Renovere fasade, kledning eller vinduer: Slik gjør du det

Fasaden på boligen er noe av det viktigste ved et hus: Den skal beskytte mot vær og vind, og den avgjør hvilket inntrykk du får av boligen. Valg av materialer, antallet vinduer og hvilke farger du bruker avgjør hvordan huset vil se ut. Derfor er det viktig å gjøre gode valg når du renoverer fasaden, bytter kledning eller setter inn nye vinduer og dører. I vår veileder kan du lese alt du må vite om å pusse opp eller renovere fasaden – uansett hva omfanget av prosjektet ditt er.

Sist oppdatert: 24. apr 14:25

Derfor bør du renovere fasaden eller bytte kledningen

Den viktigste grunnen til å renovere hele fasaden eller bytte kledning og vinduer, er å utbedre problemer som råte eller andre skader. Kledningen og resten av fasaden på boligen er det som holder vær og vind unna selve konstruksjonen, og sørger for at du har et hjem som er både lunt og tørt!

Ny kledning og utskiftning av vinduer og dører er også en bra investering som vil spare deg strømutgifter, og kan være med på forbedre inneklimaet i huset. Slike forbedringer vil også øke verdien på boligen din.

Om du ønsker et annet visuelt uttrykk på boligen, kan det også være en god idé å legge ny kledning. Du kan endre uttrykket på huset med nye materialer, nye farger og en helt ny profil.

Planlegger du å renovere fasaden på boligen?

Få flinke fagfolk til å hjelpe deg!

Velg mellom ulike prosjekter for fasaden

Oppussing, renovering eller endring av fasaden kan innebære mange ulike ting.

Her er noen av prosjektene du kan velge:

1. Vedlikehold, oppussing eller bytte av kledning

Om fasaden på boligen er i stort sett god stand, og ikke behøver en total utskiftning, kan det hende det er nok med vedlikehold eller en overfladisk oppussing. Noen ganger kan en skikkelig fasadevask etterfulgt av et malingsstrøk gjøre underverker for boligen.

Sørg for å undersøke på forhånd om det finnes skader i kledningen, som råte eller fukt. Om kledningen er gammel og ødelagt, er det ikke nok å vaske og male den på nytt. Da bør du vurdere om du først som sist skal rive all kledningen, slik at du slipper større skader på sikt.

Om du har vanlig kledning i trebord kan du legge en ny kledning som er lik den gamle, eller endre uttrykket på boligen med en helt ny type kledning.

Om fasaden din er av mur eller murpuss og trenger å renoveres, må du benytte en fagkyndig som er spesialist på mur. Noen ganger er det nok å male muren med et eller to nye toppstrøk, mens andre ganger må fasaden forbedres mer grundig.

2. Bytte vinduer eller dører: En investering i boligen

Om kledningen på boligen din er i god stand og ikke trenger å rives, kan du likevel bytte ut vinduer og dører dersom det trengs. Eldre vinduer og dører er ofte årsaken til mye unødvendig energi- og varmetap i boliger.

Dette er fordi de ikke har god nok isolasjonsevne.

Hvor mye et vindu eller en dør isolerer beregnes i det som kalles U-verdi. Det er bestandig lurt å undersøke U-verdien på vinduer og dører før du investerer i nye.

Husk å sjekke om U-verdien som er oppgitt for de nye vinduene dine gjelder for hele vinduet, eller om det er den gjennomsnittlige U-verdien på alle delene av vinduet.

Dersom isolasjonsevnen som er oppgitt kun gjelder for vindusglasset eller vinduskarmen, er ikke nødvendigvis den fullstendige isolasjonen av hele vinduet like god. Spør håndverkeren din om du er i tvil, eller eventuelt forhandleren du kjøper vinduene fra.

3. Totalrenovering av fasade

En totalrenovering av fasaden innebærer å gjøre flere av de allerede nevnte utbedringene, og ikke kun bytte ut enkeltkomponenter som inngår i helheten av fasaden.

Det vil si at du kan legge ny kledning, forbedre konstruksjonen under kledningen, etterisolere, sette inn nye vinduer og eventuelt nye dører.

Du står også fritt til å knytte andre renoveringsprosjekter til utbedringen av fasaden.

Det kan være lurt å for eksempel pusse opp grunnmuren samtidig som fasadeendringen, drenere rundt boligen eller eventuelt skifte ut det elektriske anlegget dersom dette er lagt inn med inntak i ytterveggen.

Prosjekter utendørs krever litt detaljplanlegging når det gjelder tidsramme og tidspunkt, spesielt om du bor på et værutsatt sted.

Ting du må tenke på før du starter renoveringen:

Hva skal utføres?

Du er nødt til å konkretisere og bestemme deg for hva som eksakt skal utføres. Skal du kun male kledningen du allerede har, legge ny eller trenger boligen en totalrenovering av fasaden?

Hva er budsjettet ditt?

Når du vet hva som trenger å bli gjort, må du se det i sammenheng med budsjettet ditt. Hvordan skal du finansiere prosjektet, og hvor mye penger skal du bruke på hver enkelt del av det?

Hvilke materialer du velger og omfanget på prosjektet må justeres etter budsjettet du setter opp.

Hvordan skal boligen se ut?

Når du vet hvor mye penger du skal bruke på fasaderenoveringen og hva som må gjøres, kan du bestemme deg for hvordan du vil at boligen skal se ut.

Har du lyst å endre utseendet på huset med nye materialer eller farger, eller skal du ha noe som er likt det du hadde før? Kanskje ønsker du å sette en eldre bolig tilbake til opprinnelig stand, slik den har sett ut historisk?

Gjør deg opp noen tanker om hva du ønsker visuelt, og sammenlign det gjerne med budsjettet ditt. Undersøk selv eller snakk med din håndverker om hva dette vil koste, og om det er forenlig med prisen du har satt på prosjektet ditt.

Les også vår artikkel om valgmuligheter for uttrykk på fasaden. Trykk her!

Når skal det utføres?

Bestem deg for når du helst vil ha renoveringen eller oppussingen utført. Husk at det er enklest å gjøre slike store arbeid om våren eller sommeren, helst før det blir altfor fuktig ute.

Prosjekter utendørs krever litt detaljplanlegging når det gjelder tidsramme og tidspunkt, spesielt om du bor på et værutsatt sted eller en plass det er lite oppholdsvær.

Du bør beregne at det tar minst en måned før prosjektet er ferdig, hvis du skal totalrenovere hele fasaden. Dette inkluderer rigging, montering og ferdigstillelse.

Husk på at om fasadeendringen er søknadspliktig, vil det ta omtrent tre uker ekstra å få søknaden behandlet. Uforutsette forsinkelser i leveranser av materialer eller endringer i utførelsen vil også kunne gjøre at prosjektet tar lengre tid.

Pass på å ha en fortløpende dialog med bedriften, så er du bestandig oppdatert på tidsrammen på renoveringen eller oppussingen.

Glem ikke å lese vår sjekkliste for oppussing eller renovering av fasade!

Trykk her

Kom i gang med oppussing av fasaden: 5 steg

Her er våre fem beste tips for hvordan du kommer i gang med prosjektet ditt på en effektiv og grundig måte.

1. Kartlegg prosjektet og planlegg utførelsen

En detaljert prosjektbeskrivelse og planlegging av arbeidet har mye å si for effektivitet og god utførelse.

Bestem deg for hva som skal gjøres og når du ønsker det gjort, så har du allerede kommet langt før du går videre med å hente inn tilbud fra bedrifter!

2. Få tilbud fra fagfolk, og inviter på befaring

Neste steg er å hente inn tilbud på jobben du skal ha utført, og deretter invitere kandidater på befaring.

Om du sender beskrivelsen av ditt prosjekt til PROSJEKT+, velger vi ut dyktige bedrifter for deg. Vi sørger for at du blir satt i kontakt med bedrifter med riktig kompetanse og fagkunnskap for ditt fasadeprosjekt.

Når du inviterer bedriftene på befaring er det viktig å ha prosjektbeskrivelsen du har lagd for hånden. Du bør også notere deg alle spørsmål du lurer på, og spørre håndverkeren under befaringen om det du trenger å vite.

Når dette er gjort, er det eneste som gjenstår å bestemme seg for hvilket tilbud du vil ha. Husk at pris ikke er det eneste avgjørende i et tilbud på renoveringsarbeid. Det er viktig å gå godt overens med bedriften det gjelder, og at du er enig i hva de planlegger å gjøre og hvordan de skal utføre det.

3. Husk på søknadsplikt

Før du starter selve renoveringen eller oppussingen av fasaden, må du få klarhet i om prosjektet er søknadspliktig eller ikke. Om du er usikker, spør bedriftene under befaringen. Du kan også snakke med en av våre dyktige fageksperter, om du er usikker på hva slags regler som vil gjelde for ditt spesifikke prosjekt.

En fasadeendring er som regel kun søknadspliktig om du skal endre utseendet og uttrykket på boligen slik at det blir svært annerledes enn det var tidligere.

Om du skal tilbakeføre fasadens uttrykk til hvordan det har sett ut tidligere, for eksempel på en eldre, historisk bolig, trenger du ikke søke – men du må også ha dokumentasjon på hvordan fasaden så ut tidligere.

Les mer om byggetillatelse og søknadsplikt her.

4. Nabovarsling

Om renoveringen av fasaden er søknadspliktig, er du også nødt til å sende ut nabovarsel om arbeidet som skal gjøres. Når du har fått godkjent byggetillatelse fra kommunen, kan du sende ut en formell varsling til naboer i nærmiljøet og oppgi hva som skal gjøres og når.

Det er viktig å gi en tidsramme for arbeidet, slik at naboene dine vet når de kan forvente eventuell støy eller trafikk inn til området.

5. Kontrakt, dokumentasjon og god kommunikasjon

Noe av det viktigste ved et bygge-, renoverings- eller oppussingsprosjekt er å signere en kontrakt med bedriften eller håndverkeren som skal utføre jobben. Begge parter skal signere, og være enige om det som er skrevet i kontrakten.

Underveis i prosjektet bør du også dokumentere det som blir gjort, gjerne med bilder. Da har du bedre oversikt over hva som blir utført, og noe å referere til dersom det blir uenighet om arbeidet eller om du skal gjøre andre prosjekter senere.

Husk å også være tilgjengelig for dialog med håndverkerne underveis, og oppretthold god kommunikasjon helt til prosjektet er over.

Benytt flinke fagfolk når du renoverer fasaden

Du bør involvere fagfolk for oppussingen så snart du har bestemt deg for hva som skal gjøres, og når. Be om råd og innspill på renoveringen eller oppussingen, og noter deg det håndverkeren forteller.

Du bør være godt forberedt før samtalen med håndverkeren, så skriv ned alt du er usikker eller lurer på. Da er du sikker på at du får svar på alt du trenger!

Som huseier har du ansvar for fasadeprosjektet

Les mer her

Befaring og kartlegging gir best mulig resultat

Etter å ha mottatt tilbud på oppussingsjobben, inviterer du de ulike bedriftene å befaring. Det er da du kan spørre dem om det du lurer på angående jobben.

En befaring gjør at håndverkeren kan se boligen med egne øyne, og komme med mer spesifikke innspill på hvordan jobben kan gjøres. De vil kunne gi deg en estimert pris etter å ha hatt befaringen, og etter at du har gitt dem en oversikt over hva du vil ha gjort.

Befaringen er et godt tidspunkt å be om faglig innspill på for eksempel hvilken kledning du bør velge, om du bør utføre tilleggsarbeid og i så fall hva.

Be håndverkeren inspisere grunnmur, vinduer og dører, kanskje bør de også byttes ut selv om det opprinnelig ikke var planen? Fagfolk med riktig kompetanse kan raskt se om noe kun behøver vedlikehold, eller må byttes helt ut.

Usikker på hvordan en befaring foregår?

Les vår sjekkliste og still forberedt!

Etterisolering: Et lurt valg når du renoverer fasaden og bytter kledning

Dersom du har bestemt deg for å legge ny kledning eller totalrenovere hele fasaden med både vinduer og dører, er det lurt å vurdere å etterisolere boligen samtidig. Etterisolering kan gjøres både innvendig og utvendig, og er en svært smart investering i boligen din på sikt.

De fleste hus som er gamle nok til at kledning og fasade må renoveres, har også isolasjon som ikke er god nok etter moderne standard. Med ny etterisolering av huset, vil du kunne spare store kostnader på sikt ved å forhindre unødvendig varmetap fra boligen.

Med ny isolasjon og kledning på boligen, er det også nødvendig å forbedre luftemuligheter innendørs. Ventiler og luftekanaler bør moderniseres, og gjerne byttes ut med automatiske alternativer.

Dette sikrer bedre luftkvalitet innendørs, noe som er spesielt viktig ettersom moderne isolasjon og kledning hindrer luftgjennomstrømming mer effektivt.

Forny el-anlegg og strøminntak

Bor du i et gammelt hus, kan det hende at strømnettet ikke er lagt i bakken slik standarden er for moderne boliger. I eldre boliger kommer elektrisiteten noen ganger inn gjennom inntakssikringer og ledninger i ytterveggen i stedet.

Dersom du har slike inntakssikringer og et eldre el-anlegg og også har planlagt å rive kledningen på huset, er det et ypperlig tidspunkt å få lagt inn strømmen på mer moderne og sikre måter.

Moderne el-anlegg er tryggere og mer funksjonelt

Med en moderne standard på elektrisiteten er boligen sikrere, og ikke minst er inntaksledningene til boligen ikke lenger synlige når de legges i bakken og får skjult inntak gjennom veggen. Det gjør hele fasaden mer ryddig, og penere å se på.

Med elektrisitet lagt inn gjennom veggen på huset er det også enklere å sette opp god belysning utendørs, samtidig som den nye kledningen kommer på plass. Da kan elektrikeren legge opp gode løsninger for strømuttak både inne og ute, og passe på at det glir sømløst sammen med resten av fasaden.

Snakk med håndverksbedriften din om å oppdatere el-anlegget i huset, og få gode råd om hvordan det kan gjøres på den beste og mest sikre måten.

Forbedringer på el-anlegg må utføres av fagfolk

Det viktigste å huske på når du skal ha utført forbedringer på det elektriske anlegget i boligen, er at du ikke har lov å gjøre det selv. Du skal alltid bruke et registrert og sertifisert firma, som har den rette kompetansen.

Når du får utført reparasjoner og forbedringer på det elektriske, må du også sørge for å få den riktige dokumentasjonen på arbeidet som er utført. Dette skal bekrefte tiltakene og arbeidet som er blitt utført, i tilfelle det oppstår komplikasjoner, skader eller andre uforutsette problemer med el-anlegget i ettertid.

Om du ikke har dokumentasjon på at arbeidet har blitt riktig utført, kan det hende du ikke får noe igjen på forsikringen selv om det blir ødelagt.

Kom i gang i dag med ditt nye fasadeprosjekt.

Registrer prosjektet hos oss, så hjelper vi deg.

Fasade med ulike materialer og design

Om du vil endre fasadeuttrykket på boligen, finnes det mange forskjellige veier du kan gå når det gjelder estetiske valg for kledningen og fasaden.

Vanlig kledning i tre finnes i mange ulike varianter, materialer, farger og størrelser, og kan også legges på forskjellige måter. Dette skaper ulike uttrykk, og kan utgjøre en stor forskjell på helhetsinntrykket av boligen.

Fasader med mur eller murpuss gir deg også mange valg. Du kan få ulike farger og teksturer, som igjen kan gi veldig ulike uttrykk.

Det går også an å legge fasadeplater i stedet for mur eller kledning. Fasadeplater finnes i mange ulike materialer, og kan ofte skjæres og tilpasses din spesifikke bolig.

Vil du lese mer om materialer og design for kledning?

Les vår artikkel om ulike fasadeuttrykk

Renoveringen krever byggetillatelse – hva gjør du?

Dersom renoveringen du skal ha utført krever byggetillatelse, må du søke til kommunen om du får lov til å gjøre endringene du har planlagt. Du kan regne med at behandlingstiden på søknaden din vil ta omtrent tre uker.

Hver enkelt kommune kan ha egne regler for hva som er søknadspliktig når det kommer til renovering og bygging. I tillegg er det generelle regler og krav som gjelder nasjonalt. En totalrenovering av fasade krever som regel ikke byggetillatelse, og må ikke søkes om. Dette gjelder også selv om du skal etterisolere, eller sette inn nye vinduer og dører.

Store fasadeendringer utløser søknadsplikt

Dersom du endrer selve uttrykket på boligen betraktelig, må du likevel søke om byggetillatelse. Dette betyr at om du velger en ny kledning som er veldig annerledes enn den gamle, og som er ulik kledningen på resten av boligene i nabolaget, så må du kanskje søke først. Om du velger å bygge høyere, eller utvide boligens areal samtidig, må du også søke først.

Dersom du velger å gjøre forbedringer på det elektriske i boligen samtidig som du renoverer fasaden, så vil det også kunne være søknadspliktig.

Dette vil variere basert på om du må koble deg opp på nytt til det kommunale strømnettet eller ikke. En dyktig elektriker vil kunne hjelpe deg med å avgjøre om dette er nødvendig, og hvordan du eventuelt skal gå fram for å få dette gjort.

Vil du vite mer om byggetillatelse?

Les vår artikkel om søknadsplikt.

Hva vil det koste å renovere fasaden eller bytte kledning?

Prisen på renoveringsprosjektet vil avhenge av hvor mye du vil ha utført av arbeid. En komplett fasadeendring og renovering vil være dyrere enn å kun bytte kledning eller å sette inn nye vinduer.

Det er ofte lurt å tenke gjennom om du likevel bør gjøre alt på én gang. Skal du først skifte ut kledningen, er det kanskje også på tide å oppgradere vinduene dine, og kanskje også ytterdøren?

Er du først i gang med å rive ned gammel kledning, kan det være smart å isolere og renovere stenderverk, bjelker og den bærende konstruksjonen i boligen. Det er rimeligere å gjøre alt samtidig, i stedet for på ulike tidspunkt over flere år.

Med moderne isolasjon og nye vinduer med bedre U-verdi, investerer du også i bedre innemiljø og mindre energitap for huset ditt. Dette sparer deg kostnader på sikt, og er bedre for miljøet.

Om du legger ny kledning, er det også det perfekte tidspunktet for å få satt inn nye vinduer med det samme. Det gjør arbeidet enklere, og du vil kunne spare både tid og kostnader på å få alt utført i samme renoveringsprosjekt.

Se estimerte priser på kledning, vinduer og fasaderenovering

Trykk her

Prosjekter utendørs: Dette må du vite

Uansett om du skal totalrenovere fasaden, kun legge ny kledning eller bytte vinduer har alle disse prosjektene et viktig fellestrekk: De utføres fullstendig, eller delvis, utendørs.

Dette gjør at du er nødt til å ta hensyn til hvilken årstid det er, og det skiftende været. Det er derfor lurt å planlegge renoverings- eller oppussingsprosjekter for fasade og kledning i god tid, slik at du kan få det utført på våren, sommeren eller høsten.

Det skal helst ikke være for fuktig vær når kledning skal rives, og du skal legge ny. Det er også lettere for håndverkere å jobbe utendørs når det er oppholdsvær.

Det gjør at arbeidet går betraktelig fortere, og du trenger ikke bekymre deg for at vær og vind kan skade materialene, boligen eller framgangen i prosjektet.

Hvor lang tid tar det å renovere fasade?

En komplett, total renovering av fasaden vil kunne være ferdig på en måneds tid. Dette er forutsatt at arbeidet går som planlagt, og at det er satt inn nok arbeidskraft på prosjektet.

Om det oppstår uforutsette endringer eller forsinkelser, må du beregne at det kan ta to til tre måneder. Det er alltid lurt å ha en buffer på tidsestimatet på bygge- og renoveringsprosjekter.

Om du kun skal legge ny kledning, eller bare bytte ut vinduer, vil jobben gå mye fortere. Tidsbruken på å få utført arbeidet er også medregnet rigging og forberedelser.

Om du skal renovere fasaden og endre selve uttrykket på boligen, vil prosjektet kanskje være søknadspliktig. Om du utvider prosjektet ved å legge til et tilbygg, en ekstra etasje eller endrer utseendet på boligen betraktelig – må du først få byggetillatelse.

Da må du beregne at søknadsarbeidet og selve behandlingstiden hos kommunen vil ta ekstra tid. Behandlingstiden tar som regel omtrent tre uker. Snakk med bedriften som renoverer for deg om å få hjelp med søknaden, så går denne delen av arbeidet raskere!

Ikke begynn oppussingen av fasaden før du har lest vår sjekkliste!

Les alt du må vite her

Hva kan du gjøre selv når renoverer fasaden?

Som huseier står du fritt til å gjøre mange ulike forbedringer og oppussingsgrep på din egen bolig selv. Unntaket er om du skal gjøre arbeid som involverer det elektriske i huset, eller vann og avløp.

Om du utfører slikt arbeid selv, vil du potensielt miste garantien på arbeidet og ikke kunne få penger igjen på forsikringen om noe går galt.

Når det gjelder fasade, kledning og vinduer kan du som regel rive, bygge og montere selv så lenge du har kunnskapen til det. Det er likevel verdt å merke seg at dette er komplekst arbeid, som krever gode snekkerferdigheter.

Installasjon av vinduer og dører skal også gjøres svært presist, slik at det ikke blir varmetap i glipper eller ujevne lister.

Du kan også stå for riving og avfallshåndtering selv, eller være prosjektleder for renoveringsarbeidet. Begge deler vil kreve mye tid og fagkunnskap, så du må være klar over hva ansvaret innebærer før du bestemmer deg.

Prosjektleder

Som prosjektleder må du følge opp alle involverte i prosjektet, og være tilgjengelig underveis. Om du har andre plikter på grunn av for eksempel jobb, kan det være lurt å hyre inn en prosjektleder fra eksempelvis entreprenøren eller håndverksbedriften som skal utføre arbeidet på boligen din.

Riving og avfallshåndtering

Når det gjelder effektiv riving og fjerning av avfall, er det som regel lurere å la bedriften ta seg av dette. Om du gjør dette selv, så husk på at det alltid er viktig å rive den gamle kledningen stegvis, og helst én side av gangen. Ikke riv ned kledningen på hele boligen med det samme.

Det kan være smart å avtale fra starten av at håndverksbedriften du benytter sørger for container og bortkjøring av avfall selv, så trenger ikke du tenke på dette. En håndverksbedrift vil også være bedre rustet til å rive effektivt, uten at det skader framgangen i resten av arbeidet.

Husk å samkjøre med håndverkeren

Om du likevel velger å gjøre deler av jobben selv, bør du alltid gjøre det i samråd med bedriften du benytter for renoveringen.

Om du gjør halve jobben selv og ikke gir beskjed, kan det hende de ikke vil ta ansvar for det utførte arbeidet – siden de ikke har vært involvert i alle steg av prosessen. Forhør deg alltid med entreprenøren eller håndverkeren du benytter!

For at ditt renoverings- eller oppussingsprosjekt skal gå så effektivt og sømløst som mulig, vil det beste være å benytte en totalleverandør med den riktige kompetansen og god erfaring på lignende prosjekter.

PROSJEKT+ følger opp byggeprosjektet ditt

For at ditt renoverings- eller oppussingsprosjekt skal gå så effektivt og sømløst som mulig, vil det beste være å benytte en totalleverandør med den riktige kompetansen og god erfaring på lignende prosjekter.

Om du registrerer fasaderenoveringen eller byttingen av kledning hos PROSJEKT+, velger vi ut kvalitetssikre bedrifter som kan gjøre jobben for deg.

Da trenger du kun å ta stilling til det tilbudet du liker best, uten å måtte tenke på om bedriften arbeider under sertifiserte standarder, har god nok økonomi og riktig fagkunnskap. Våre bedrifter er alltid kvalitetssikret på forhånd.

Skal du pusse opp fasaden på boligen?

Vi hjelper deg med å komme i gang.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023