Hva kreves for å bygge en helt ny loftsetasje?

Eier du en bolig med råloft, har du mange spennende muligheter – både når det gjelder å øke bokvaliteten, boligarealet og boligverdien. Samtidig er det å bygge ny loftsetasje et komplekst prosjekt som krever god planlegging og dyktige fagfolk. Her er våre beste tips til hvordan du går frem!


Sist oppdatert: 28. sep. 2021 13:05

Ved hjelp av god planlegging og flinke fagfolk kan råloftet forvandles til boligens flotteste rom – eller kanskje til drømmeleiligheten. Her gir vi deg en oversikt over hva som kreves for å bygge ny loftsetasje.

Bruk god tid på å planlegge

Å bygge ny loftetasje er et relativt komplekst prosjekt som krever nøye planlegging. Bruk derfor god tid på forarbeidet og tenk gjennom hva du ønsker av det nye loftet, og hva prosjektet skal omfatte. Et godt tips er å involvere profesjonelle fagfolk helt fra starten av. På den måten får du hjelp til å se muligheter og løsninger du kanskje ikke ville ha oppdaget selv.

Sørg for en grundig tilstandsrapport

Visste du at mange av de utfordringene som oppstår i etterkant av en renovering, skyldes feil og mangler som enkelt kunne vært oppdaget? For å minimere risikoen for fremtidige byggeskader bør du få hjelp av fagfolk til å inspisere loftet. På den måten får du avdekket eventuelle problemer med fukt, råte og sopp i gulv og vegger før du setter i gang.

Undersøk eksiterende bærende konstruksjoner

Å bygge ny loftsetasje innebærer ofte inngrep i eksisterende bærende konstruksjoner. Dette er komplisert og krevende arbeid, og du er derfor nødt til å få hjelp av fagkyndige til både å planlegge og utføre arbeidet. Du trenger også hjelp av en ingeniør til å regne ut hvor mye mer belastning den eksisterende konstruksjonen tåler.

Skal du pusse opp loft?

Kom i kontakt med solide og kvalitetssikrede fagfolk

Skal du pusse opp loft?

Kom i kontakt med solide og kvalitetssikrede fagfolk

Få en arkitekt til å tegne prosjektet

En arkitekt kan hjelpe deg med å finne smarte løsninger og få utnyttet loftet på best mulig måte. Tegningene kan du (og bør du) også legge ved i byggesøknaden til kommunen og i oppdragsbeskrivelsen til entreprenøren.

Finn ut hvordan du skal varme opp den nye etasjen

I eneboliger er det som oftest ikke isolert mot loftet, noe som betyr at varmen fra stua og kjøkkenet sniker seg opp i den øverste etasjen. Samtidig bør oppvarmingen av hvert enkelt rom kunne reguleres uavhengig av de andre rommene. Du bør med andre ord isolere loftet, men sørg for at isoleringen ikke tetter luftingen, som på eldre hus ofte går bak kledningen og opp gjennom råloftet. Vurder også om du trenger andre varmekilder – som elektriske ovner, gulvvarme eller peis beregnet på brensel.

Undersøk om loftet møter kravene til høyde under taket

Det må være minst to meter under taket, eller 2,2 meter dersom boligen ble bygd etter 1. juli 2011. En utfordring når man skal innrede et loft, er at det som oftest er skråtak – noe som gjør at det er høyt i midten og dermed gradvis lavere. Rom med takhøyde under 1–1,2 meter er ofte vanskelige å møblere, så her gjelder det å se etter smarte løsninger og gjerne innhente tips fra en erfaren interiørkonsulent.

Råloft med synlig stendervek og bærebjelker i taket, uisolert gulv
En ny etasje må oppfylle krav til blant annet takhøyde, rømningsveier og ventilasjon.

Sørg for tilfredsstillende dagslys og utsyn

I den nye loftsetasjen må det være vinduer som gir tilfredsstillende dagslys. Å sette inn takvinduer er en relativt enkel og rimelig måte å løse dette på, og de aller fleste utbygde loft har allerede ett eller flere slike. I tillegg bør vinduene ha utsyn/utsikt, og i de viktigste rommene er det derfor lurt å sette inn vertikale vinduer.

Bad og kjøkken kompliserer prosjektet ytterligere

Skal du bygge bad på loftet, må du huske at det veier mer enn et gjennomsnittlig rom, og at det derfor må tas en nøye vurdering av loftets bæreevne. Husk også å avklare lufting, ventilasjon, vanntilførsel og strøm – både for bad og kjøkken.

Baderom på loft med skråtak og takvindu
Et ekstra baderom i loftsetasjen kan gi stor verdi til boligen.

Må du heve taket?

Mange som ønsker å bygge ny loftsetasje, må heve taket for å utvide i høyden. Takheving er komplisert arbeid og må alltid utføres av profesjonelle fagfolk. Før arbeidet starter, må du også sørge for å ha tekniske tegninger på plass og godkjenning fra kommunen. Et godt tips er å bruke en arkitekt til å planlegge prosjektet – og ikke minst få en arkitekt til å stå som ansvarlig søker. I tillegg må du ha en kvalifisert entreprenør som ansvarlig for selve utføringen av arbeidet.

Et annet (og mindre omfattende) alternativ er takopplett, som kun innebærer å løfte opp sidene på skråtaket, uten å heve det høyeste punktet. Da får du bedre takhøyde i hele etasjen – og ikke minst en lavere totalpris sammenlignet med fullt takløft.

Å løfte taket på en eksisterende bolig er et komplisert prosjekt som kan kreve bistand av både arkitekt og byggingeniør.

Bygging av ny loftsetasje med stillas og synlige bjelker
Å heve taket på boligen din er et komplisert prosjekt.

Må du søke om godkjenning?

Skal du omgjøre loftet til boligrom, må du søke kommunen om godkjenning. Selv om du i teorien kan søke selv, er det veldig lurt å få et profesjonelt firma til å gjøre det for deg. De vet hva som kreves, og sørger samtidig for at prosjektet utføres i henhold til alle gjeldende lover og regler.

I januar 2016 ble heldigvis noen av reglene for oppussing og renovering endret, noe som gjør det mulig å gjennomføre prosjekter som tidligere nesten var umulig å få godkjent av kommunen.

Registrer prosjektet ditt her

- og lykke til med oppussingen!

Registrer prosjektet ditt her

- og lykke til med oppussingen!

Hva koster det å bygge ny loftsetasje


Hva det vil koste deg å bygge ny loftsetasje, er naturlig nok avhengig av flere faktorer – blant annet om du må heve taket, hvor mye du må isolere, og hva du velger av løsninger og materialer. For å få best mulig kontroll over kostnadene bør du sørge for å planlegge godt, sette opp et budsjett og ikke minst velge en entreprenør som leverer kvalitet til konkurransedyktige priser.

Flinke fagfolk er avgjørende for prosjektet ditt

For å få mest mulig ut av loftet kan det først og fremst være lurt å få en arkitekt til å tegne det ut. Da har du både konkrete tegninger å legge ved i søknaden til kommunen og oversiktlige tegninger å presentere når du skal innhente tilbud fra ulike entreprenører. Jo mer entreprenøren vet om prosjektet i forkant, desto enklere blir det for vedkommende å gi deg en konkret pris.

Vi i PROSJEKT+ håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for prosjektet ditt. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Motta vårt nyhetsbrev

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter!