Bygge på eller utvide boligen?

Det finnes mange muligheter og løsninger når det kommer til påbygg og tilbygg. Begge deler er en form for utvidelse av boligen din, men det er likevel to ganske så ulike prosjekter.

Både påbygg og tilbygg er store og omfattende byggeprosjekt, som bør være både nøye gjennomtenkt og godt planlagt før start. Men det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte. Her har vi samlet alt du trenger å vite om ditt neste byggeprosjekt, enten du skal utvide eller bygge på.

Utvide eller bygge på boligen din? Påbygg og tilbygg er store prosjekter som krever planlegging.

Tilbygg og påbygg er som oftes store og kostbare prosjekter, og store byggeprosjekter krever grundig forarbeid og planlegging. Et av de første punktene på prosjektplanen er å sørge for at finansieringen er på plass, enten i form av lån eller oppsparte midler.

Sett opp et budsjett, punkt for punkt, hvor du lager deg en oversikt over hvilke utgiftsposter du vil få. På den måten kan du danne deg et bilde av om prosjektet ditt er realistisk og gjennomførbart, rent økonomisk.

Det er også lurt å bruke tid i forkant på å utarbeide en god oppdragsbeskrivelse av byggeprosjektet ditt. Det gjør det lettere for håndverkere å gi et realistisk pristilbud på den jobben du ønsker utført.

Både påbygg og tilbygg er store prosjekter som koster tid og penger. Viktige prisdrivere for begge er blant annet størrelse på prosjektet, hvor mange parter som må involveres, estimert tidsbruk og standard på materialer og løsninger.

Skal du bygge baderom eller kjøkken er det greit å vite at det er store prisforskjeller på innredning og her kan det skille tusenvis av kroner mellom de budsjettvennlige variantene og de mer eksklusive.

Tidsperspektivet på slike byggeprosjekter varierer veldig, basert på størrelsen på prosjektet. Men både påbygg og tilbygg er store prosjekt hvor det ofte kan ta mellom 6-12 måneder før bygget er ordentlig beboelig. Husk også at arbeid med søknad, arkitekttegninger og befaring tar tid, i tillegg til selve byggingen.

Les vår veileder til hvordan du kommer i gang med prosjektet ditt!

Av og til endrer livet seg og man behov for større plass. Skal man selge og kjøpe nytt eller kan det lønne seg å bygge på eller legge til det man allerede har? Det finnes mange muligheter og løsninger når det kommer til påbygg og tilbygg. Her forklarer vi deg forskjellene, hvordan det gjøres og hvordan man går frem.

Sjekk hva det koster å bygge tilbygg eller påbygg

Gå gjennom disse fire enkle stegene for å finne ut hvor mye det koster å bygge tilbygg eller påbygg

Sjekk hva det koster å bygge tilbygg eller påbyggTilbake

Sjekk hva det koster å bygge tilbygg eller påbygg


Tilbake

Hva vil prosjektet mitt koste?

Det er ikke bare forskjell på påbygg og tilbygg rent byggemessig det varierer også en del i pris. Som med alle andre byggeprosjekter er det også her flere ulike faktorer som spiller inn. Alt fra størrelse på prosjektet og tiden som brukes, til materialvalg og løsninger som ønskes. I vår prisguide får du en oversikt over typiske prisdrivere i tilbygg og påbyggprosjekter.

Kom i kontakt med dyktige fagfolk!

PROSJEKT+ sørger for kvalitet og trygg gjennomføring i ditt byggeprosjekt

Registrer ditt prosjekt her

Tilbygg under 15 kvadratmeter er fritatt for søknadsplikt

Visste du at det fra 1.mai 2021 ble søknadsfritt å bygge tilbygg under 15 kvadratmeter, også de som er ment for varig opphold? Les om reglene, og hva du må vite før du setter i gang.

Sjekkliste - dette er dine oppgaver som byggherre

Store prosjekter som tilbygg og påbygg krever både engasjement og involvering av deg som byggherre, gjennom hele prosessen. Les vår sjekkliste før start, for å sikre et vellykket byggeprosjekt.

Vanlige spørsmål om påbygg og tilbygg

Vi i PROSJEKT+ har hjulpet mange å komme i gang med store byggeprosjekter. Her får du råd og hjelp av fagfolk og tidligere håndverkere, som har svarene på det du måtte lure på om ditt prosjekt. Her har vi samlet de vanligste spørsmålene om tilbygg og påbygg.

Tidsperspektivet på slike byggeprosjekter varierer veldig, basert på størrelsen på prosjektet. Skal du bygge på boligen din med en helt ny etasje, sier det seg selv at dette er mer omfattende og tar med tid enn om du kun skal utvide inngangspartiet.

Men både påbygg og tilbygg er som oftes store prosjekt hvor det ofte kan ta mellom 6-12 måneder før bygget er ordentlig beboelig. Husk også at arbeid med søknad, arkitekttegninger og befaring tar tid, i tillegg til selve byggingen.

Mens alle påbygg er søknadspliktige, kan du bygge tilbygg inntil 15 kvadratmeter uten å søke om tillatelse til det. Fra 01.mai 2021, gjelder dette også rom til bruk for varig opphold.

Altså: Ønsker du å bruke tilbygget til soverom eller annet oppholdsrom var du tidligere pliktet til å søke kommunen om byggetillatelse, uansett størrelse. Dette kravet opphører 01.mai 2021.

Du må sende nabovarsel for de aller fleste byggeprosjekter. Unntaket er dersom endringene du skal utføre kun er innvendige eller på annen måte berører naboer i liten grad. Du trenger heller ikke varsle naboer dersom prosjektet ditt er unntatt søknadsplikt, slik som tilbygg inntil 15 kvadrat.

Som med de fleste byggeprosjekter vil prisen variere mye basert på hvilke valg du tar. Viktige prisdrivere er størrelse på prosjektet og tiden som brukes, materialvalg og løsninger som ønskes. På tilbygg anslår man en pris på mellom 15 000 - 20 000 kroner per kvadratmeter, men som nevnt vil dette variere basert på ulike faktorer, blant annet størrelse og materialvalg. Det er dog vanskelig å komme under 300 000,- i pris på et slikt prosjekt. Kostnadsmessig er påbygg et dyrere prosjekt enn tilbygg, da man i de fleste tilfeller må rive eksisterende tak, før man kan bygge på. Det blir med andre ord to store jobber som må gjøres, hvor også arbeidstimer og valg av materialer er med på å øke prisen på prosjektet. På slike prosjekter anslår man en snittpris på 25 000 - 35 000 kroner per kvadratmeter.

Andre relevante prosjekter

Kanskje du skal utføre noen andre prosjekter i boligen din? Vi har samlet all informasjonen du trenger.

Fem tips til deg som skal i gang med et byggeprosjekt

Vår prosjektkoordinator og tidligere snekker, Håkon Myklebostad Lo, gir deg som skal gå i gang med et stort bygge- eller oppussingsprosjekt fem nyttige tips på veien.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekterPROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring

PROSJEKT+ setter deg som skal gjennomføre et stort byggeprosjekt i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, arkitekter og prosjektledere. Vi kvalitetssikrer alle bedriftene som er med på tjenesten, og følger og støtter deg før og underveis i prosjektet.

PROSJEKT+ er en enkel og bekymringsløs tjeneste for oppstart og gjennomføring av store byggeprosjekter. Vi håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Les mer om PROSJEKT+

PROSJEKT+ kvalitetssikrer bedrifter

Hos PROSJEKT+ setter vi kvalitet og trygg gjennomføring i førersetet. Vi stiller derfor strenge krav til våre bedrifter. Vi kontrollerer økonomi, evalueringer og sertifiseringer.