Hva koster det å pusse opp loft?

Hva det koster å pusse opp loft er naturlig nok avhengig av flere faktorer – blant annet loftets størrelse, prosjektets kompleksitet og valg av materialer. Under finner du en oversikt over typiske prisdrivere, samt hva du kan spare penger på, slik at du kan danne deg et godt bilde av totalsummen.


Sist oppdatert: 28. sep. 2021 13:05

Hva trekker prisen opp?

Prosjektets typiske prisdrivere er hovedsakelig knyttet til kompleksitet, og er sånn sett vanskelig å påvirke. Det som må gjøres, må gjøres, og håndverkerne er nødt til å følge en rekke lover og regler.

Prosjektets totalsum vil blant annet påvirkes av:

 • Omfanget av takheving: Takheving er relativt omfattende arbeid og vil naturlig nok være med på å dra opp prisen på loftrenoveringen. Først og fremst trenger du en arkitekt til å tegne og planlegge, og så trenger du flinke fagfolk til å utføre arbeidet. Hvor mye du ønsker å heve taket, spiller også inn. Jo flere centimeter du hever taket, desto mer komplisert og kostbart blir det. Dette gjelder spesielt hvis du hever det så mye at du også blir nødt til å gjøre inngrep i den bærende konstruksjonen. Selv om mye kan spille inn og påvirke den endelige prisen, vil et generelt takløft med nøkkelferdig innredning ligge på rundt 20 000–25 000 kroner per kvadratmeter..
 • Hvor mange nye vinduer du trenger: For å få loftetasjen godkjent som boligrom er det krav til både dagslys, utsyn og ventilasjon. Er det ikke vinduer på loftet fra før av, må du både kjøpe og montere helt nye – og det vil naturlig nok dra opp prisen. Nye vinduer kan koste alt fra kr 2 000 til kr 20 000.
 • Om du skal ha bad og/eller kjøkken: Skal loftet gjøres om til en leilighet, må du ha bad og kjøkken – som jo er de dyreste rommene i boligen. Heldigvis finnes det mange gode og rimelige løsninger. Hvis vi tar utgangspunkt i at du må bygge nytt bad på cirka fem kvadratmeter, og i tillegg må utføre membran- og rørarbeid, elektrisk arbeid, male og kjøpe helt ny baderomsinnredning, kommer du fort opp i 250 000 kr. Kjøkken kan fås dyrt og billig, men dersom du går for en smart IKEA-løsning, kan prisen komme på rundt 70 000 kr, inkludert montering, installasjon av rør og elektrisk arbeid.

Bruk vår kalkulator for å sjekke hva det koster å pusse opp loftet

Bruk vår kalkulator for å sjekke hva det koster å pusse opp loftet

 • Hvor mye du må isolere: Det finnes flere ulike muligheter for deg som må isolere, for eksempel rull og plate fra Glava eller Rockwoll. I tillegg er det mange som velger blåseisolasjon, som ligger på rundt 1500 kr/kvm.
 • Om du trenger ny trapp: Ny trapp kan koste alt fra 10 000 kroner til flere hundre tusen, avhengig av hvilket treslag og overflatebehandling du velger.
 • Hvor stort loftet er: Jo flere kvadratmeter som skal renoveres, desto dyrere blir det – naturlig nok!
 • Om du bor i bygård eller enebolig: Bor du i en bygård og loftet eies av sameiet, er du nødt til å kjøpe ut de andre beboerne. Å renovere loftet i en enebolig er derfor mindre komplisert ettersom du ikke må ta hensyn til andre enn deg selv.

Det du på den andre siden kan gjøre – og det som kan redusere totalprisen – er å velge en kvalitetssikret entreprenør for prosjektet! At ting gjøres grundig og korrekt fra starten av, kan spare deg for store, fremtidige kostnader. Ditt valg av standard på materialer og inventar vil også påvirke prisen i stor grad.

Nyoppusset soverom på loftet med treparkett på gulvet
Prisen på å pusse opp loftet varierer med prosjektets kompleksitet og omfang, i tillegg til valg av standard.

Hva kan du spare penger på?

Mens det er vanskelig å påvirke prosjektets kompleksitet, er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å påvirke totalsummen. Blant annet kan du:

 • Planlegge: Jo mer du har tenkt over i forkant, desto mindre trenger du hjelp til av arkitekter og håndverkere. Legg en godt gjennomtenkt plan for hva du ønsker av loftet, hva prosjektet skal omfatte, samt hva du ønsker av materialer og løsninger.
 • Sette opp et budsjett: Med et budsjett får du god oversikt over utgiftene, og jo mer detaljert det er, desto større sannsynlighet for at du holder deg innenfor de rammene du har – og kanskje til og med får spart noen kroner.
 • Få tilbud fra flere ulike entreprenører: Med et tilbud fra tre ulike håndverkerfirmaer har du et godt utgangspunkt for å velge en som leverer både kvalitet og konkurransedyktige priser. Vi i PROSJEKT+ hjelper deg med å innhente tilbud fra tre kvalitetssikrede bedrifter, slik at du selv slipper å vurdere alle interesserte bedrifter opp mot hverandre.

Få tilbud på å pusse opp loftet

Vi setter deg i kontakt med tre kvalitetssikrede håndverksbedrifter

Få tilbud på å pusse opp loftet

Vi setter deg i kontakt med tre kvalitetssikrede håndverksbedrifter

 • Velge rimelige materialer: Når det gjelder valg av materialer, har du et ganske stort spillerom. Laminat er blant annet billigere enn parkett, og skal du ha nytt kjøkken, kan du fint velge en rimelig IKEA-løsning. Gjør research og se etter gode kampanjer, men ikke glem at det lønner seg å tenke langsiktig og velge slitesterke materialer. Husk også at de fleste håndverkere har gode avtaler og tilgang på rabatter og spesialpriser.
 • Velg fornuftig oppvarming: Har du behov for oppvarming, kan du velge mellom vannbåren varme, varmekabler eller varmematter. Vannbåren varme er dyrest (men lønner seg dersom du har dette i resten av huset), mens varmematter er det rimeligste alternativet.

Stort og lyst soverom i loftetasje med skråtak og takvinduer
Et innredet loft kan gi stor verdi til boligen din.

Lønner det seg å pusse opp loftet?

Ved å renovere loftet øker du boligarealet – og det øker boligverdien. I tillegg kan de ekstra kvadratmeterne gjøre boligen din interessant for en ny gruppe kjøpere. Har du gjort om loftet til en leilighet, kan du også leie den ut, noe som gir gode, skattefrie ekstrainntekter.

Om det lønner seg å renovere loftet er også avhengig av hvor mye glede du og/eller familien får av den. Ekstra plass kan være utrolig verdifullt og kan brukes til TV-stue for barna, gjesterom, kontor, treningsrom – eller alt kombinert!

Om du lurer på om det lønner seg å pusse opp loftet før salg anbefaler vi at du rådfører deg med en eiendomsmegler på forhånd. På Meglersiden får du hjelp til å velge riktig eiendomsmegler for deg. Akkurat som ved valg av håndverker, er det smart å innhente flere tilbud når du skal selge bolig. Meglersiden hjelper deg å velge riktig megler for deg og din bolig.

Prisen på å pusse opp loft varierer med hvor komplisert prosjektet er. Sørg for å rådføre deg med fagfolk for å sikre et best mulig resultat innenfor ditt budsjett.

Drømmer du om å totalrenovere loftet? Vi i PROSJEKT+ håndplukker tre kvalitetssikrede bedrifter for ditt prosjekt. Avtal befaring med de tre bedriftene vi setter deg i kontakt med, og velg så bedriften du mener passer best til ditt prosjekt. Tilbudene er uforpliktende, og du står fritt til å velge hvem du vil.

Registrer prosjektet ditt her

– og lykke til med oppussingen!

Registrer prosjektet ditt her

– og lykke til med oppussingen!

Motta nyhetsbrev fra PROSJEKT+

Vi sender deg nyttig informasjon med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter!