Skal du pusse opp leiligheten?

Vurderer du å pusse opp leiligheten? Enten du skal utføre overflateoppussing eller totalrenovere leiligheten kan du få hjelp av dyktige håndverkere fra Mittanbud.
  • Legg ut jobben helt kostnadsfritt
  • Motta uforpliktende tilbud fra bedrifter
  • Velg det tilbudet som passer deg best

Få tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter

Hva koster det å pusse opp en leilighet?

Prisen for oppussing av leilighet vil variere ut ifra hvor stort prosjekt du planlegger. Dersom du skal utføre totalrenovering vil dette være vesentlig dyrere enn om du kun skal pusse opp overflater. Prisen for oppussingen vil variere etter hvor stor leiligheten er, hva slags materialer du bruker og hva du skal pusse opp.

Som regel ligger prisen for totalrenovering av leilighet på omtrent 14 000 kroner per kvadratmeter, mens overflateoppussing koster mellom 4000 til 6000 kroner per kvadratmeter.


Omfang og kompleksitet

Hvor omfattende oppussingen av leiligheten er varierer etter hva og hvor mye du skal pusse opp. For eksempel vil maling av vegger og tak være et relativt enkelt og rimelig prosjekt. Om du derimot skal totalrenovere badet, eller gjøre omfattende endringer på rørsystemer eller det elektriske vil prosjektet bli mer omfattende.


Hvis du planlegger å totalrenovere hele eller store deler av leiligheten må du regne med å bo et annet sted mens oppussingen pågår. Som regel vil denne type prosjekter ta mellom en til seks måneder, avhengig av hvor komplisert oppussingen er. Derfor er det viktig å planlegge godt i forkant. Da unngår du at oppussingen tar lenger tid enn det som er nødvendig og du får bedre oversikt over kostnadene.




Håndverkere

Når du skal pusse opp leiligheten er det viktig å planlegge godt i forkant. Hvis du synes det er vanskelig å planlegge prosjektet på egenhånd er det lurt å ansette et firma med en totalentreprenør. De vil kunne hjelpe deg med hele prosessen, inkludert planlegging, eventuelle byggesøknader, innkjøp av materialer og ansette nødvendige håndverkere underveis.


I tillegg vil totalentreprenøren ha fullstendig oversikt over prosjektet. Da blir det enklere for deg å følge med på oppussingen, uten at du må forholde deg til små og store problemer som kan dukke opp underveis.


Hvis du har tenkt å gjøre større endringer på romløsningen, eller skal totalrenovere bad eller kjøkken, har du muligheten til å bestemme uttrykket helt selv. Det kan være vanskelig å velge eller vite hva som passer best for leiligheten din. Da kan det være lurt å ansette en interiørarkitekt. Interiørarkitekten er ekspert på å finne gode romløsninger, i tillegg til å gi boligen din det uttrykket som passer best. I tillegg kan de hjelpe deg med valg av møbler og materialer, og sette sammen en fargepalett for de aktuelle rommene.


Om du skal rive, bygge nye vegger eller legge gulv bør du få hjelp av en snekker. Snekkeren kan også hjelpe deg med montering av nye dører og vinduer, tilpasning av lister og andre byggeprosjekter. Hvis du skal male eller tapetsere vegger eller tak er det lurt å ansette en maler, så er du sikker på at du får et fint og nøyaktig resultat.


Dersom du planlegger å totalrenovere kjøkkenet eller badet må du ansette en elektriker og en rørlegger. Spesielt på våtrom er det viktig at dette blir gjort skikkelig, da vann og elektrisitet er en dårlig kombinasjon. Elektrikeren kan installere varmekabler, belysning og andre elektriske apparater.


Rørleggeren tar seg av skifting og reparasjon av rør og avløp. Hvis du skal totalrenovere bad eller kjøkken er du nødt til å bruke en rørlegger, både for at badet skal bli utført forskriftsmessig og for å sikre deg mot fremtidige lekkasjer og fuktskader.


Skal du ha nye fliser, enten i gangen, på kjøkkenet eller badet, trenger du en flislegger. Flisleggeren vil også kunne legge membran under de nye flisene. Dette er viktig for å unngå at vann trenger igjennom flisene og skaper fuktskader.




Dette kan øke prisen på oppussingen

Det er flere faktorer som påvirker kostnaden for oppussing av leilighet, men det er spesielt noen ting som vil øke prisen på prosjektet.


Vanlige prisdrivere for å pusse opp leiligheten er:

  • Valg av materialer
  • Endringer på bærende struktur
  • Renovere bad eller kjøkken
  • Endring av planløsning
  • Adkomst til leiligheten
  • Antall håndverkere som er nødvendig for oppussingen
  • Reparasjon av fuktskader eller lekkasjer



Pusse opp eller totalrenovere leiligheten?

Når du skal pusse opp leiligheten kan du velge mellom å kun gjøre en overflateoppussing eller totalrenovere. Ved en overflateoppussing utføres arbeid som maling og sparkling av vegger, tak og lister, sliping av gulv, flislegging og utskifting av baderomsmøbler eller kjøkkenfronter.


Totalrenovering av en leilighet er et mer omfattende prosjekt, og innebærer ofte å strippe ned boligen og bygge helt nytt. Dette omfatter som regel å rive eller bygge nye vegger, avretting og omlegging av gulv, og skifte ut vinduer og dører. I tillegg er det vanlig å utføre arbeid på rørsystemet og det elektriske anlegget. Ved totalrenovering av en leilighet er det også vanlig å endre på romløsningen, og bygge nytt bad og kjøkken.


Totalrenovering er naturlig nok betydelig dyrere enn en overflateoppussing. Dersom du vurderer å pusse opp før salg bør du vurdere hva som gir mest verdiøkning for leiligheten før du setter i gang. Hvis leiligheten er i svært dårlig forfatning kan det være du tjener på å totalrenovere den, men ofte er dette mer kostbart enn verdiøkningen på leiligheten i forbindelse med salg.




Ulike oppussingsprosjekter i leiligheten

Hvis du skal pusse opp leiligheten din er det flere ulike prosjekter du kan sette i gang. Enten du skal totalrenovere eller kun pusse opp overflater har du mange ulike prosjekter å velger mellom. Vi har laget en oversikt over oppussingsprosjekter for de fleste rommene i leiligheten.




Pusse opp bad i leilighet

Dersom du vurderer å pusse opp badet er det flere muligheter. Hvis badet er i god stand, men du ønsker å gi det et løft, kan det være det holder å legge nye fliser og skifte ut baderomsmøblene. Om badet derimot er av eldre standard eller har vært utsatt for fuktskader kan det være aktuelt å totalrenovere.


Les mer om å pusse opp badet her.


Pusse opp kjøkken i leilighet

Planlegger du et nytt kjøkken i leiligheten? Hvis du kun tenker å pusse opp overflater kan du likevel gi kjøkkenet et helt nytt og friskt uttrykk. Ved å skifte ut frontene, gi veggene et strøk maling og kanskje legge nye fliser over kjøkkenbenken kan du skape et vakkert kjøkken! Dersom kjøkkenet er i dårlig forfatning kan det hende du bør totalrenovere. Da kan du lage akkurat det kjøkkenet du har ønsket deg, helt fra bunnen av.


Les mer om å pusse opp kjøkkenet her.


Pusse opp stue, soverom eller gang i leilighet

Vurderer du å pusse opp stua, soverommet eller gangen? Dette er prosjekter som ikke nødvendigvis koster så mye, men som likevel kan heve totalinntrykket av leiligheten mange hakk. Et pent inngangsparti gir deg en god opplevelse hver gang du kommer hjem, og gir gjester et godt førsteinntrykk. Oppussing av stue eller soverom gir leiligheten et friskt pust.


Les mer om å pusse opp oppholdsrom her.



Legge gulv i leilighet

Dersom gulvet i leiligheten begynner å bli slitent, kan det være på tide å skifte det ut. Det finnes mange muligheter om du skal ha nytt gulv, fra fliser og vinyl, til parkett eller tregulv. Om du har et gammelt tregulv kan det også være aktuelt å slipe det, istedenfor å rive og legge nytt.


Les mer om å legge nytt gulv her.


Maling, tapetsering og andre overflatebehandlinger i leilighet

Nye overflater er en enkel og effektiv måte å gi leiligheten nytt liv. Når du skal male vegger eller tak er det viktig å gjøre et godt grunnarbeid slik at malingen legger seg fint, og holder lenge. Ansetter du en maler er du sikker på at arbeidet blir gjort på riktig måte, og at du får et vakkert resultat som varer lenge.


Les mer om maling, tapet og overflatebehandlinger her.
Lyst mønstret gulv på kjøkken

Et nytt gulv kan heve standarden på boligen din

Foto: Fargerike.no



Hybel og utleieenhet

Å bygge en hybel eller utleieenhet kan være en god investering. Leieinntekter for utleie i egen bolig er nemlig skattefritt om du bor i mer enn halvparten av boligen selv. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på hvilke lover og regler som gjelder for utleieenhet og hybel slik at du er sikker på at du leier ut lovlig, og ikke minst trygt for de som skal bo der.


Det første du må undersøke når du skal bygge om for utleie er om det aktuelle arealet er godkjent for varig opphold. Dette betyr at området er godkjent av kommunen til bruken du leier ut for. Hvilke krav som gjelder avhenger av om du leier ut hybel eller egen utleieenhet.



Bygge utleieenhet

En utleieenhet er en selvstendig boenhet som skal inkludere oppholdsrom, soverom, kjøkken og bad separert fra resten av boligen. Utleieenheten skal ha sin egen inngang, vannmåler og elektrisk anlegg, inkludert sikringsskap. En utleieenhet øker verdien på boligen din betraktelig og er verdifullt når du eventuelt skal selge boligen.



Bygge hybel

En hybel er den enkleste formen for utleie, og det stilles færre krav til hybel enn det gjør for utleieenhet. Det stilles ingen formelle krav, annet enn at rommene er godkjent for det de skal brukes til. Som regel har en hybel eget soverom, kjøkken og bad, men det er også mulig å bygge hybel som deler bad med resten av boligen.


I motsetning til utleieenhet vil ikke hybel gi like stor verdiøkning for boligen, fordi det ikke regnes som en godkjent utleiedel eller separat boenhet. Inntekter for hybel vil derfor i hovedsak kun komme fra leieinntekter.


Disse kravene gjelder for godkjent oppholdsrom:

  • Takhøyde på minimum 2,2 meter. Er boligen din omsøkt før juli 2011 kan takhøyden være 2,0 meter. For rom med skråtak kan takhøyden være lavere i noen deler av rommet.

  • Tilstrekkelig ventilasjon i alle rom, spesielt soverom og bad.

  • Rommet skal ha vinduer som gir tilstrekkelig mengde dagslys og utsyn.

  • Det skal være minst ett vindu på soverommet, og dette skal være minimum 0,5 meter bredt og 0,6 meter høyt.

  • For rom som er over 5 meter over bakken stilles det krav til alternativ rømningsvei, for eksempel brannstige.

  • Radonnivå under 200 Bq/m3.

  • Rommet må kunne holde en temperatur på minimum 19 grader vinterstid.

  • Rommet skal ha mulighet for oppbevaring.



Byggesøknader og bruksendring

Dersom du skal bygge om for utleie kan det være du må søke om bruksendring. Dette gjelder hvis du skal leie ut rom som ikke er godkjent for varig opphold, for eksempel råloft eller bod. For at rommet skal bli godkjent må det etterkomme en rekke krav til utforming.


Når du skal søke om bruksendring er det viktig at du legger ved riktig og tilstrekkelig dokumentasjon, slik at du får søknaden din godkjent. Dersom du skal pusse opp og har ansatt et firma vil de kunne hjelpe deg med å søke hos kommunen, og eventuelt stille som ansvarlig søker. Husk å søke om bruksendring før du setter i gang med byggeprosjektet, så slipper du unødvendige utgifter i etterkant!



Trenger du hjelp med søknad og byggetillatelse?









Publisert 31. jan. 2023, 15:48

Oppdatert 21. mars 2024, 13:20