Arkitekt som tegner arkitekttegninger.

Arkitekttegnede prosjekter

Når du skal i gang med et stort byggeprosjekt er planlegging og organisering de første stegene mot et vellykket resultat. For å få best mulig utgangspunkt for prosjektet, bør du derfor involvere en arkitekt til å hjelpe deg før du går i gang med byggingen.

Benytte arkitekt til store prosjekter: En investering som sikrer kvalitet

Om du planlegger et bygge- eller renoveringsprosjekt av en viss størrelse, er det alltid lurt å kontakte en arkitekt før du setter i gang med selve prosjektet. Alle prosjekter med et stort omfang og kompleksitet krever detaljplanlegging og tilrettelegging.

En arkitekt sikrer at løsningene som er valgt fungerer både for deg og tomten din. Ikke minst vil en arkitekt kunne følge opp hele prosjektet, og bidra som faglig ressurs både for deg og den utførende bedriften.

En arkitekt kan også ta seg av formelle faktorer i byggeprosjektet, som søknadsprosess og byggetillatelse.

Med en arkitekt involvert i prosjektet kan du være sikker på at du får både den beste utførelsen av byggingen, og den faglige kompetansen som trengs.

Mange utførende bedrifter og entreprenører vil også kreve at du involverer en arkitekt i prosjektet, slik at de kan være sikre på at tegningene og prosjekteringen følger byggeteknisk standard og er korrekte.

Arkitekten er derfor den første du bør kontakte når du planlegger omfattende bygging eller renovering!

Les vår veileder for hvordan du starter og gjennomfører et arkitekttegnet prosjekt

Det er ikke alltid lett å vite hvor du skal starte når du planlegger et stort byggeprosjekt. Vi har samlet alt du trenger å vite om det å benytte arkitekt, både i forkant av prosjektet og underveis.

Ønsker du å komme i kontakt med dyktige fagfolk?

PROSJEKT+ er en tjeneste for deg som ønsker både kvalitet og trygg gjennomføring av prosjekter.

Registrer prosjektet ditt her

Lurer du på hva det koster å benytte en arkitekt?

Kostnadene ved å benytte en arkitekt til et byggeprosjekt vil alltid variere basert på hvor mye du vil ha utført. Du må beregne prisen basert på hvor involvert arkitekten skal være underveis, og hvor mye veiledning, skreddersøm og oppfølging arkitekten skal bidra med.

Vanlige spørsmål når du benytter arkitekt til et renoverings- eller byggeprosjekt

Vi i PROSJEKT+ har behandlet mange ulike prosjekter, både for oppussing, renovering og nybygg. Vi vet hva som er de vanligste spørsmålene når kunder skal kontakte en arkitekt, og starte prosessen med en arkitekttegnet bolig eller bygning. Hos oss er det fagfolk, tidligere håndverkere, som kan besvare alle dine spørsmål knyttet til store prosjekter.

Hvor lang tid det tar for en arkitekt å lage alle nødvendige tegninger for prosjektet vil avhenge av hvor mye som skal gjøres. Mindre prosjekter vil ta kortere tid, mens større prosjekter naturligvis tar lengre tid. Du kan regne med at arkitektens arbeid vil ende opp på omtrent 40–50 timer fra start til slutt på små tilbyggsprosjekter, og 100–200 timer totalt på større prosjekter, inkludert alle faser av arbeidet. Husk på at tidsrommet fra arkitekten lager de første skissene til søknad og arbeidstegninger er godkjent, også avhenger av behandlingstid i kommunen. Denne prosessen kan ta omtrent 1–3 måneder.

De fleste prosjekter som er så store at en arkitekt er involvert, vil også innebære søknadsplikt. Arkitekten kan være ansvarlig søker på prosjektet, og stå for utforming av søknad og dialog med kommunen.

Du kan lese mer om byggetillatelse og søknadsplikt her.

Det er mange ting det er lurt å ha tenkt på før du kontakter en arkitekt, både fordi du da stiller bedre forberedt og kan få et bedre resultat – men også fordi det sparer deg tid og penger. En god prosjektbeskrivelse og et detaljert budsjett er blant annet noe av det viktigste å forberede før du går i gang. Vi anbefaler at du leser hele veilederen vår, slik at du stiller godt forberedt før du kontakter en arkitekt eller et arkitektkontor.

Dette er et komplekst spørsmål, og svaret vil avhenge av hvor stort det opprinnelige prosjektet ditt er. Hvor mye du er villig til å bruke av midler på arbeidet vil også påvirke dette. Om arkitekten tegner en helt ny bolig til deg, kan det være lurt å også få arkitekttegninger som presiserer interiør til de ulike rommene i huset. Da kan du få en planløsning og et interiør som er skreddersydd til husets konstruksjon og tilgjengelige areal. Det kan også være lurt å involvere arkitekten i forbedring av uteområdet om det er mulig, slik at det er tilrettelagt og passer til bygningen.

Modellhus og arkitekttegninger, en hånd som tegner i forgrunnen og en person sitter i bakgrunnen.

Still forberedt før du setter i gang med ditt arkitekttegnede prosjekt!

Vår sjekkliste veileder deg gjennom de viktigste tingene du må tenke på når du involverer en arkitekt i prosjektet ditt.

Andre relevante prosjekter

Kanskje du skal utføre flere prosjekter i boligen din? Vi har samlet all informasjonen du trenger.

Fem tips til deg som skal i gang med et byggeprosjekt

Vår prosjektkoordinator og tidligere snekker, Håkon Myklebostad Lo, gir deg som skal gå i gang med et stort bygge- eller oppussingsprosjekt fem nyttige tips på veien.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekterPROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring

PROSJEKT+ setter deg som skal gjennomføre et stort byggeprosjekt i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, arkitekter og prosjektledere. Vi kvalitetssikrer alle bedriftene som er med på tjenesten, og følger og støtter deg før og underveis i prosjektet.

PROSJEKT+ er en enkel og bekymringsløs tjeneste for oppstart og gjennomføring av store byggeprosjekter. Vi håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Les mer om PROSJEKT+

PROSJEKT+ kvalitetssikrer bedrifter

Hos PROSJEKT+ setter vi kvalitet og trygg gjennomføring i førersetet. Vi stiller derfor strenge krav til våre bedrifter. Vi kontrollerer økonomi, evalueringer og sertifiseringer.