Innredning og smarte løsninger til badet ditt

Dersom du skal pusse opp badet, og ønsker et best mulig resultat, anbefaler vi å bruke god tid på finne løsninger som vil passe perfekt til dine behov. Baderomsleverandører har mange forskjellig løsninger, og kan levere stort sett alt det du måtte ønske for å få ditt drømmebad. Husk at du både må tenke på hva som ser bra ut, men også hva som gjør at du får utnyttet rommet på mest praktiske måte.


Sist oppdatert: 28. sep. 2021 13:07

Tenk langsiktig når du bestemmer stil og uttrykk på badet

Baderommet er ofte et av rommene du tilbringer mye tid alene i, og det er et rom mange forbinder med ro og velvære. Det er derfor viktig at du legger tid og innsats i det estetiske, slik at badet passer dine ønsker.

Trender for baderommet endrer seg stadig, og det er lett å la seg rive med og velge farger og materialer basert på dagens trend. Husk at baderommet er det dyreste rommet i boligen å pusse opp, og det er derfor lurt å finne et uttrykk som du kommer til å være fornøyd med i flere år fremover.

De mest tidløse valgene innebærer nøytrale farger og former på fliser og møbler. Det er likevel noen måter du kan sette litt mer preg på rommet, uten å potensielt påføre deg dyre kostnader om du senere ønsker et annet uttrykk. For eksempel kan du ha et servantmøbel i en kontrastfarge, og deretter bruke denne fargen på tilbehør som håndklær, såpedispensere, tannglass eller liknende. Dersom du velger å bruke våtromsplater med våtromsmaling er det enklere å endre farger på rommet oftere.

Sørg for at behovene for oppbevaring blir dekket

De fleste husholdninger har behov for god oppbevaring på badet. Når du vurderer hvilke møbler du skal sette inn på badet er det derfor viktig å tenke gjennom hvilke vaner du har, og legge til rette for dette. Du trenger ofte mer oppbevaringsplass enn du tror.

Oppbevaring kan komme i mange former på baderommet, enten i tradisjonelle servantskap, smale høyskap som utnytter høyden, lagring bak speilet eller smarte nisjer i dusjen. Knagger, dorullholder og annet veggmontert interiør som kan limes på flis skader ikke membranen, og er derfor gunstig å benytte.

Baderom med oransje vegger, hvitt badekar og vask.
Velg en stil du kommer til å være fornøyd med i mange år fremover.

Baderomsbelysning har stor betydning for rommet

Det er også viktig å tenke over bruken av rommet når det kommer til baderomsbelysning og naturlig lysinnslipp. Ved å plassere lamper og speil på en god måte vil badet føles mer romslig. En klassiker er innfelt downlights i taket, med dimmerbryter. Da kan du enkelt justere stemningen, og du legger til rette for både estetisk og funksjonell baderomsbelysning.

Store speil, eller flere små speil, gir også en økt romfølelse. Belysningen skal helst gi en naturlig fargegjengivelse, og de fleste ønsker godt med lys særlig rundt i speilet.

Søk råd om hvilken type dusjløsning som passer best

Valg av type dusj og dusjbatteri har stor betydning både for bruk og det estetiske uttrykket. Dersom du ønsker å ha et dusjhjørne er det viktig å tenke på rommets størrelse. Standard størrelse på et dusjhjørne er 90x90 cm. Entreprenøren må også sørge for tilstrekkelig fall i gulvet slik at vannet renner raskt unna. Dette kan dobbeltsjekkes med “klinkekuletesten”, hvor du kan få en klinkekule til å trille over badegulvet for å sjekke at fallet er riktig mot sluket.

Det er vanskeligere å lage godt fall med store fliser, og er derfor anbefalt å benytte enten mindre fliser eller mosaikkfliser i en dusjsone. Det er lurt å høre med rørleggeren om hvilket type sluk som er mest fornuftig for ditt bad, tatt i betraktning hvilke fliser du ønsker å benytte på gulvet.

For litt større bad kan du også vurdere å sette inn et badekar. I mange tilfeller vil dette kreve et såkalt støttesluk som leder fra avløpet til badekaret og ned til hovedsluket, som ofte er i tilknytning til dusjen. Badekar kan være populært ved salg av boligen, men husk på at et badekar som tar opp for mye gulvplass også kan avskrekke noen. Vær derfor sikker på at du har tilstrekkelig med plass før du setter inn et badekar.

Dersom du ønsker en rimeligere løsning, som er mer sikker mot vannskader og lekkasjer, er dusjkabinett den beste løsningen. Et dusjkabinett gir en illusjon av at det tar opp mer plass, siden det står på gulvet. Et baderom kan få økt levetid, og mindre behov for vedlikehold, dersom du velger dusjkabinett fremfor dusj direkte på flis.

Fire ting å tenke på når du skal innrede badet

Det kan være vanskelig å vite hvilke valg du skal ta for å få en baderomsinnredning du blir fornøyd med. Her er noen råd for best mulig resultat!

1. Fargevalg

Ved å velge lyse farger på baderommet fremstår rommet større. Dette gjelder både farge på gulv og vegger, samt på innredningen. Dersom badet er lite og høyt under taket kan bruk av mørkere maling i taket skape en illusjon av et senket tak, og dermed vegger som flyttes lengre ut. Rommet vil da fremstå større.

2. Vegghengt innredning

Ved å etterlate mye av gulvet fritt gir det et inntrykk av mer luft i rommet. Det er også fornuftig å benytte plassen på veggene til for eksempel høyskap og andre smarte oppbevaringsmøbler, dersom du har lite gulvplass. Badet blir også enklere å rengjøre, samt at det sliter mindre på inventaret.

3. Multifunksjonelle løsninger

Det er lurt å innrede baderommet med smarte løsninger. For eksempel kan et hjørne bli brukt til å montere et praktisk hjørneskap, eller hjørnevask. Dette kan gjøre at du får mer veggplass til overs, noe som fører til at rommet ser større ut. Videre kan foldbare dusjdører eller dusjvegger være plassbesparende om du har et lite baderom. Det gir også mer fleksibilitet ved rengjøring, eller annen bruk av rommet.

Et funksjonelt servantskap er viktig for mange. De aller fleste oppbevarer ting på badet som de ikke ønsker at skal stå synlig fremme til enhver tid. Skuffer vil gi deg bedre oversikt enn hyller i et skap, og kan gjøre det enklere å holde det ryddig.

Mange ønsker å bruke speilskap for å få ekstra lagring på badet, og det er veldig praktisk til de hverdagsproduktene du ønsker å ha i nærheten. Det finnes både veggmonterte speil som står litt ut fra veggen, og innfelte skap som går i ett med veggen. Du kan diskutere med din entreprenør hva som vil gi et best resultat på ditt bad. Et speilskap som går i flukt med veggen ser bra ut, men kan også kreve mye plass fra resten av rommet dersom veggen må trekkes ut for å få plass. Innfelte speilskap bidrar også til økte kostnader.

4. God bruk av veggplass

Særlig på små bad er det en fordel med vegghengt toalett, da dette gir mer gulvplass og en romsligere følelse. Vanntanken skjules bak flisveggen inne i sisternen, og kan i mange tilfeller gi rom til en liten, praktisk, hylle over toalettet. Den skjulte vanntanken gjør at toalettsetet er plassert 30 cm nærmere veggen. Det er også enkelt å tilpasse høyden på et vegghengt toalett.

Veggen over toalettet eller badekaret blir ofte stående ubrukt. Her kan du enkelt henge opp åpne hyller, håndklærvarmer eller et ekstra speil som skaper større romfølelse. Husk at lukkede hyller på veggen krever mer plass, og skaper et tyngre uttrykk.

PROSJEKT+ finner kvalitetssikrede håndverkere til ditt prosjekt

Start her!

PROSJEKT+ finner kvalitetssikrede håndverkere til ditt prosjekt

Start her!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter!