Slik fornyer du uteområdet og hagen
Uteområdet er en forlengelse av boligen på sommerstid, og de fleste ser fram til å nyte livet utendørs når våren og sommeren kommer. Et velplanert og godt utarbeidet uteområde krever både planlegging og ofte en del jobb. Her får du vite hvordan du skaper et levende og varig uterom som du kan nyte i mange år fremover.
Sist oppdatert: 24. apr 14:35
Legg en plan for uteområdet ditt
Det første du bør gjøre er å danne deg et bilde og en idé om hvordan du ønsker at prosjektet ditt skal bli og hvordan det skal gjøres.
Størrelse, pris, materialvalg og beliggenhet er viktige faktorer og bør være en del av planleggingen.
Skal du i gang med et stort prosjekt er det lurt å lage en fremdriftsplan før du starter.
En god fremdriftsplan skal sørge for oversikt og kontroll over forventet tidsbruk, når prosjektet skal være ferdigstilt, når de ulike oppgavene skal utføres og i hvilken rekkefølge.
En pen hage starter med godt grunnarbeid
Før du starter med arbeidet i hagen og uteområdet er du helt avhengig av grunnarbeid for å få best mulig resultat. Godt utført grunnarbeid synes nemlig best etter at uteområdet er ferdig.
Hvis grunnarbeidet ikke er utført skikkelig kan du ende opp med fuktskader på bolig og plen grunnet dårlig drenering, eller at steinheller flytter på seg og blir ujevne når frosten kommer.
Grunnarbeid er kort fortalt jobben som må gjøres på uteområdet før du kan gå i gang med prosjektet ditt. Det kan være graving, sprenging, planering og fjerning av jord eller trær.
Hvilken type tomt du har og hvor du bor vil avgjøre hvilke type tiltak som må gjøres. Kostnaden på grunnarbeidet avhenger av størrelsen på prosjektet og hvor mye som må gjøres.
Ta vare på jord som graves bort. Det fungerer supert som fyll til blomsterkassene!
Alt du må vite om grunnarbeid
Sørg for god drenering i hagen og rundt huset
Fuktskader og sprekker i grunnmur er tydelige tegn på dårlig drenering. Skal du bygge terrasse rundt boligen din må du være sikker på at overvann og regnvann ledes bort fra boligen og hagen.
God drenering sikrer at regnvann ikke skader grunnmur og terrasse, og drenering av hage og uteområde kan gjøre et vannhull til en skjønn oase.
Drenering kan være kostbart, men er en god investering i boligen. God drenering kan faktisk være lønnsomt, hvis det sammenlignes med hvor mye du må betale dersom du skulle ende opp med fuktskader.

Øk verdien på boligen med et pent uteområde
Når du skal skape et uterom du kan ha nytte av i mange år fremover er det lurt å tenke på inndelingen av ulike områder utendørs.
Hvor skal det være plen, og hvor skal det være gangstier eller steinheller? For et gjennomtenkt uteområde må du se på helheten av hagen, og prøve å lage en sammenheng mellom ulike deler av området.
Terrasse, veranda eller platting?
Disse tre blir ofte brukt om hverandre, men det er noen forskjeller mellom dem som kan være greit å være oppmerksom på.
En platting er et gulv som er lagt utendørs, enten rett på bakken eller med en opphøyning på ikke mer enn 0,5 m.
En terrasse er en avsats som kobler hagen med huset, gjerne opphøyet og med noen trappetrinn.
En veranda kan forklares som et utvendig oppholdsrom hvor det kan være flere tette vegger eller glassvegger.
Uansett om du skal bygge helt nytt eller bare ønsker å skifte kledning for sesongen, så gjør du lurt i å legge litt ekstra tanke i materialvalget.
Trykkimpregnert treverk utendørs har en levetid på 20–25 år og er mer eller mindre vedlikeholdsfritt, i motsetning til ubehandlet tre.
Ubehandlet tre må pleies med oljegrunning eller oljebeis, og deretter dekkbeis. Dette må gjentas ved behov.

Trykkimpregnert treverk er mer motstandsdyktig mot vær og vind, og beskytter mot sopp.
Steinlegging
Belegningstein er enkelt å legge og gir både hage og oppkjørsel et fint uttrykk. Stein er slitesterkt og lettstelt. Det krever minimalt med vedlikehold og dersom det legges riktig, har det lang levetid.
Grunnarbeid og et godt underlag er viktig for best mulig resultat. Skal du legge belegningsstein i hageområet eller på uteplassen trenger du ikke grave opp grunnen med mer enn omtrent 20 centimeter.
Skal du steinlegge oppkjørselen der det skal kjøres biler, er du nødt til å grave opp litt mer, omtrent 35-40 centimeter.
Legg også inn litt fall på et par centimeter, slik at overvann kan renne bort. Lag plass til en kant rundt selve oppkjørselen eller uteområdet.
Dersom underlaget består av jord eller leire, skal du legge en fiberduk over det utgravde området og fylle igjen med grus.
Fiberduken hindrer at jord trenger opp og gjør steinene ujevne og forårsaker sprekker, på grunn av telehiv.
Du kan deretter begynne å legge stein. Mellom steinene skal det være fuger på ca.2 centimeter. Disse skal fylles med fugesand som skal holde steinene på plass.
Fyll godt på med fugesand, og etterfyll også om nødvendig. Impregner med betongimpregnering for at steinene skal holde seg fine lengst mulig.
Ønsker du varmekabler i oppkjørselen, er det smart å legge dette i sammenheng med steinleggingen. Men husk at dette må gjøres av fagfolk.
Markise
På varme sommerdager er det deilig å kunne sløve i skyggen, og en markise er en god investering til terrassen eller verandaen din.
En markise kan monteres på egenhånd, men de veier som oftes endel og det kan derfor være en fordel å få fagfolk til å gjøre denne jobben.
For lengst mulig levetid bør markiser rengjøres og impregneres med jevne mellomrom. Varme, fuktighet, støv og smuss kan skade markiseduken i form av sopp og råte.
Rengjør markisen både før og etter sommersesongen. Benytt milde rengjøringsmidler, som for eksempel Zalo eller grønnsåpe uten salmiakk, og en enkel skuresvamp.
Har du vært uheldig og fått jordslag på markiseduken, kan du bruke et rengjøringsmiddel som er spesielt egnet til nettopp dette.
Det fås kjøpt hos de fleste byggvarehus og butikker som selger hageutstyr.
Her er reglene som gjelder for bygging
Ikke rull inn markiseduken mens den ennå er våt. Da risikerer du råte.
Sjekkliste for grunnarbeid
Gressplen, planter og blomster i hagen
En frodig gressplen og en blomstrende grønn hage er selve kronen på verket for et komplett uteområde, og er med på å gi hagen et skikkelig løft.
Ferdigplen er en enkel måte å få grønt gress på og det er ikke spesielt vanskelig å legge, men det krever gode forberedelser.
Det er underlaget som avgjør hvor bra ferdigplenen blir. Ferdigplen skal legges på en fast og mest mulig rett grunn.
Legger du plen på et ujevnt underlag vil du fort ende opp med søkk og groper som gjør at regnvann legger seg i dammer, som på sikt ødelegger plenen.
Det første du bør gjøre er derfor å sjekke underlaget. Et underlag av stein krever naturligvis mer jobb enn et helt slett underlag, bestående av for eksempel jord eller en allerede eksisterende gressmatte.
Har du et underlag av stein bør dette bygges opp og planes ut med jord og fyllmasse før det legges plen.
Når underlaget er klart er neste steg å gjødsle og kalke grunnen. Da gir du ferdigplenen ypperlige vekstvilkår.
Sørg for å fordele jevnt utover, helst rett før plenen skal legges. Det er ikke farlig å legge for mye gjødsel, da gjødsel fungerer som næring til plenen og gjør den sterk og holdbar.
Kalk bør du derimot være forsiktig med, da for mye av dette kan gi plenen sviskader. Husk også å vanne etter du har kalket.
Sørg for at underlaget er ferdig før du bestiller plen. Gress er ferskvare og det er begrenset hvor lenge den kan ligge på rull før den begynner å tørke.
Legging av ferdigplen kan sammenlignes litt med å legge parkett. Start med å legge lange, rette matter tett inntil hverandre, og avslutt med kanter rundt blomsterbed og lignende.
For å kappe til kanter kan du bruke en vanlig, spiss kniv. En ferdigplen krever litt kjærlighet og pleie i etterkant.
Husk at må du vanne med en gang du har lagt ferdig plenen, og gjerne med spreder i to timer annenhver dag de første ukene. Her spiller så klart vær og temperatur inn, og jo varmere i været jo mer vann trenger plenen din.

Legg skjøter godt sammen. Får du mellomrom her risikerer du at gresset tørker ut i kantene.
Så gressplen selv
Dersom du ønsker å så plen fra grunnen av, er du også her avhengig av et godt stykke grunnarbeid. Underlaget bør være plant og fritt for rusk og stein.
Bruk en rake for å bli kvitt stein og for å jevne ut. Etter at dette er gjort er du avhengig av å presse jorda godt sammen.
Til dette brukes en trommel eller du kan tråkke for egen maskin. Tråkk da tett i tett over området, rak over og gjenta samme prosess til overflaten ser jevn og fin ut.
Deretter er det bare å gå i gang med såingen. For aller best resultat, så gressfrø i to omganger fra forskjellig retning, såkalt kryssåing.
Når dette er gjort raker du frøene ned i jorden og gjentar tromle- eller tråkkeprosessen. I etableringsfasen er frøene helt avhengig av vann. Masse vann.
Husk at frøene skal være konstant fuktet. Med tilgang på rikelig med fukt, vil de fleste gressfrø begynne å spire allerede etter omtrent 14 dager.
Den beste tiden å så gress på er tidlig vår eller sensommer, helst før utgangen av august. Da unngår du frost.
Gjennomtenkte grøntområder
Sommeren tilbringes best ute, og en grønn og frodig hage gjør det ekstra hyggelig, men en grønn og fin hage krever både planlegging og litt jobb.
Før du starter kan det være en god idé å lage en plan for hvordan du ønsker at de grønne områdene skal se ut. Tenk etter hva slags planter og vekster du ønsker, og hvilken nytte skal de ha. Ønsker du hekk eller busker for å skjerme for innsyn, eller blomster til pynt?
Husk på at enkelte vekster trenger mer tilgang på sol og dagslys enn andre, og derfor bør plantes på steder hvor det finnes tilgang til det.
Ha også i bakhodet at det er forskjell på blomster som egner seg best på sommerhalvåret og de vekstene som fungerer helårs.
Et godt tips er å planlegge utformingen av uteområdet med vekster som blomstrer til forskjellige tidspunkt på året.
Da vil du ha et blomsterbed som ikke dør etter endt sesong, men som med riktig pleie, blomstrer igjen og igjen.
Gå gjerne for ulike typer stauder. De er lett å lykkes med da de tåler fros, og egner seg godt til å bli plantet i både krukker, kasser og bed. Eksempler på flotte stauder er margeritt, astilbe, lavendel og prydgress.
PROSJEKT+ hjelper deg med ditt nye uteområde
Med veiledning og hjelp fra dyktige fagpersoner er det enklere å få det resultatet du ønsker deg!
Start prosjektet ditt hos oss, så får du oppfølging fra oss hele veien.
Kom i gang med ditt nye uteområde
PROSJEKT+ hjelper deg