Hva koster det å pusse opp kjøkken?

Et nytt kjøkken kan variere mye i pris, og den totale kostnaden for prosjektet vil alltid variere basert på valgene du tar når det gjelder innredning, materialer og omfang. Størrelsen på selve kjøkkenet og eventuell flytting vil også påvirke hvor mye penger du må bruke på prosjektet. Vi forteller deg om de vanligste prisdrivere i et kjøkkenprosjekt, hvordan du kan spare penger underveis og hva et kjøkken faktisk koster.

Sist oppdatert: 26. apr 11:53

Dette koster det å pusse opp kjøkken

Prisen på et nytt kjøkken vil alltid variere basert på hvor mye du har planlagt å gjøre. En overfladisk oppussing med enkle endringer er selvfølgelig rimeligere enn en totalrenovering av hele rommet.

En totalrenovering vil innebære prisdrivende faktorer som nytt opplegg for vann og avløp, nye hvitevarer, elektrisk installasjon, nytt inventar, samt potensielt ny ventilasjon og flytting av kjøkkenet.

En overflatisk oppussing innebærer derimot enklere grep som for eksempel maling, grunning eller pussing av overflater, bytte av håndtak eller skap- og skuffedører, eller lignende arbeid. Det er som regel mye rimeligere enn å bytte ut alt kjøkkeninventaret, hvitevarer, nytt gulv og lignende renoveringsarbeid.

Prisen på å pusse opp et vanlig kjøkken vil ofte ende opp med å koste omtrent 150 000 til 250 000 kr om kjøkkenet skal stå på samme sted som før. Prisen vil variere basert på kjøkkenets størrelse, kvalitet og hvilke materialer du velger.

Selve monteringen av kjøkkenet alene vil kunne ligge på omtrent 50 000 kr. Om du skal ha nytt røropplegg under renoveringen, må du regne med en pris på rundt 200 000 til 300 000 kr. Om du også flytter kjøkkenet, vil totalprisen kunne ende opp på omtrent 500 000 kr.

Om du skal fjerne en bærevegg eller bryte et brannskille samtidig som du renoverer kjøkkenet, må du også beregne at kommunen tar et gebyr for behandlingen av søknaden din.

Hva kan trekke opp prisen på kjøkkenet ditt?

Det er flere ting som kan trekke opp prisen på kjøkkenprosjektet ditt. Her er fire ting som vanligvis er de største prisdriverne i et kjøkkenprosjekt:

1. Omfanget av prosjektet

En av de mest vanlige faktorene som påvirker prisen på et kjøkkenprosjekt, er selve omfanget av arbeidet som skal gjøres. Jo flere tiltak som skal gjøres, desto dyrere blir resultatet.

En totalrenovering av et eksisterende kjøkken eller et nytt kjøkken i et nybygg er dyrere enn enkel oppussing. I tillegg vil størrelsen på rommet også påvirke prisen. Om du skal gjøre mange ulike forbedringer og ender opp med et dyrt prosjekt, kan det være lurt å prøve å spare penger på å velge rimeligere løsninger og materialer.

2. Arkitekttegninger

Et kjøkken trenger sjelden arkitekttegninger, men dersom kjøkkenet er en del av et større renoverings- eller byggeprosjekt, vil det ofte inngå i arkitekttegningene og -planene til det større prosjektet.

Veiledning, oppfølging og tegninger fra en arkitekt vil trekke opp prisen på alle typer prosjekter. Det er likevel en investering i boligen på sikt, siden en arkitekt kan tegne løsninger som gir deg maksimal plassutnyttelse med integrerte løsninger som er kvalitetssikre og vil vare i mange år framover.

3. Valg av materialer og innredning

Hvilke materialer og hvilken innredning du velger vil naturlig nok påvirke prisen på prosjektet ditt. Det er stor variasjon i pris på innredning og hvitevarer, og ulike leverandører vil tilby ulike priser.

Materialene du velger for gulv, benkeplater og andre overflater vil også variere i pris. Det finnes både rimelige og kostbare alternativer, som vil ha ulike levetid og trenger forskjellig type vedlikehold.

Velg materialer og innredning med omhu, og pass på at det du velger passer både lommeboken og behovene dine.

Lese mer om inventar og materialer til kjøkkenet?

Trykk her

4. Flytting av kjøkkenet

En av de mest kostbare faktorene i et kjøkkenprosjekt er en eventuell flytting av kjøkkenet. Dersom det må legges opp nytt røropplegg, nye elektriske komponenter og vegger må rives – så vil prosjektet vokse både i arbeidsmengde, tidsbruk og i pris.

Noen ganger vil et slikt prosjekt innebære søknad for byggetillatelse, noe som også betyr at du må beregne ekstra tid på behandlingstid av søknaden og gebyret som skal betales til kommunen for saksbehandlingen.

Klar for å bygge nytt kjøkken?

PROSJEKT+ formidler håndverkere til prosjektet ditt.

Prisoversikt for oppussing av kjøkken

Et kjøkkenprosjekt innebærer mange ulike typer arbeid og materialer. Vi har laget en prisoversikt med estimerte priser, basert på tidligere utførte jobber hos PROSJEKT+. Alle estimatene våre er inkludert materialer.

Riving og fjerning av avfall

Selve rivingen og fjerning av avfall vil kunne koste omtrent 10 000–15 000 kr. Prisen for riving og avfallshåndtering for et kjøkken drives opp om det er mye tungt elektrisk avfall som må fjernes.

Montering

Selve monteringen av kjøkkeninnredningen med alt det innebærer, vil ha en omtrentlig totalpris på 40 000–50 000 kr.

Gulv

Gulvlegging vil koste omtrent 1500-2000 per kvadratmeter. Selve prisen på gulvet vil variere basert på hvilket gulv du velger. Det er stor forskjell i pris for laminat, parkett og fliser.

Elektrisk

Installasjon og montering av elektriske komponenter og utstyr, inkludert komfyrvakt, vil koste rundt 20 000–30 000 kr. Elektrikerarbeid vil ha en ekstra kostnad per meter flyttet kjøkken på omtrent 1200–1400 kr. Spotter for belysning vil koste cirka 2000 kr per spot.

Rør

Dersom du skal ha et nytt røropplegg og må flytte eksisterende rør, vil prisen ligge på omtrent 1500–2000 kr for hver meter flyttet.

Dersom du skal flytte kjøkkenet i boligen din, er det ofte nødvendig å montere en pumpe for avløpet på grunn av det nye røropplegget. Dette er fordi rørene ikke får riktig type fall når de flyttes. Dette vil føre med seg ekstrakostnader på cirka 30 000 kr, inkludert pumpen og selve jobben som skal utføres.

Maling, sparkling og flislegging

Maling eller sparkling koster omtrent 1000–1200 kr per kvadratmeter. Flislegging vil ha en omtrentlig pris på 1000–2000 kr per kvadratmeter.

Flislegging er litt dyrere enn sparkling eller maling, men som regel skal det kun flislegges over benkeplaten på et kjøkken. Derfor er det ikke alltid en så stor utgift likevel.

Ventilasjon

Installasjon av ny ventilasjon til et kjøkken som ikke skal flyttes vil ligge på omtrent 5 000–20 000 kr. Prisen vil variere basert på hvilket ventilasjonsanlegg du velger, og hvilken tilstand ventilasjonen og kjøkkenet er i.

Om du skal ha ny ventilasjon til et kjøkken som skal flyttes, vil prisen kunne ligge på 10 000–30 000 kr.

Les også:

Sjekkliste for å pusse opp kjøkkenet

Stort prosjekt på gang?

La oss hjelpe deg med solide fagfolk

Hvordan spare penger underveis

Det er mange måter å spare penger underveis i et bygge- eller renoveringsprosjekt – også når det gjelder kjøkken. De tre viktigste grepene du kan gjøre for å redusere utgiftene dine er:

1. Sett av tid til planlegging og forberedelser

Forberedelser og planlegging før prosjektet starter gjør at du stiller bedre forberedt når håndverkere kommer på befaring og prosjektet skal konkretiseres.

Med en god prosjektbeskrivelse og grundig forberedelsesarbeid sparer du tid og ressurser senere, og du får mer forutsigbarhet underveis i prosjektet. Dette kan spare deg mange utgifter på sikt.

2. Lag et konkret og detaljert budsjett

Et detaljert budsjett som kartlegger de spesifikke utgiftene dine gjør det enklere å holde styr på kostnaden av prosjektet. Om du vet hva du må bruke penger på og hvor mye det vil koste, er det enklere å justere utgiftene der det trengs.

Budsjettet viser deg hvor mye slingringsmonn du har, og eventuelt hvor mye du kan sette av i buffer for tilleggsarbeid, uventede endringer eller andre ting som kan oppstå underveis.

3. Velg riktige materialer og innredning for prosjektet

Når du velger ny kjøkkeninnredning, belysning, materialer og alt som hører til – så er det viktig å velge noe som passer lommeboken din. Du må tenke gjennom behovene du har og hva du ønsker deg for kjøkkenets design.

Husk på at rimeligere materialer og innredning er kostnadsbesparende nå, mens kvalitetsløsninger og mer robuste materialer er lønnsomme på sikt.

Om du velger inventar og innredning av høyere kvalitet vil altså prosjektet ditt koste deg mer her og nå, men du kan spare mye penger på å unngå vedlikehold, reparasjon og utskiftning i årene framover.

Husk å snakke med håndverkeren din og andre fagpersoner om hva som er et lurt valg for deg og ditt kjøkken!

Vil du vite mer om god planlegging?

Les våre 10 råd for planleggingsfasen

Når du skal velge ny kjøkkeninnredning, belysning, materialer og alt som hører til – så er det alltid viktig å velge noe som både passer lommeboken din og som du selv synes er fint.
Når du skal velge ny kjøkkeninnredning, belysning, materialer og alt som hører til – så er det alltid viktig å velge noe som både passer lommeboken din og som du selv synes er fint.

Lønner det seg å bygge nytt kjøkken?

Et nytt, totalrenovert kjøkken er en betydelig investering, og vil ende opp med å koste deg mye. Det er likevel et prosjekt som lønner seg på mange måter.

Om du har tenkt å bo i boligen din i flere år framover, er et nytt kjøkken en lønnsom investering som kan forbedre hverdagen din betraktelig. Et moderne kjøkken kan gi deg:

  • Bedre plassutnyttelse og ergonomisk tilrettelegging for optimal arbeidsflyt
  • Moderne og effektive løsninger som kan gi bedre inneklima, energieffektivitet og tilrettelegging for behov og bruk
  • Design og planløsning som gjør det enklere å kombinere kjøkkenarbeid og sosiale situasjoner, med for eksempel en åpen kjøkkenløsning

Totalrenovering eller bygging av et nytt kjøkken er ikke alltid lønnsomt, for eksempel dersom du planlegger å selge boligen i nærmeste framtid. Du har nemlig ingen garanti for at pengene du investerer i renoveringen nødvendigvis vil bli hentet inn igjen i summen du får for boligen.

Det finnes selvfølgelig unntak: Hvis kjøkkenet ditt er av svært gammel standard, vil en bedre byggteknisk standard på kjøkkenet kunne heve hele verdien på boligen. Om kjøkkenet allerede er av relativt god standard og du planlegger å selge, kan det hende en overflatisk oppussing vil fange en potensiell kjøpers interesse.

Det er alltid lurt å snakke med en fagperson før du bestemmer deg for omfanget av prosjektet ditt, og hva du bør utbedre dersom du er i tvil.

Vi anbefaler Meglersiden når du skal finne eiendomsmegler. Akkurat som ved valg av håndverker, er det smart å innhente flere tilbud når du skal selge bolig. Å finne eiendomsmegler er ikke vanskelig, men å finne riktig eiendomsmegler krever litt innsats. Meglersiden hjelper deg å velge riktig megler for deg og din bolig.

PROSJEKT+ hjelper deg å realisere kjøkkendrømmen din

Vi setter deg i kontakt med utvalgte og kvalifiserte bedrifter, som du kan velge mellom. Du behøver ikke ta stilling til bedriftenes kompetanse eller økonomi, vi formidler kun seriøse aktører til større renoveringsprosjekter.

Du kan dermed være trygg på at uansett hvilken bedrift og hvilket tilbud du velger, så får du en kvalitetsbedrift som utfører profesjonelt arbeid.

Velg PROSJEKT+ og motta uforpliktende tilbud på jobben din.

Start kjøkkenprosjektet ditt hos oss!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vil du holde deg oppdatert på innhold fra PROSJEKT+? Vi sender ut nyttig informasjon i våre nyhetsbrev, med råd og tips om større oppussings- og byggeprosjekter.

© Schibsted Norge SMB, 2023