom ytterveggen har ofte et el-anlegg som er modent for utskifting uansett, så dette er en lur investering i både boligens estetikk og i din trygghet. Snakk med håndverkeren din om å fornye el-anlegget når du først skal rive kledningen, det kan spare deg for kostnader og usikkerhet på sikt!

PROSJEKT+ formidler dyktige håndverksbedrifter til ditt prosjekt.

Start ditt fasadeprosjekt hos oss.

Mange valgmuligheter for materialer og uttrykk

Om du vil legge en helt ny type kledning og endre fasadeuttrykket, finns det mange forskjellige veier du kan gå når det gjelder design og estetikk.

Selv vanlig kledning i trebord kommer i mange ulike varianter, materialer, farger og størrelser – og noen av dem kan legges på forskjellige måter for å skape ulike uttrykk på boligen.

Om du vil ha en fasade i mur eller murpuss, har du også mange ulike valg innen farge og tekstur. Det finnes også fasadeplater i ulike varianter, materialer og med forskjellige funksjoner. Fasadeplater kan ofte skjæres i ønsket størrelse, og kan lett tilpasses husets utforming.

Stående kledning gir en høy og smal profil på boligen

Når du skal velge ny kledning og hvordan den skal se ut, må du bestemme deg for om den skal være stående eller liggende. Dette er kanskje det viktigste valget med tanke på både arbeidsmengde, funksjon og ikke minst estetikk.

Det er ofte lurt å velge samme retning som den gamle kledningen på boligen, det vil ofte se mer riktig ut. Unntaket er om håndverkeren du benytter anbefaler noe annet, eller du vet at det er smart å endre retningen på trebordene.

Stående kledning gjør at hus kan se smalere og høyere ut. Om huset har flere etasjer og er høyt, må ofte kledningen splittes opp med et magebelte der trebordene slutter.

Med stående kledning vil huset virke smalere og høyere.
Med stående kledning vil huset virke smalere og høyere.

Når du skal velge ny kledning og hvordan den skal se ut, må du bestemme deg for om den skal være stående eller liggende. Dette er kanskje det viktigste valget med tanke på både arbeidsmengde, funksjon og ikke minst estetikk.

Ta bevisste og smarte valg med miljøvennlig kledning

Det finnes mange varianter av kledning som også er gode, miljøvennlige valg. Mange leverandører av kledning tar miljøbevisste valg gjennom hele produksjonslinjen, helt fra bærekraftig trefelling til miljøvennlig ferdigstilling med impregnering og andre behandlinger.

Om du velger kledning som har lang levetid og krever lite vedlikehold, er det også et miljøvennlig valg. Dette fører til mindre utskiftning av trebord, og mindre bruk av kjemikalier for rengjøring og vedlikehold.

Snakk med håndverkeren din om hva som er et smart valg når det gjelder miljøvennlig kledning når dere skal kjøpe inn materialer. Du kan også snakke med forhandleren av kledningen, og få den informasjonen du trenger.

Liggende kledning er et enklere og funksjonelt alternativ

Liggende kledning kan gjøre at et hus ser bredere ut. Det er også mye enklere og raskere å legge, og vil spare deg for både tid og ressurser. Horisontal kledning har også bedre avrenning for vann. Det kan derfor ofte være et mer langsiktig valg, siden trebordenes plassering bidrar til å unngå fuktskader.

Når vannet renner av og nedover, vil det nederste trebordet være den eneste delen av kledningen som kan ta skade av oppsamlingen av fukt. Med liggende kledning er det likevel en relativt enkel oppgave å skifte det nederste bordet ut om det trengs, uten å måtte demontere resten av kledningen.

Husk: I dag er nesten all kledning forhåndsbehandlet med grunning og impregnering, og vil være vannavstøtende. Derfor trenger du ikke være redd for å velge stående kledning, dersom du synes det er penere. Snakk med håndverkeren din om du er i tvil om hva som er lurt.

Har du bestemt deg for å legge ny kledning eller renovere hele fasaden?

Ikke glem å lese vår sjekkliste først!

Liggende kledning er enklere å montere og bytte ut.
Liggende kledning er enklere å montere og bytte ut.
Om du velger kledning som er ubehandlet, kan det hende du må grunne og male selv.
Om du velger kledning som er ubehandlet, kan det hende du må grunne og male selv.
Still forberedt før du starter prosjektet ditt! Les vår artikkel om ditt ansvar som huseier.

Trykk her

Nye vinduer og dører: Smart for miljøet og lommeboken

Når du skal velge ny kledning for boligen, er det naturlig å vurdere kvaliteten på vinduene og ytterdøren samtidig. Er karmene i god stand, og fungerer lukking, lås og åpning slik det skal?

Ikke minst er det smart å ta en kikk på hva isolasjonsevnen, eller U-verdien, er. Om vinduene, ytterdøren eller balkongdøren din er gamle og isolerer dårlig, bør du vurdere å sette inn nye samtidig som håndverkerne legger den nye kledningen.

Det er enklere å tilpasse veggen og den indre konstruksjonen når kledningen er tatt vekk, og dermed er det også lettere å få et penere resultat.

Om du også har bestemt deg for å etterisolere samtidig, må kanskje veggen flyttes på og justeres. Da er det fint å sette inn nye vinduer som er tilpasset den nye veggen, og som isolerer like godt som isolasjonen for resten av boligen.

Med nye vinduer kan du kanskje også endre på de innvendige vinduskarmene, eller de utvendige karmene og få mer forseggjorte detaljer. Kanskje er det fint med mer plass til planter og belysning i vinduet innendørs, eller kanskje du ønsker et mer stilfullt uttrykk på lister og karmer utvendig?

Planlegger du å renovere fasaden?

Uansett hvilken type kledning du ønsker, kan PROSJEKT+ hjelpe deg i gang med ditt prosjekt.

Vedlikeholdsfri kledning gir deg mindre å tenke på

Det finnes kledning på markedet som er vedlikeholdsfri eller tilnærmet vedlikeholdsfri. Disse lages i utvalgte typer tre som er spesielt motstandsdyktige, og vil få en naturlig patina ettersom tiden går.

Det betyr at de ikke trenger ny overflatebehandling jevnlig, men skal i stedet endre utseendet naturlig over tid. Slike vedlikeholdsfrie kledninger kan også være forhåndsbehandlet med impregnering eller grunning i tillegg, slik at de er mer holdbare.

Meld deg på nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter!

Ferdigbehandlet kledning letter arbeidet

Ferdigbehandlet kledning leveres allerede behandlet med grunning, impregnering, beis eller maling. Slik kledning kan fåes med forskjellig antall toppstrøk maling. Mengden etterarbeid vil variere basert på antallet toppstrøk av grunning eller maling.

Noen typer impregnering eller grunning gjør treverket motstandsdyktig mot fukt, noen kan også ha spesifikke kvaliteter som forhindrer opptak av fukt, eller sopp-, råte- og insektangrep på treverket.

Om du trenger kledning som er svært robust og motstandsdyktig, kan trykkimpregnert kledning være et godt alternativ. Den forhindrer råte og fuktskader svært effektivt, og finnes som både ubehandlet eller allerede overflatebehandlet.

Dersom du velger ferdigmalt eller allerede behandlet kledning til boligen, bør du likevel legge et siste toppstrøk med maling selv. Det er for å sørge for at spikerhull eller skjøter også er behandlet, og like motstandsdyktig som resten av kledningen.

Ferdig impregnert, grunnet eller malt kledning forenkler arbeidsprosessen betraktelig, men krever altså fortsatt litt arbeidsinnsats etter montering.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023