Moderne baderom med badekar og grønn plante

Pusse opp bad

Om du skal pusse opp badet ditt, eller kanskje bygge et helt nytt bad, så er det mye å huske på. På denne siden har vi samlet nyttig informasjon om alt fra hvordan det faktisk fungerer å totalrenovere et bad og hva det koster, til nyttige sjekklister og inspirasjon.

Pusse opp badet - det er mye å tenke på før du setter i gang. Her finner du all informasjon du trenger!

Å pusse opp badet er et omfattende og stort prosjekt, og noe du bør planlegge godt. Det er en stor økonomisk avgjørelse, men husk at et nyoppusset bad også kan heve verdien på boligen din.

Renovering av et bad krever nøye planlegging, og det kan ofte gå et par måneder fra du starter planleggingen til håndverkerne er på plass. Det er i planleggingsfasen det viktigste grunnlaget for et vellykket prosjekt legges.

Gjennom planleggingen må du vurdere hvilke nåværende og fremtidige behov baderommet skal dekke. Et baderom har en levetid på 25–30 år, så husk at her er det langtidsplanlegging som gjelder. Når du vet hvilke behov som skal dekkes er det viktig å tenke på planløsningen for rommet. Med planløsning menes både mulig utvidelse eller reduksjon av størrelsen på rommet, men også oppsett for rør, avløp, elektrisk anlegg og annet inventar.

Planløsningen gir deg utgangspunktet for å begynne å tenke på inventar og møbler. Det er viktig at du tar hensyn til dette i planleggingen, slik at du vet at du får plass til de møblene du ønsker deg. Husk også på god lyssetting, og hvordan du kan gjøre det mest praktisk å bruke baderommet.

Oppussing av et bad kan ta alt fra tre til åtte uker. Dette avhenger av hvor komplekst prosjektet er, størrelsen på rommet og eventuelt behovet for utskiftning av rør og annen teknisk installasjon. Husk å avklare med håndverkeren hvor lang tid de anslår å bruke. Dette bør avklares og klargjøres før kontrakten signeres.

Totalrenovering av badet er kostbart. Prisen på et nytt bad vil variere basert på materialvalg, kompleksiteten i prosjektet og rommets størrelse. Dersom alt skal rives og byttes ut, inkludert fliser, røropplegg og elektrisk anlegg, vil dette naturlig nok øke kostnadene. Tilsvarende vil kostnadene øke om du bygger et nytt bad i et rom det tidligere ikke har vært et baderom. Da vil du måtte trekke tekniske kanaler og legge røropplegg til et nytt sted i boligen.

Hva innebærer det egentlig å totalrenovere bad? Les vår steg for steg beskrivelse av prosessen

Totalrenovering av baderom er et spennende, men komplekst prosjekt. Det lønner seg å forstå prosessen før du skal sette i gang med å finne håndverkere til å utføre prosjektet. I denne artikkelen forteller vi deg hvordan prosjektet foregår fra A-Å.

Sjekk hva det koster å pusse opp badet

Gå gjennom disse fire enkle stegene for å finne ut hvor mye det koster å pusse opp badet. Velg riktig alternativ for ditt prosjekt nedenfor.

Sjekk hva det koster å pusse opp badet



Tilbake

Sjekk hva det koster å pusse opp badet


Tilbake

Lurer du på hva det koster å pusse opp badet?

Prisen på å pusse opp badet avhenger i stor grad av hvor komplekst prosjektet er, og selve størrelsen på rommet. Prisen vil variere basert på hvilke valg du tar når det gjelder standarden på inventaret og materialene. Prisen over er gjennomsnittspriser basert på prosjekter formidlet gjennom PROSJEKT+. For å vise deg hva det koster å pusse opp badet har vi laget en fullstendig oversikt, inkludert hvilke kostnader du må regne med og hva de største prisdriverene er.

Ønsker du å komme i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere?

PROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring.

Registrer ditt prosjekt

Oda brukte PROSJEKT+ til å pusse opp badet - se hvordan det gikk i denne videoen!

Se hvordan det gikk da Oda brukte PROSJEKT+ til å finne gode bedrifter som kunne hjelpe henne med å pusse opp badet.

Oda pusser opp badet med PROSJEKT+

 

Skal du pusse opp badet? Vi har samlet våre beste råd til deg som byggherre

Visste du at du er ansvarlig for en eventuell søknad, og ikke minst for å motta og ta vare på all dokumentasjon om prosjektet? Les mer om din rolle som byggherre her.

Vanlige spørsmål når du skal pusse opp bad

Vi i PROSJEKT+ har hjulpet mange privatpersoner med å finne gode fagfolk til å pusse opp badet. Under finner du de vanligste spørsmålene vi får om baderomsoppussing. Hos oss er det fagfolk, tidligere håndverkere, som kan besvare alle dine spørsmål knyttet til store prosjekter.

Et gjennomsnittlig bad har en levetid på omtrent 25–30 år. I løpet av de årene bør sanitærinstallasjoner byttes minst en gang.

For å få ned kostnadene på et nytt bad er det flere muligheter. Det er for eksempel mulig å montere baderomsplater i stedet for flis på veggene. Vinylbelegg på gulv er også en rimeligere løsning enn for eksempel flis. Andre møbler på badet er også mulig å velge med utgangspunkt i budsjettet ditt.

Bedriften som påtar seg baderomsprosjektet ditt overtar også garantiansvaret for baderommet. For at de skal ha full kontroll over tilstanden betyr det i de fleste tilfeller at de må rive vegger inn til stenderverk, og gulv ned til grunn for å ha kontroll på bakenforliggende konstruksjon.


Vi anbefaler derfor å legge nye varmekabler når du pusser opp badet. Dette medfører at levetiden er lik på hele badet, og du slipper å få problemer med gamle varmekabler i etterkant av oppussingen.


Det stilles også helt andre krav til bad som skal renoveres i dag enn for 10–20 år siden. Bedrifter som påtar seg baderomsprosjekter må forholde seg til dagens forskrifter og krav, og dette medfører ofte at det må gjøres noe med både rør og elektrisitet.


Det er fire tilfeller som utløser søknadsplikt ved baderomsrenovering:

  1. Prosjektet innebærer endring av bærende konstruksjon. Dette betyr at du gjør inngrep, flytter eller river bærevegger, takstoler eller bærende elementer i veggen.
  2. Prosjektet innebærer brudd av en branncelle. Dette vil typisk skje dersom du skal flytte eller bytte sluk i en flermannsbolig (leilighet, blokk, tomannsbolig etc.) og påvirker byggets brannsikkerhet.
  3. Prosjektet innebærer at du bygger badet i et rom som ikke er godkjent for varig opphold.
  4. Prosjektet innebærer at du bygger bad i et nybygg. Når du setter opp et nybygg er prosjektet søkepliktig med krav om ansvarlig foretak.

Det er viktig at begge parter undertegner kontrakt før arbeidene starter. Da er begge parter sikret hvis eventuelle tvister oppstår.

Det vanligste er at det tar 4–5 uker å pusse opp et normalt bad. Vær oppmerksom på at dette varierer fra prosjekt til prosjekt. Sørg derfor for å avklare med din håndverker hvor lang tid de estimerer.

Moderne baderom med teglstein og grå fliser

Forbered deg til å pusse opp badet med å svare på disse ni spørsmålene

Et nytt bad er et smykke i boligen din!

Husk at gjennomtenkt innredning og gode løsninger er viktig for hvor bra resultatet blir! Les denne artikkelen med gode råd til hva du bør tenke på når du skal innrede badet, og hvilke smarte løsninger du bør velge.

Fem tips til deg som skal i gang med et byggeprosjekt

Vår prosjektkoordinator og tidligere snekker, Håkon Myklebostad Lo, gir deg som skal gå i gang med et stort bygge- eller oppussingsprosjekt fem nyttige tips på veien.

Fem tips til oppussingsprosjekter

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter



PROSJEKT+ er en tjeneste for deg som er opptatt av kvalitet og trygg gjennomføring

PROSJEKT+ setter deg som skal gjennomføre et stort byggeprosjekt i kontakt med kvalitetssikrede håndverkere, arkitekter og prosjektledere. Vi kvalitetssikrer alle bedriftene som er med på tjenesten, og følger og støtter deg før og underveis i prosjektet.

PROSJEKT+ er en enkel og bekymringsløs tjeneste for oppstart og gjennomføring av store byggeprosjekter. Vi håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Les mer om PROSJEKT+

PROSJEKT+ kvalitetssikrer bedrifter

Hos PROSJEKT+ setter vi kvalitet og trygg gjennomføring i førersetet. Vi stiller derfor strenge krav til våre bedrifter. Vi kontrollerer økonomi, evalueringer og sertifiseringer.